Съдебна практика

“Вие не сте ми платили за секциото 400 лева”

Още по темата: За подкупа и лекарите “Попитах го защо се забавиха нещата, а той…

Мария Радева|Автор
27 май 2011

Още по темата: За подкупа и лекарите

“Попитах го защо се забавиха нещата, а той ми заяви, че докато не му платя 400 лева няма да започне операцията. Въобще до тогава не е ставало въпрос за тези пари и аз нямах тези пари в момента…. Той предложи да платя, когато махат конците и аз нямах друг избор.” – разказва съпруга на родилка пред ОС – Варна.
Лекарят твърди, че намерените в частния му кабинет пари са договорени с пациента по повод на конкретни медицински грижи.
Две съдебни инстанции осъждат лекаря за подкуп и го лишават от права за една година.
През януари 2011, ВКС преквалифицира деянието и осъжда лекаря на значително по-лекото престъпление – неправомерно получаване на имотна облага. Наложеното наказание е „Глоба в размер на 4 000 лева“.

“Защитникът поставя два основни правни проблема – длъжностно лице ли е лекарят по време на работа в частната практика и каква е “гаранцията” на подсъдимия, че след приключване на операцията парите ще му бъдат дадени???” – цитат от съдебното решение.

Д-р С. е лекар-гинеколог в МБАЛ, като в същото време има и собствено леченно заведение за извънболнична помощ. Поради проблеми с бременността Т.С на дава пъти посетила кабинета на лекаря. При втория преглед било планирано цезарово сечение. По време на този преглед не е ставало въпрос за заплащане на “секциото” извън предвидените суми по клиничната пътека.
Поради констатирано начало на родова дейност, пациентката е насочена към МБАЛ, за което е било издадено “направление за хоспитализация”. Дежурният в момента лекар узнал, извършил преглед, назначил изследвания и разбрал, че бременната е планирана за цезарово сечение с водещ оператор д-р С., който бил и на нощното дежурство. След започване на дежурството той прегледал пациентката си, констатирал налична родова дейност и спукал околоплодния мехур. На въпроса защо е направил това, при положение че била планирана за “секцио”, той отговорил, че не е длъжен да помни всички.
Около 22.30 часа д-р С. излязъл в коридора на болницата и в този момент съпругът на родилката успял да говори с него – “Попитах го защо се забавиха нещата, а той ми заяви, че докато не му платя 400 лева няма да започне операцията. Въобще до тогава не е ставало въпрос за тези пари и аз нямах тези пари в момента…. Той предложи да платя, когато махат конците и аз нямах друг избор.”, свидетел на разговора станала сестрата на пациентката. Непосредствено след това – около 23.15часа д-р С. провел провели цезаровото сечение.
Няколко дни след това бил подаден сигнал в ОД на МВР. Полицаи от “Икономическа полиция” изготвил протокол, в който описали девет банкноти с номинал от по 50 лева.
По силата на уговорката с д-р С., пациентката посетила частния кабинет за сваляне на оперативния конец. Лекарят прегледал пациентката, свалил конците, обяснил някои детайли от гледането на бебето и казал, че ще се видят след 40 дени. На въпроса какво дължат, д-р С. Отговорил “Вие не сте ми платили за секциото 400лв.”. Плащането било извършено с белязаните банкноти. След напускането на кабинета вътре влезли полицейски служители, като при извършеното претърсване в АГ кабинета, били иззети банкноти, вкл. и описаните по-рано от полицията.
Основната теза на защитата е, че иззетата парична сума от частния кабинет на д-р С. е договорена с пациентката по повод на конкретни медицински грижи и то в следродовия период. Съдът отхвърля тази версия, вкл. и с мотива, че лекарят е бил задължен да обяви на общодостъпно място цената на предлаганите в кабинета медицинските услуги, а в ценоразписът липсва подобна услуга с цена 400 лева.Апелативният съд изцяло приема изводите и потвърждава присъдата – д-р С. е извършил престъплението подкуп защото като длъжностно лице – лекар в родилно отделение на МБАЛ, поискал и получил дар – сумата от 400 лв., за да извърши действие по служба – провеждане на раждане на бременната чрез „секцио”.
Решението на върховната съдебна инстанция обаче, коренно променя ситуацията. Да – лекарят неправомерно е поискал и получил от пациентката 400 лева, за да извърши операцията. Но – длъжностно лице ли е лекарят и може ли той да извърши престъплението „подкуп”?. Отговорът на ВКС е отрицателен и затова постановява различна (много по-лека) присъда – глоба в размер на 4 000 лева, за извършено, различно от подкупа престъпление (по чл.225 Б, ал.1 НК).

Основният въпрос, който се поставя и пред трите съдебни инстанции е „длъжностно лице ли е лекаря”, в отговора на който се разделя дори и ВКС.

Очаквайте продължение на темата – може ли лекаря да бъде осъден за подкуп?
SEO-X Social Bookmarking Button

4 comments

Напишете коментар