Аргументи и коментари, Санкции

Санкции и за родител, отказал задължителни имунизации

… “Последните изложени обстоятелства може да се струват и абстрактни на медицинските власти, но налагат…

Мария Радева|Автор
25 юли 2011

… “Последните изложени обстоятелства може да се струват и абстрактни на медицинските власти, но налагат промяна в подхода им към гражданите, които все повече се информират за правата, които им се гарантират от законите и не се страхуват да ги отстояват пред съответните институции, когато считат, че те са накърнени….” – така завършва съдебно решение на РС – Пловдив, с което е отменена наложена глоба на майка, отказала да имунизира детето си.

През 2010 РИОКОЗ (сега РЗИ) Пловдив по повод приемане на сведение за извършените задължителни имунизации от общопрактикуващ лекар установява, че М.Д.Й., в качеството си на родител, категорично отказва извършването на задължителните имунизации на детето. Установено е, че детето е клинично здраво, но до настоящия момент няма направена нито една задължителна имунизация, защото майка му просто отказва. Това е и обяснението, което тя е дала и на личния лекар.
На майката е наложена глоба в размер на 50.00 лева за нарушение по чл.58 ал.1 от Закона за здравето.
Интерес представляват мотивите на Районен съд – Пловдив, с които е отменил наложената глоба.
Съдът е констатирал процесуални нарушения, които с формалният повод за отмяната на санкцията. В подобни случаи съдът не е длъжен да се произнася по съществото на санкцията, но в този случай съдията е преценил, че следва да се “да отбележи и още нещо”.
Възраженията на майката са в насока, че отказът й не е принципен, а е свързан с това, че преди всяка манипулация, свързана с поставяне на съответна ваксина на детето й, доколкото последното представлява инвазивна процедура по смисъла на Закона за здравето, тя желае да бъде информирана за рисковете и последиците, които следват една такава имунизация. Това нейно искане е съвсем резонно и основано на законното й право като законен представител на малолетното си дете, гарантирано и от Конституцията на РБ, който е и най-висшият нормативен акт в страната и на който не може да противоречи Закона за здравето, че никой не може да бъде подлаган на принудително лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи. В настоящия случай майката иска да е запозната с препарата, който се поставя на детето й, за да може в случай на възникване на нежелани последствия, които не са изключени при прилагане на ваксини, тя да може да вземе адекватни мерки в защита на правата и здравето на дъщеря й. Последните изложени обстоятелства може да се струват и абстрактни на медицинските власти, но налагат промяна в подхода им към гражданите, които все повече се информират за правата, които им се гарантират от законите и не се страхуват да ги отстояват пред съответните институции, когато считат, че те са накърнени.”
Решението е потвърдено от АС – Пловдив.

16 comments

 • Извинявам се, но този коментар няма да бъде публикуван.

 • Искам само да попитам ,освен парични глоби има ли други санкции за родителите които отказват да имунизират децата си?

  • Мария Радева

   Други санкции – освен налагане на глоба и другите последици (напр. недопускане до детска градина и т.н.) – няма.

 • стефани кондева

  Аз съм в подобна ситуация като майката спечелила делото само,че моите съображения са малко по-различни.Детето ми е родено в друга страна от ЕС и има имунизациите по техния календар(които бяха напълно препоръчителни, но ние ги направихме!)Връщайки се в милата България се оказва,че ни липсват 1-2 ваксини от Бълг.Им.Календар, които на всичкото отгоре са се поставяли още след раждането на детето. Не ми се е обяснявало нищо за ваксините, а просто на моя въпрос защо трябва да правя имунизации със задна дата ми се заяви и от GP и от РЗИ, че всички липсващи ваксини просто трябва да се направят и точка. Ако не (дори бях заплашена)детето ми нямало да бъде допуснато до Детско Учебно Заведение(което противоречи и на Закона за образовванието в РБългария!).
  Макар да не съм юрист след 2 дена ровене из закони, наредби и правилници останових, че законово има голями противоречия между Конституцията на РБ,Наредбата15, Закона за Здравето, Закона за народната просвета и науката,Конвенцията за защита правата на човека и човешкото достойнство, ратифицирана у нас; Универсалната декларация за биоетика и човешки права на Юнеско и т.н.

  Аз също не съм против ваксините (ДЕТЕТО МИ ИМА ДОРИ ПОВЕЧЕ ВАКСИНИ ПОСТАВЕНИ Всравнение със българските), но ОСЪЖДАМ ОСТРО отнемането на моето конституцуонно, човешко право за непрекосновеност и свободен избор!!!!
  Дори мисля,че ако тази гавра с моето семейство продължи аз може да съм втората майка осъдила държавата, в лицето на нейните бездушни органи, за които дълбоко се съмнявам,че се интересуват от физическото и душевно състояние на моето дете, а просто следват сляпо изпълнението на планове по % обхванатите имунизирани лица за съответната година!

  С уважение.

  • Мария Радева

   Колега, благодаря за професионалния коментар!

   Проблемът с децата, които са били в чужбина наистина стои и никой не иска да се занимава с него.

   Съвсем умишлено не искам да повдигам този въпрос – защо всъщност с РБ ваксините са задължителни, защото има страни в ЕС, където са препоръчителни. Освен, че са задължителни – беше въведено и допълнителното условие – да обвържат ваксините със социалните помощи. Нали се сещате, че не вашето и моето дете са причина за тази мярка? Но за съжаление в нашата страна се оказва, че мнозинството страда от малцинството.

 • Какво си мислите, че ваксините са създадени да ви тровят? Ваксините са не за да пазят ТОЧНО ВАШЕТО дете от заболяване, а да пазят всички останали в обществото като цяло, и ако си мислите че сте по умни от природата и си мислите че някой ще спечели от приложението на ваксината на вашето дете, в същност не осъзнавате че печелите точно ВИЕ. Ваксината защитава от 12 заболявания, които може да се окажат СМЪРТОНОСНИ за детето ви. Всички тези 12 заболявания са разпространени и само това че е имунизирано население над 85 90 процента предпазва от МАСОВА ЕПИДЕМИЯ, пък за тази майка дето е спечелила делото, бих казал че е пълна групачка, а на колегата който е пропуснал да я накара да се подпише за отказа е направил голяма грешка, защото ВИНАГИ се обяснява коя ваксина се прави на детето!

 • Все повече ще стават спечелените дела на отказали ваксините родители. Това ме радва.

  • Мария Радева

   Какато казах всеки родител е свободен сам да вземе най-доброто решение за децата си! Това е тяхно право!

 • Мария Радева

  Благодаря за коментара!
  Искам само да подчертая, че аз не заставам нито зад идеята „ЗА ваксините“, нито „ПРОТИВ ваксините“. Смятам, че това е дълбоко лично право на всеки родител!
  Аз като родител съм взела моето решение – не оспорвам правото на никой родител да вземе най-доброто решение за детето си!

 • Ne mislia ,4e trqbva da vaksiniram deteto si s otrovi,ne znam dali vi e izvesten fakta ,4e organizam koito ne se imonizira razviva imonitet ot40 vida rak i e mnogo po ustoi4iv ot vaksiniraniat!

Напишете коментар