MariaRadeva.com

Усъвършенстване на здравното законодателство

Когато тази сутрин получих първите поздравления по случай професионалния ми празник – не предполагах за…

Мария Радева|Автор
16 апр. 2015

Работна група за усъвършенстване на здравното законодателство

Когато тази сутрин получих първите поздравления по случай професионалния ми празник – не предполагах за голямата изненада, която ме очакваше в този ден.
Изненадата дойде във формата на писмо с подател Висшия адвокатски съвет. С писмото Висшият адвокатски съвет ме уведомяваше, че сформира работна група за подготовка на предложение за усъвършенстване на законодателството в областта на здравеопазването и правата на пациентите. И моята скромна личност е включена като член на работната група.

Благодаря на колегите и специално на адв. Таушанов за професионалното признание!

И обещавам, че ще направя всичко, което зависи от мен за подобряване правните регламенти в здравеопазването.

6 comments

 • Средствата, с които БАЗП се стреми да реализира своите цели са свързани с активна работа в специализирани структури в здравеопазването; анализ на действащото законодателство и нормативна база по отношение на здравното осигуряване; медицинското обслужване на пациентите, промяна в законодателството, обучение на пациентите в НАЦИОНАЛНА ПАЦИЕНТСКА АКАДЕМИЯ, член на БАЗП . Помагахме в подготвяне на жалби на пациенти, сезирахме съответните органи при нарушения на права на пациенти, проследявахме пътя на жалбите, доколкото имаме възможност за това.

 • УСПЕХ в трудното начинание и дано предложенията Ви бъдат приети и реализирани чрез конкретни нормативи, а не останат само предложения! Извинявам се за прикрития скепсис, но искрено се надявами дано поне този път да е неоснователен и го приемете единствено като още един мотив в разрешаването на тази трудна задача! Още веднъж УСПЕХ!

  • Мария Радева

   Благодаря!
   Известен скепсис има и у мен 🙂 Проблемът е, че съм прекалено голям реалист!

   • Във връзка с темата ще си позволя и един конкретен въпрос:
    След като в ЗЛЗ (след промените от 2010г.) многопрофилните болниците не се разграничават на общински, областни, междуобластни и национални, то приложим ли е текста от Наредба №2 от 09.02.1990г. на МЗ – „Чл. 14. (1) Аборт по медицински показания по чл. 12 се извършва в специализирани акушеро-гинекологични болници и в областните, междуобластните и националните многопрофилни болници при наличие на акушеро-гинекологична (гинекологична) клиника или отделение.”? Т.е да се използва императивно като забрана за болница извън изброените да извършва аборт по медицински показания, при спазени всички други изисквания? Въпросът го задавам и във връзка с отговорната Ви задача за усъвършенстване на здравното законодателство, с оглед най-вече на изглаждане и актуализиране на стари поднормативи, противоречящи на действащи закони (жалкото е, че в тази насока има достатъчно примери и за нови такива – напр. ЗЗО не позволява „лимитиране“ на дейности, но поднормативни актове въвеждат ограничения в отчитането им)

 • Страхотно, но в интерес на истината сме очаквали да се намесите в тази материя!!!

Напишете коментар