Актуална информация, Публикации

Юридическа отговорност на лекарите без специалност

Статията е публикувана в бр.43/2010 на в-к „Форум Медикус“ И в заключение могат да се…

Мария Радева|Автор
25 ное. 2010

Статията е публикувана в бр.43/2010 на в-к „Форум Медикус“

И в заключение могат да се направят следните изводи:

1) Лекарите без специалност (зачислени или незачислени за специализация) носят лична отговорност за причинените на пациента увреждания, които са непосредствена последица от изпълнените /неизпълнените медицински дейности.

2) Лекарят със специалност, ръководещ лекарите без специалност, би могъл да носи съответната отговорност, но не за чуждите действия, а за собственото си бездействие по не оказване на ръководство и контрол.

3) Ръководителите на лечебните заведения следва да проявят активност и детайлно да уредят положението на лекарите без специалност и отговорните за тях специалисти.

Всеки конкретен случай на реализиране на юридическа отговорност на лекарите е специфичен и изхода му зависи от конкретните факти и събраните доказателства. Но във всеки случай, лекарите трябва да са наясно, че носят лична отговорност за последиците от осъществявания от тях диагностично – лечебен процес.

Пълният текст на статията тук

5 comments

 • Здравейте,знам че за теоретично обучение по време на специлизацията се заплащат около 180лв от специализантите,но не знам всеки месец ли се плащат или еднократно или двукратно.И при прекратяване на специализацията след 1 година например,трябва да се върне таксата за теоретично обучение в троен размер,но не разбирам как се изчислява?Моля ви,помогнете!Каква сума горе-долу трябва да се върне?Благодаря.

 • Здравейте,нося ли някаква отговорност ако работя като консултант на щанд за хранителни добавки,фитопрепарати ,биопродукти в качеството си на лекар.?

  • Мария Радева

   Здравейте!

   Според мен няма как на този щанд да работите „в качеството си на лекар“ – защото лекарите, извършващи медицински дейности – работят единствено в лечебни заведения.
   От тази принципна постановка – следва и отговора на въпроса за отговорността.

Напишете коментар