Аргументи и коментари

Професионално за спешната помощ

Получих следващите редове като коментар на публикацията за спешната помощ (т.е препечатката от mediapool.bg). Изложеното…

Мария Радева|Автор
10 май 2012

Получих следващите редове като коментар на публикацията за спешната помощ (т.е препечатката от mediapool.bg).

Изложеното мнение (дори и не толкова емоционално) е професионално и напълно съвпада с личните ми виждания ми относно функционирането системата на спешната помощ. Това е една от причините да го публикувам. Другата е, че дори и (не)скромно да твърдя, че познавам системата на здравеопазването – зная кога да запазя мълчание и да дам думата, за да чуя професионалистите!

Много ми се иска да вярвам, че хората, от които зависят политическите решения за бъдещето на здравната система също ще могат да чуват професионалистите!

Коментарът е от един от активните читатели на сайта, за което благодаря!

„Всъщност, статията е с оригинално заглавие „Какво е да си шофьор в Спешна помощ?“, публикувана на 24.2.2012 в zdrave.net, …

Още от тогава, на много места съм коментирал нещата, и Спешната помощ е едно от малкото неща в здравеопазването, в което считам, че съм компетентен да имам мнение.

Моето мнение е малко по-различно от изказаното в статията и се базира на няколко момента.
Първо – лекар на линейка е нонсенс – деквалифицира се, а и тотално се демотивира за работа.парите в бюджета на Министерство на здравеопазването са недостатъчни.Това е факт.От Спешна помощ обаче няма от какво да се пести, освен от заплати и те никога няма да достигат нивата , които искат лекарите работещи там. А щом се смятат за недооценени – няма да работят качествено и вечно ще мрънкат за пари.Решенията са две -едното е да се вдигнат заплатите ( а от де ще дойдат парите ?), второто е да няма във всички линейки лекари, ами фелдшери или както сега е модерно да им викат -парамедици.
Второ – какво искат пациентите от „Бърза помощ“ ? Искат линейките да идват максимално бързо и да оказват необходимата помощ. Значи- имат две изисквания.
По първото – да идват бързо – няма да стане в обозримо бъдеще.
И преди съм казвал -за град с размерите на София са нужни да бъдат на дежурство минимум 110 линейки, разпръснати в различни части на града.
Сега на щат в ЦСМП-София има има 30 (!) , а се движат всичко на всичко 18 , защото няма достатъчно лекари сестри за линейките. Тоест – 5 пъти по-малко. Лекари , фелдшери и сестри – няма от къде да се намерят, тъй че спокойно можем да забравим в близките години да има достатъчно линейки, за да може винаги да има близо до теб свободна , която да поеме случая.
По второто изискване на гражданите – да оказват необходимата помощ – също няма да стане, без промяна в законодателството.
Още преди 10 години така наречената „неотложна помощ“ беше вменена на GP-тата, а за ЦСМП останаха само родилките, инфарктите, инсултите, децата до 1 година и пострадалите при ПТП.Това автоматично въведе порочната практика диспечерите да отхвърлят 2/3 от повикванията – за температура, за високо кръвно, за остри инфекции, за по-големите деца и т.н. и т.н. .Те трябваше да се приемат то Gp_тата, които да ходят по адреси преди (!!!) линейката даже.Да, ама не. Нито Gp-тата ходят по адреси, нито пък линейките.
И грешките не закъсняха. Недоволството – и на персонала на ЦСМП, и на пациентите – също. Доволни са само политиците и финансистите, защото дават 3-4 пъти по-малко пари за системата на спешна помощ от необходимото.
Решението за момента е едно-единствено – отваряне на бившите колежи за фелдшери и започването на обучението на парамедици.Има достатъчно хора, които имат желание да помагат на другите и срещу заплата от 500 лв.
Виж, лекар срещу тази заплата не можеш да накараш да върши тази работа и заради това и няма достатъчно окомплектовани линейки. Да не говорим, че .тези, котои работят са тотално демотивирани за работа, точно заради ниското заплащане.На такива хора не може да се разчита да се отзовават на очакванията на пациентите.
Тъй -това за парамедиците.

След това:
Чл. 4. (Изм. – ДВ, бр. 69 от 2001 г.) Обект на спешна медицинска помощ са:
1. всички болни и пострадали, намиращи се в състояние, пряко застрашаващо живота им;
2. болни и пострадали, потърсили сами помощ в спешните отделения или сектори на центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП);
3. лица с данни за психично разстройство, които представляват опасност за себе си или околните;
4. жени със започващо раждане или аборт;
5. деца до една година, за които е потърсена медицинска помощ;
6. болни и пострадали, при които не може да се прецени характерът и тежестта на заболяването[/quote]
Това , което съм цитирал са законно спешните състояния.
Всички останали кризи – бъбречни, жлъчни, хемороиди , температури, кашлици и т.н. – НЕ са спешни състояния.От тях човек НЕ МОЖЕ да умре и могат да изчакат, а и са обект на лечение от личния ви лекар според НРД – за това НЗОК плаща заплата на ОПЛ – да не ходят пациентите в бърза помощ.Да, ама те не желаят да се съобразят с това. не само не си знаят правата и задълженията, ами след това се сърдят и търсят мъст.
Защо ?!
Много може да се разсъждава на тема психология и народопсихология, но няма достатъчно място за това.
Как да се променят нещата ли ?
Ами първо -да се промени Наредба 25/1990 година и/или Стандартът по Спешна медицина в които да се формулира ясно кризи, например жлъчна или бъбречна къде ще се лекуват -в „бърза помощ“ ли или няма да се лекуват, та на всички да им е ясно -и на пациентите и на работещите лекари, фелдшери и т.н.
Второ – да се въведе ясен регламент на това след работно време на ОПЛ кой ще лекува пациентите.
Трето – да се реши лечението на подобни заболявания ще се заплащат ли от НЗОК или няма да се заплаща, защото в момента никой за нищо не плаща и резултатът е налице.
И на последно място ( но не последно по важност, може би с това трябваше да започна) :
! Трябва и да се реши веднъж завинаги – европейска ли система ще изграждаме или англо-саксонска.
Ако ще е европейска – какъв тип-немски или италиански ?
Ако ще е англо-саксонски – тогава до месец-два трябва да се закрият досегашните ЦСМП и всичко да премине към областните болници, лекарите да се свалят от линейките, да се разкрият спешни кабинети по всички основни специалности в болниците, а на линейките да се качат парамедици и фелдшери.Да се премине към заплащане изцяло то НЗОК, а бюджетът на МЗ да плаща само бензина на линейките.Това ще е истинска реформа, но няма да я направи и това правителство, защото хората от ромския етнос ще останат без медицинско обслужване от лекар.“

Оставете първия коментар