Аргументи и коментари

Професията Парамедик – част I

Парамедик – да бъдеш или не …. в това ли е въпросът? Темата за парамедиците…

Мария Радева|Автор
6 сеп. 2013
Професията Парамедик – в българската реалност

Парамедик – да бъдеш или не …. в това ли е въпросът?

Темата за парамедиците не е нова както за обществото, така и за медиите. Публичното говорене по темата, както и създаването на тази професия е поредното доказателство не само за състоянието на здравния сектор, но и на българското общество. Решаването на проблемите „на парче”, без професионален подход и с манипулация на общественото съзнание са почти ежедневие (за съжаление …)

Съвсем умишлено избягвах да пиша по темата за парамедициите, защото мислех, че всичко е повече от ясно. Но преди няколко дни мой познат ми каза, че ще учи за парамедик. Имаше точна информация къде ще е обучението и колко ще струва, но визията му за бъдещата професионална реализация … беше неясна и изпълнена с условности.

Искам да уточня, че пишейки по темата за парамедиците, целта ми не е да провокирам дебат за необходимостта от съществуването на тази професия и мястото й в здравната система. На този въпрос следва да отговорят политиците и експертите, които чертаят бъдещето на здравеопазването.

Целта на настоящата публикация е да представя какво всъщност се крие зад тази нова (и модерна) за нашето общество професия Парамедик – какви са проблемите на обучението и още повече на упражняването й.

Парамедиците са чести герои в хитови телевизионни сериали. Наситени с емоционален заряд и също толкова нереалистични, като в телевизионен сериал, звучаха изказвания в стил: Ерата на фелдшерите в здравната система приключва. Вместо тях в спешните отделения и спешната помощ влизат парамедиците. Но животът не е …. поредният сезон от “Спешно отделение” или „Анатомията на Грей” …

За професията „Парамедик” се заговори в последните години, като основно се свързва с реформа в системата на спешната помощ. Но всичко това е в сферата на бъдещи планове, стратегии и политическо говорене. Първите реални стъпки, към въвеждането на тази нова професия са поставени в края на 2011 година.

Обучение по професията Парамедик

Със Заповед РД – 09 – 1805/09.12.2011, в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, в област Здравеопазване, в професионално направление Здравни грижи е включена професията Парамедик (723030).

По смисъла на Закона за професионалното образование и обучение:
* Професия е вид трудова дейност, за която се организира професионално образование и обучение
* Специалност е самостоятелно обособена трудова дейност в рамките на дадена професия.

С цитираната заповед, в рамките на професията Парамедик се обособяват три специалности:

1. Транспортиране на пострадали и болни хора и оказване на първа помощ (7230301), втора степен на професионална квалификация
2. Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения (7230302), трета степен на професионална квалификация
3. Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране на лекаря в спешната помощ (7230303), четвърта степен на професионална квалификация

Какво се промени след включване на професията Парамедик в Списъка на професиите за професионално образование и обучение? Почти нищо. Цитираната заповед създава единствено една нова професия, по която лицензирани обучаващи институции могат да повреждат обучение по професията Парамедик.

По данни на Националната агенция за професионално образование и обучение 12 центъра за професионално обучение са лицензирани да обучават по професията Парамедик. Обучението се извършва само по двете специалности Транспортиране на пострадали и болни хора и оказване на първа помощ и Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения.

Парамедици с четвърта (най-високата) степен на професионална квалификация със специалност Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране на лекаря в спешната помощ ще се обучават в колежи. По информация от интернет – страницата на Колежа по икономика и мениджмънт в Благоевград това е първата институция, получила лиценз за обучение по професия Парамедик – 4-та степен на професионална квалификация, като първият курс започва на 15 септември 2013.

Къде желаещите за парамедици могат да се обучават – е ясно. Ясни са и изискванията за прием, както и таксите за обучение. Какво обаче ще научат бъдещите парамедици – това е друг въпрос.

В зависимост от степента на професионална квалификация, която се придобива, обучаващата институция разполага с известна самостоятелност при определяне на формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса. Но при всички случаи организацията на учебния процес следва да бъде съобразена с държавните образователни изисквания (ДОИ) за придобиване на квалификация по професии.

С ДОИ за придобиване на квалификация по професии се определят задължителните професионални компетенции, необходими за упражняване на професията и те са задължителни за всички обучаващи институции, които имат право да организират обучение завършващо с издаване на Свидетелство за професионална квалификация или Удостоверение за професионално обучение.

Проектът за Наредба за придобиване на квалификация по професията Парамедик е изготвен и публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН още по времето на служебния кабинет. Наредбата остава само проект и към настоящия момент държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професията Парамедик – липсват!

Това обстоятелство ме кара да се съмнявам в твърденията за сериозно навлизане на професията Парамедик в здравеопазването, още повече в системата на спешната помощ. Нека не забравяме, че в сферата на здравеопазването има редица регулирани професии, каквато Парамедик – не е. Под съмнение поставям и идеите парамедици да поемат спешната помощ (оказването на спешна помощ не е само транспортиране на пострадалите лица). Сериозно ли звучат изказванията на знайни и незнайни „здравни” експерти, според които спешна помощ ще се оказва от лица, с професия, за която липсват държавни изисквания. Личните ми съмнения се задълбочават и от обстоятелството, че държавните общообразователни изисквания за придобиване на квалификация по две други професии от същото професионално направление „Здравни грижи” са факт от октомври 2012.

Обнародвани са наредбите за придобиване на квалификация по две нови професии в сферата на здравеопазването – Здравен асистент и Болногледач.

Почти година по-късно ДОИ за продобиване на квалификация по професията Парамедик – не са приети. На този фон дали наистина скоро парамедиците ще заместят лекарите и фелдшерите от структурите за спешна помощ?

Вярно е, че обучението е първата стъпка към упражняването на дадена професия, но в този случай упражняването на професията Парамедик (поне такава каквато е в представите, създадени от телевизорните сериали 🙂 е далеч в бъдещето.
И ако проблемите свързани с обучението на парамедиците – изглеждат приемливо решени, като изключим липсата на общ, държавен образователен стандарт – то на въпросите за упражняването на професията Парамедик – очакват своите отговори!

За упражняването на професията Парамедик – в следващата публикация.

16 comments

 • zdraveite,az zivea i rabotia v garcia ot 20 godini.na 43 sam .predi 2 meseca zavarsix tiaxen instityt ,darzaven ,tyk e takav kazva se IEK EKAB.dve godini ybo4enie ,samo redovno,vseki bozi den bez sabota i nedelia razbirase.mnogo trydno bix kazala,strasni proverki,otsastvia i ako napravis pove4e ot dopostimite po veski predmet moze da znaes za 20 niama da te dopysnat do izpiti.4 semestara ,na vseki po 2 izpita na vseki predmet,a simestara ima 6 predmeta.izpitite sa po amerikanskata sistema a,b,c,d
  ako otgovoris na dva viarno,dva gresno imas 0.nivoto na ybo4enie oba4e e mnogo visoko,mnogo se radvam 4e go izkarax,sega 4akam za data za darzaven izpit.y4im anatomia,fiziologia,mikrobiologia,teligiatriki,teliepikinonia,angliiski medicinski,komputri,spesnost,farmakologia,praktika-intybacia ,venozen pat,ABCDE po protokol,epinidosi i mnogo drygi interesni nesta.ako iskate informacia potarsete me

  • Мария Радева

   Благодаря за интересния коментар!
   Това, което казвате е потвърждение на мнението ми, че отделните медицински професии имат своето място в здравната система, но безспорно – образованието им трябва да е сериозно, стабилно и безкомпромисно!

 • Аз като казвам, че „парамедик“ е „болна тема“, ти не ми вярваш :))))))
  Виж само колко коментари са се събрали и ще има още, защото темата е с продължение – през ноември ще съм в София на първия конгрес по „спешна медицина“ и със сигурност там темата ще бъде обсъждана и то на ниво национален консултант и участвали в работната група към МЗ .Ще ти пиша за развитието, въпреки, че не съм оптимист.
  p.s. ако във вашия Университет решат да развиват тази нова професия – имай ме предвид за преподавател 😉

  • Мария Радева

   Смисъл от новата професия има – само и единствено когато й бъде намерено мястото в здравната система. Иначе е поредното безсмислие 🙂

 • Samo iskam da popitam a kade miastoto na ,,feldsherite ?Tazi spezialnost si ostava samo v predelite na BG,Nikade v EC ne sastestvuva i ne se priznava.
  Dano niakoi napravi nesto po ? ,no dali izobsto niakoi se interensuva ot tova?

  • Мария Радева

   Преди време консултирах група лица, които искаха да направят нещо за професията фелдшер, но понеже хората трудно понясат истината, която не им харесва – решиха, че нещо ги лъжа.
   Според мястото на фелдшерите е – че са регулирана професия, с наредба е определена тяхната правоспоспособност (т.е. дейностите, които могат да извършват самостоятелно и кои не) и съобразявайки се с това – могат да бъдат назначавани в лечебни заведения. И това е мястото им.

   Директивата за признаване на регулираните професии и факт – и никой няма да я промени заради фелдшерите.

 • Какви парамедици. Нашата богата държава си позволява лекари с две специалности да събират пияните по пътищата, та камо ли парамедици да работят. Така само ще си дадат парите за обучение и така- нови безработни.

 • това е пълна простотия.Вместо да се вдигнат заплатите за да има лекари и сестри,да се мисли за парамедици е престъпление.Ще стане така както стана с личните лекари.В момента по филиалите на Спешна помощ шофьорите са тези които асистират на докторите ама никой не им плаща за това и за носенето на болни.Какъв е ефекта?Разбира се никакъв.За да си има лекари и сестри по линейките трябва драстично увеличение на заплатите,категория труд,20 заплати при пенсиониране и други неща с които тези хора да се стимулират да останат на работа и да постъпят нови кадри.В момента с тези заплати само стреса не може да се плати.Виновните които докараха спешна помощ до това положение без кадри и с най ниските заплати трябва да понесат съдебна отговорност и да има ефективни присъди.Както думата така и професията“парамедик“в България най добре да се забрани!!!

  • Мария Радева

   Разбирам Ви напълно.
   Но аз сам само експерт и имам строго професионален поглед върху системата. Всички тези въпроси трябва да бъдат решени от политиците, които пишат стратегии за развитието на здравната система.

 • Аз искам да стана парамитничар.Някой да знае къде се провеждат курсове за такава професия?Ако не стане може и да се кандидатирам за паракатаджия.

  • Мария Радева

   Приемам Вашия отговор с голяма доза хумор 🙂

   Истината е, че тази професия съществува в много държави, но не в тази пародия, каквато е в България.

 • Още от миналата година се опитвам да накрам някой да се поразмрърда по темата и навсякъде сращам учудени физиономии.Лекар съм, специалност „Спешна медицина“ , но никой, никъде не обръща внимание на това, че проподавателския състав за тези парамедици трябва да има специалност като моята. Сега започват и БЧК да обучават „парамедици“. Познай какво ще се случи, когато подобни индивиди, обучени от незнайно кого и къде тръгнат да си търсят работа ? Не знам дори на какво ще ги учат, при положение, че се очаква тези хора да се включат в екип с нас, които работим в системата. Проблемът е сериозен и абсолютно оставен на самотек. Идеите си за изготвяне на палн-програма, да се съгласува с МЗ, и да се поставят нещата на стабилни основи в национален мащаб споделих в Плевенския МУ и …. толкоз.Никой не обърна внимание на това. След 2 години ще имаме хора с дипломи, които няма да струват и хартията, на която са отпечатани, а да не говоримз а проблемите, които ще възникнат ако бъдат наети на работа.

  • Мария Радева

   Благодаря за коментара!
   И това са проблеми само с обучението, а като се добавят и проблемите с реално започване на работа.
   Колкото и да са неадекватни управляващите, вкл. и в здравеопазването – вярвам, че няма да допуснат тези хора (парамедици обучени на такова ниво) сами да оказват спешна помощ. Най-много да ги направят – шофьори на линейки и санитари. При тази уредба – толкова.
   Ако се създаде обучение в най-високата степен, ако професията се направи регулирана, така както са медицинските сестри и акушерките и се промени нормативната база – тогава може да си помислим парамедиците да се включват с системата на спешната помощ. Кинезитерапевтите (които по дефиниция се занимават с рехабилитация) направиха регулирана специалност – а парамедиците, които ще оказват спешна помощ (в някои представи и самостоятелно ???) – ще го правят с изкаран курс. Стига смешки!
   Толкова ми е смешно като слушам напразното говорене по темата за парамедиците – само, че се заблуждава обществото и хората тръгнали да се обучават – за нещо, което не е ясно какво ще бъде …

   • направо си е трагично…..
    Ти в момента не си в системата на спешната помощ но аз съм искренно притеснен, тъй като проблемите ще бъдат много.Ще ти скицирам само няколко :
    1.)тези хора няма да бъдат обучени от специалисти „спешна медицина“ – от тук a priori вече образованието няма да е съответстващо на изискванията на практиката. Тепърва ли ще започваме да ги обучаваме по местата, където ще започнат работа ?
    2.)Самото им ново наименование на професията им и самочувствието-ще ги направи непригодни за работа в екипите, тъй като те няма да искат да се подчиняват на сестрите и фелдшерите, което пък ще доведе до непрекъснати конфликти.
    3.)санитарите в СПО в момента вършат носачески функции ( с носилките по етажите) чистене на подовете, смяна на чаршафите и прочее нискоквалифицирана работа.Те нямат досег до болните. Заради това и получават заплатаблизка до минималната на страната. Как ще накараме „парамедик“ да върши тази работа за същите пари ? Или ще дораздуваме щата за да намерим работа за „парамедиците“? Отново ли ще търсим работа за хората, а не хора за работата ? Тоест -в СПО на болница парамедици не са нужни и не виждам как ще станат нужни в бъдеще.СПО е място където лекари и сестри диагностицират пациентите, а не оказват само „първа помощ“.
    4.)По филиалите на Спешна помощ в страната има недостиг на лекари.И той ще се задълбочава.Там действително са нужни парамедици, но обучени от хора, които знаят и могат.Имам предвид лекари със специалност „спешна медицина“, фелдшери и шофьори с опит в работата в ЦСМП.Такива в момента никъде в страната не участват в обучението на новите „парамедици“…..
    5.)ако толкова трябваше да се се обучат шофьори за линейките, които да оказват първа помощ – спокойно можеше да се изпратят в момента работещите шфоьори във всички филиали на ЦСМП в цялата страна и да се прекръстят на парамедици. Гарантирам за 4/5 от тях, че те и в момента вършат тази работа, само нямат дипломи. А сега правим някакви нови хора, които да не знаят къде попадат 🙁

    оффф…
    спирам
    извинявай

    • Мария Радева

     Няма нужда от извинения … това са и моите мисли, дори само като наблюдател на системата.
     Всичко, което е написано – смятах да го напиша във втората част на публикация – къде и какво ще работят тези хора. Според мен – никъде и нищо …. бъдещето ще покаже!

     Според мен, за да направят парамедиците – такива каквито някои хора си ги представят – като тези от филмите:) на първо място професията трябва да стане регулирана, и обучението им да е поне в колеж, и в университет (никакви измислени курсове!!!), поне да излизат с бакалавърска степен, а като обем да е вповече от това на медицинските сестри и акушерките (предавам на такива и зная за какво става въпрос).

     Всичко друго е просто смешно, показва абсолютно непознаване на системата, липса на професионализъм и неуважение към човешкия живот и здраве!

Напишете коментар