Аргументи и коментари

Ако сте болен, беден или възрастен човек и разчитате на социалните институции да ви помогнат, сте загубен

И докато чета за вас новия брой на ДВ, предлагам на читателите на MariaRadeva.com една…

Мария Радева|Автор
11 окт. 2011

И докато чета за вас новия брой на ДВ, предлагам на читателите на MariaRadeva.com една малко по-различна статия.

Източник: vesti.bg

… В момента социалната инфраструктура, която създава чувство за принадлежност и солидарност, се е разпаднала.
Хората нямат усещането, че държавата е тяхна, че институциите им гарантират сигурност и защитават правата им. Следователно ние нямаме в ежедневието си реално, осезаемо проявление на социалната солидарност.
Ако сте болен, беден или възрастен човек и разчитате на социалните институции да ви помогнат, сте загубен. Хората се научиха да не разчитат на публичните услуги, а да решават проблемите си частно. … казва, преди повече от година, социалният антрополог Харалан Александров в интервю за сп. “Мениджър” В този смисъл България няма основните обединителни системи на модерните общества, каквито са социалното подпомагане, здравеопазването, публичното образование.
В момента се занимавам с един казус в Ивайловград, където някой бюрократ от здравното министерство с лека ръка е решил да затрие една малка, но много необходима общинска болница, водейки политика на спестяване на разходи.
Политиките в България се правят на едро, нехаейки за човешките потребности и погазвайки човешките права. Те са дълбоко нечувствителни към страданията и нуждите на хората….

4 comments

 • Май колкото повече навлизаш в материята на здравеопазването и социалната политика -все повече се обезверяваш , а ? В началото бе лесно – има си закони, наредби, всеки ако ги спазва – всичко ще е наред.А то се оказа, че нещата са толкова прогнили и навързани, че само премахването на абсолютно всички закони и написването им наново ще бъде решение …..

  • Мария Радева

   За съжаление от хаоса страдат точно бедните, болните и зависимите хора.
   А колкото до обезверяването – не отричам, че се усеща, но все още намирам мотивацията, която ме кара да продължа напред!

   • Трябвало е да станете лекар…
    Лекарите намират мотивация въпреки всичко…

    • Мария Радева

     Благодаря за комплимента!
     Медицината оставих на брат ми, за мен – беше правото 🙂 🙂 🙂
     За мен правото е изключително интересна наука и ежедневно работя с много желание и силна мотивация!

Напишете коментар