Аргументи и коментари

РЗОК – Плевен сезира прокуратурата

Прокуратурата сезирана заради многото умствено изостанали епилептици в Плевен Източник: mediapool.bg Районната здравноосигурителна каса (РЗОК)…

Мария Радева|Автор
28 мар. 2012

Прокуратурата сезирана заради многото умствено изостанали епилептици в Плевен
Източник: mediapool.bg

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Плевен е подала сигнал до прокуратурата за съмнително голям брой деца, лекувани за умствено изоставане, съчетано с епилепсия, съобщи БТА.

Директорът на касата Мартин Митев уточни, че става въпрос за 80 деца от ромски произход, които са лекувани по две клинични пътеки. ”Имаме сигнали от лични лекари, че са били изнудвани да дават направления за лечение на тези деца”, обясни той.

От касата се усъмнили заради наличието на противоречия в данните – факти от първични документи и описани в епикризата и извънболничното лечение.

”Странно е и че броят на преминалите през плевенската лечебница – 80 деца, е по-голям от този в най-голямата извънстолична болница – „Св. Георги“ в Пловдив, коментира Митев. Експерти от касата са проверили 30 от случаите, които са засечени в периода от края на 2010 година до края на март 2011 година, след което сигналът е внесен в прокуратурата.

3 comments

 • РЗОК сезира именно прокуратурата не заради друго, ами защото при проверките не откри пропуски във водена медицинска документация на тия така наречени „епилептици“. На принципа „не е важно какво правиш, а какво пишеш“ всички ИЗ-та и т.н. са оформени перфектно според изискванията на НРД.
  С риск да стана досаден с цитирането на Конфуций в коментарите си :), за което се извинявам, но не мога да се сдържа смея да споделя следното, писано от него по темата : „Ако хората се контролират чрез закони и чрез наказание бъдат принуждавани да станат еднакви, то те ще се опитат да избягнат наказанията, ще станат все по-добри в избягването на наказанията, но няма да изпитват никакъв срам.Поради което, ако се ръководят от добротелта, а еднаквостта им се постига заради благоприличието, те ще запазят чувството си за срам и което е по-важно : ще станат по-добри“.
  Интересно ми е дали прокуратурата ще успее да намери достатъчно доказателства за да повдигне обвинения по Чл. 310 ал.1 от НК срещу работещите в Клинката по Педиатрия и попълнили въпросните ИЗ-та и съответно диагнози, довели до облагодетелстване на лицата от ромски произход.
  Всъщност -може би не съм прав, защото лекарите работещи в Клиниката не са длъжностни лица (Клиниката по педиатрия е в състава на УМБАЛ-Плевен, която е ЕАД – съответно са служители, а не длъжностни лица) и не биха могли да бъдат поведени под отговорност по чл.310, нали ?
  Интересно следствие предстои и браво на Митев, че се е решил на тази стъпка-мислех, че няма да посмее 🙂

  p.s. още веднъж се извинявам за включването на Конфуций в коментара си.

  p.p.s.за човек, койтос е опитва да бъде лекар , ставам ли по-добър използването на юридическия жаргон и аргументация или още ми куцат нещата ? 😀

  • Мария Радева

   Конфуций си е съвсем на мястото …. за съжаление ще трябва да минат много – много години, ние живеещите в тези географски ширини да разберем какво ни е казал и да го приложим в живота си …. дотогава отношенията ни ще се регулират от ГПК, НПК, АПК …. 🙂

   Умишлено не коментирам подобни информации. И аз съм сезирала прокуратурата много пъти – някои случаи бяха успешни …. други не толкова – имам предвид от гледна точка на разследването. Нещата в началото изглеждат едни – после, като се съберат доказателства понякога изглеждат съвсем разлино.

   Прокуратурата може да събере достатъчно данни само ако изследва всяко едно дете наново, назначи СМЕ и вещите лица кажат, че лицата нямат такива диагнози, които са вписани в ИЗ-та. Това е съвсем схематично казано.
   При достатъчно данни (но и желание от страна на правната система) лекарите, вписали неистински данни в ИЗ-тата или в каквато и да е мед. документация могат да бъдат подведени под наказателна отговорност.
   И преди мнението ми беше, че работещите в МАЛБ лекари не са длъжностни лица, но в НК съществува реципрочен на цитирания текст – и там не се иска лицата да са длъжностни:) така, че съберат ли доказателствата – ще се намери правната квалификация.

   П.п. за човек, който Е лекар много добре се справя с юридическия жаргон 🙂 много по-успешно отколкото аз медицинския …..

   • Да – права си, правна квалификация ще се намери, ако се докаже осъществяването от обективна и субективна страна състава на документното престъпление.
    Обаче представяш ли си как се правят експертизи от вещи лица на 81 деца ? Всичко това е свързано освен с разходите по СМЕ, е свързано и с правене отново на всички необходими изследвания (образни, ЕЕГ и т.н. , консултации с профилни специалисти, нови хоспитализации, и то НЕ в Плевенската, а в друга болница, за да няма конфликт на интереси и възможности за злоупотреба ?! Струва ми се, че цялата задача е Causa perduta …..
    Както и да – ще следя с интерес развитието на темата, предполагам и ти 🙂

    p.s. Идея за специалност или следипломна квалификация която БИ могла да развиеш – „Медицинско право“ и да създадеш школа в БЪлгария, но не само за юристи ами и за лекари ( дори и за такива магарета като мен ).Може би-особено за лекари, тъй като прекалено много от нас се опитват да вземат решения за системата, без да познават юриспруденцията.Да, здравният мениджмънт е хубаво нещо – другата седмица ми предстои промоция ( ще съм отново в тога, със шапка-въобще фешън от всякъде 😀 ).

    p.p.s Мислех да идвам до Русе за да питам как стои въпросът с обучението на медицинските сестри по „Спешна медицина“ и дали мога да стана един малък преподавател, но се отказах, защото си нямам вуйчо-владика.Пиша тука едни работи и май ще си остават само за собствена употреба.Мхм.Лошото е, че 150 километра са си разходи, които никой няма да ми ги покрие в момента и без да съм сигурен, че ще имам поне 50 % успех за одобрение няма как да тръгна.

Напишете коментар