ДВ 2011

ДВ 50/01.07.2011 – промяна в правомощията на фелдшерите

Промяната в правомощията на фелдшерите е факт с обнародваното в ДВ 50/01.07.2011 изменение на Наредба…

Мария Радева|Автор
1 юли 2011

Промяната в правомощията на фелдшерите е факт с обнародваното в ДВ 50/01.07.2011 изменение на Наредба № 1 от 2011 за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно.

Свързана публикация: ДВ 15 от 18.02.2011 – компетентност на професионалистите по здравни грижи

С измененията е разширен обхватът на професионалните дейности, които фелдшерът може да извършва самостоятелно.

На фелдшера се признава правото да извършва допълнително следните медицински дейности и здравни грижи:
· подготовка и извършване на долекарски медицински преглед в лечебно заведение за извънболнична помощ, в център за спешна медицинска помощ, както и в местата за лишаване от свобода и системата на Министерството на вътрешните работи, в случаите, когато пациентът не може да бъде прегледан от лекар, чрез снемане на анамнеза, статус (чрез физикални методи на изследване – оглед, палпация, перкусия и аускултация), поставяне на предварителна (работна) диагноза на база симптоматиката, обективното състояние и лабораторните изследвания на болния; не се допуска самостоятелен преглед и назначение на лечение на деца до 3-годишна възраст освен при състояния, пряко застрашаващи живота на детето.
· интерпретиране на рутинни изследвания – изследване на урина: pH, белтък, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген, билирубин, кръв и ориентировъчно изследване на „седимент“; кръвна картина: хемоглобин, хематокрит, еритроцити, левкоцити и тромбоцити, СУЕ; клинично-химични изследвания: глюкоза, креатинин, урея, общ билирубин, глюкурониран (директен) билирубин, АсАТ, АлАТ, пикочна киселина, холестерол, триглицериди;изпражнения: окултни кръвоизливи;
· разпознаване на промени в електрокардиограмата, налагащи оказване на спешна медицинска помощ;

Променят се и професионалните задължения на фелдшера (или му се разширяват правата – зависи от гледната точка) при спешни състояния:
· оказване на спешна медицинска помощ на пострадалия в отсъствието на лекаря
· извършване на първична реанимация – непряк сърдечен масаж, дефибрилация и изкуствена вентилация
· оказване на помощ при раждане до идването на лекар или акушерка;
· изписване, извършване на инфузионна терапия, прилагане на антиаритмични, кардиоинотропни лекарствени продукти и кортикостероиди при състояния, налагащи оказване на спешна медицинска помощ.

38 comments

 • здравейте.работя като мед.сестра и имам колежка която е завършила за фелдшер ,но също работи като мед.сестра на половин щат като същевременно работи като фелдшер на цял щат в цсмп.редно ли е колежката да заема сестринско място?не е ли в нарушение ,тъй като това са различни професии?кой може да направи проверка по случая?

  • Мария Радева

   Здравейте!

   Абсолютно права сте – работно място, обявено за лице с професия медицинска сестра – може да бъде заето само от лице със съответното образование. Това важи и за останалите регулирани професии.
   На много места работодателите си позволяват да допускат нарушения и назначават лица със различно образование, от изискуемото за длъжността.

   Проверка може да бъде направена от различни институции. Но ако говорим за лечебно заведение – най-често подобни нарушения се откриват при проверките на Изпълнителна агенция Медицински одит.

   • Здравейте,

    завършила съм медицинско образование със специалност фелдшер, но десетки години съм работила като медицинска сестра, както в България така и в чужбина. По какъв начин мога да работя като медицинска сестра в България и необходимо ли допълнително обучение?

    Благодаря!

    • Мария Радева

     Здравейте!

     По никакъв начин не можете да работите като медицинска сестра – освен ако не завършите съответното образование и не получите диплома за специалност „Медицинска сестра“.

     Професията Фелдшер и Медицинска сестра са различни, както и Акушерка. Всяко лице работи професията, за която има диплома.

 • Галя Василева

  Медицинска сестра стоматологичен профил,освен в стоматологичен кабинет къде другаде би могла да работи?

  • Мария Радева

   Обърнете внимание какво точно пише в дипломата ви? Не пише ли медицинска сестра? Къде е записан „стоматологичен профил“?

   Ако в дипломата ви е посочено само Медицинска сестра – вие имате пълните правомощия на медицинска сестра и може да работите във всички лечебни заведения.

   В случай, че в дипломата ви е посочено нещо друго – ще ви посъветвам да се обърнете за становище към съсловната организация на професионалисте по здравни грижи. Това е организацията, която се произнася по въпросите свързани с професионалната компетентност на съответните специалисти.

 • Здравейте!Въпросът ми е следният-щом като акушерка няма право да работи,като мед.сестра можели в училище или детска градина да се назначават колеги с такава специалност? В наредба-3,която е все още действаща не е опоменато,че акушерка може да работи в тези заведения,но въпреки това се назначават.Благодаря предварително.

  • Мария Радева

   Независимо дали е в училище или не – за определеното работно място има определени изисквания, вкл. и за образование.
   В случай, че работодателят е определил работното място като такова за „медицинска сестра“ – назначаването на лице без такова образование е грешка.

 • Цветан Христов

  Здравейте ,искам да попитам :завършил съм в казармата курс за фелдшери в град Русе . Дали ми се признава военната книжка като документ,че съм завършил този курс? Ако не ,къде мога да си го легализирам или къде мога да изкарам такъв курс? Моля,отговорете ми в пощата.

  • Мария Радева

   Условие за практикуване на професията ви е членството в съсловната организация. Едно от условията за вписване в организацията е придобита съответна специалност.
   Във връзка с казаното следва да се обърнете към Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

 • Светлана Иванова

  Здравейте завършила съм акушерка и работя като такава,искам да знам дали имам правото да работя като мед.сестра и ако мога към кого да се обърна за издаването на съответната документация даваща ми това право.Благодаря предварително

  • Мария Радева

   Не, нямате право да работите като мед. сестра. Това са две отделни специалности, по които се получава отделно образование. Това са две отделни регулирани професии, с отделни правоспособности.

   • Златка Кръстева

    Здравейте,
    от кога и къде е публикувано, че „акушерка“ няма право да работи като мед.сестра „общ“ или „детски профил“?
    Поздрави!
    З.Кръстева

    • Мария Радева

     Здравейте!
     Никъде не е публикуван отговорът на Вашия въпрос. Нормативната уредба не се състои от конкретни въпроси и отговори. Правните разрешения на конкретни въпроси се извеждат от една или повече правни норми.
     Мисля, че някъде съм отговорила на въпроса защо акушерка не може да работи като медицинска сестра. Накратко казано не може защото:
     1. Акушерка и Медицинска сестра са две отделни регулирани професии
     2. За всяка от професиите са утвърдени отделни единни държавни изисквания за обучение
     3. Професионалната компетентност на Акушерката и на Медицинската сестра са уредени в наредба. Наредбата раздела професионалната компетентност на лицата с различно образование.
     От всичко казано следва изводът, че лице с образование Акушерка не може да изпълнява дейности, които съгласно наредбата са в професионалната компетентност на Медицинската сестра. Това важи и за Медицинската сестра – не може да работи като Акушерка.

 • Zdraveite.Zavarshila sam za medicinska sestra predi 18godini,no ot togava ne sam praktikuvala.Vaprosat mi e kak da si vazstanovia pravoto za praktikuvane na profesiata mi?

 • zdraveite,zavurshila sum za medicinska sestra predi 18 godini,ne sum praktikuvala profesiata si.Kak moga da zapo4na rabota kato takava?Blagodaria predvaritelno.

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Някъде в сайта съм коментирала вече този въпрос.
   Условие за практикуването на професията ви е наличието на диплома и членство в съсловната организация – Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Това, което трябва да направите е да подадете заявление за членство. След като ви впишат за член – можете свободно да практикувате професията си. В случай, че ви бъде отказано вписването (в което аз се съмнявам) то тогава – този отказ подлежи на обжалване по съдебен ред.

 • Юлита Найденова

  Здравейте !

  Медицинска сестра съм ,работила съм по тази специалност в болница 14 г. до средата на 2008 г.От тогава , поради гледането на двете ми деца не съм работила като такава . Интересува ме изгубила ли съм правата си да упражнявам тази професия ? Четох някъде ,че този закон бил отпаднал ? Така ли е в действителност ?

  Благодаря Ви прадварително !

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Въпросът дали имате или не права да упражнявате професията Медицинска сестра – се урежда по специфичен начин.
   Правото на упражнявате професията си – зависи от определени предпоставки, вкл. вписване в съответния регистър на съсловната организация – БАПЗГ.
   В случай, че имате редовно членство – то тогава имате права да упражнявате професията си.
   Ако не – подайте документи за членство. Ако ви впишат – то това означава, че имате права. Ако ви откажат – това става със съответен документ, с изложени мотиви и ще разберете как стои въпросът с Вашите права.

 • Здравейте Мария, моят въпрос е:
  Аз съм акушерка с 38 год. стаж като съм работила и в гинекологично и родилно отделение.Мога ли да извършвам манипулациите и мед.дейности описани в Наредба 1 от 08.02.2011г. за профисионалните дейности, които мед.сестри и акушерките могат да извършват, но самостоятелно имам в предвид в дома си например? Благодаря предварително за отговора.

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Въпросът, който задавате е изключително интересен и на който и аз отдавна търся отговор.
   Отговорът, който ще дам в този сайт (при това съвсем целенасочено е), че дейностите, описани в Наредба 1, вкл. и тези, които могат да се извършват самостоятелно следва да се извършват на територията на лечебно заведение.

 • Zdraveyte iskam da znam dali vse oshte vaji zakona za 5 te godini ?Izgubvat li se pravata za rabota i kak mogat da se vastanovyat?Blagodarya.

 • Катя Иванова

  Здравейте! По професия съм акушерка, но 14 години съм работила като медицинска сестра. Озадачена съм как с нова Наредба, аз съм принудена да работя в АГО? Аз не желая да работя там, а в Спешно отделение, където съм работила преди това. Чувствам се принудена да си търся работа извън болницата. Ще се радвам да ми отговорите и бъдете полезни относно личния казус. Крайно съм разочарована, че не мога да упражнявам професията, която съм работила 14 години.

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Професията, за която имате образование, както и професионална компетентност е Акушерка – нали това казвате, че сте завършили.
   Това, че 14 години сте работили като медицинска сестра – само още веднъж показва състоянието на здравната ни система, която има нужда от подреждане.

   По принцип вие не сте длъжна да работите само в АГО – а във всяко едно лечебно заведение, включително и Спешно отделение – но на длъжност „Акушерка“ и да изпълнявате професионалните задължения, включени в професионалната ви компетентност като „Акушерка“
   Ако нямате съответното образование, не можете да работите на длъжност „Медицинска сестра“, нищо че имате 14 годишен стаж.

   • Да, но има една наредба от есента на 2009 год, която не разрешава в спешен център длъжността акушерка , а също така че акушерка и фелдшер на мястото на мед сестра не може да бъде назначен В момента няма място за фелдшери – какво правим тогава?

    • Аз също работя в спешен център. При липса на лекар имам ли право да правя протокол за алкохолна проба, при искане от дежурен екип на МВР?

 • Здравейте!
  Медицински фелдшер съм .До сега са налице само промяна в задълженията ми.Заплатата ми е като медицинска сестра.Не съм мотивирана,а принудена да изпълнявам задълженията си.Как ще коментирате това?

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Въпросът, който задавате е свързан с т.нар. сфера на управление на персонала. Въпросите относно размера на заплатата и липсата на мотивация са правомощия на Вашия работодател. Аз не бих могла да коментирам въпроси, които са извън моята компетентност.

 • Павлина Петрова

  Работя в ЦСМП като медицински фелдшер. Моля да ми отговорите имам ли право да издавам смъртен акт на починал пациент при обслужване в линейката, когато не съм работила в екип с лекар?

  П. Петрова

  • Мария Радева

   Уточнявам въпроса Ви:
   Документите акт за смърт и съобщение за смърт са два различни документа.
   Акт за смърт се съставя единствено от длъжностното лице по гражданското състояние в общината. Вие евентуално бихте имали отношение към другия документ, който предхожда акта за смърт, а именно съобщението за смърт.
   Съгласно Наредба № РД-02-20-9 от 21.05.2012 за функциониране на Единната система за гражданска регистрация един от документите за съставяне на акт за смърт е писмено съобщение за смърт, съставено по образец съгласно чл. 2 от Наредба № 42 от 2004 за въвеждане на международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето – десета ревизия.
   В образеца на медицинското съобщение за смърт е видно, че смъртта може да бъде установена от:
   1. лекуващ лекар, 2.паталогоанатом, 3.друг лекар, 4.друг компетентен медицински специалист.
   Дори видно от тази бланка, и друг компетентен медицински специалист може да установява смърт, респ. да издава съобщение за смърт. Тази възможност е уредена в Наредба № 14 от 15.04.2004. за медицинските критерии и реда на установяване на смърт. В тази наредба се казва, че установяването на смърт, настъпила извън лечебно заведение, се извършва от лекар/и, а при липса на лекар – от фелдшер. Лекарят, съответно фелдшерът, установили смъртта, попълват „Съобщение за смърт“ в два екземпляра. Eдиният екземпляр се изпраща на длъжностното лице по гражданското състояние в общината, на чиято територия е лечебното заведение.

   За мен няма пречка да съставяте съобщение за смърт, друг е въпросът как е уреден този въпрос в съответния ЦСМП, защото когато се издават съобщенията за смърт се води съответна отчетност.

 • Здравейте!
  Медицински фелдшер съм от 1984г и от четири години работя по трудов договор при ОПЛ. Въпросьт ми е следният-докога моите трудови възнаграождения ще се определят от ОПЛ,който не слючва КТД и по правомощията си на ЕТ ми определя заплатата,която винаги е съобразена с минималната за страната!!!Немога да се примиря,че съществува такова разделение между нашето съсловие,наложено от здравната система!Въпреки членстването ми в БАПЗГ и изкараните курсове-езикови и професионални това не означава нинщо за тях.

  Членството ви в БАПЗГ е задължително по силата на закона и от тази следна точка то е ваш бонус, а изпълнено задължение.
  Езиковите курсове са нещо похвално, но ако ОПЛ не ползва тези ваши познания и не ги е поставил като изискване за заемане на длъжността – то те също нямат особена важност.

 • Паунка Стоянова

  Здравейте !
  Фелдшер съм и от 1983год.работя в Спешна помощ .След последната промяна на Наредба 25 ,ПОСЛЕДВА ОФИЦИАЛНО РАЗДЕЛЯНЕ НА ЕКИПИТЕ НА ,,ДОЛЕКАРСКИ ,, И ,,СТАЦИОНАРНИ,,.фелдшерите ПОСОЧЕНИ да работят в долекарски екип от мед.специалисти станаха официално ФЕЛДШЕРИ, а на тези ,в стационарен екип им беше връчено допълнително споразумение към трудовия договор за длъжност МЕД.СЕСТРА и с разлика в заплатите. Отказах да го подпиша и до момента не зная като каква работя.
  Стационарен екип поема амбулатория и често е на дежурство без лекар,поради липса на такъв.
  Моля отговорете ,това не е ли отнемане на права и дискриминационно отношение? Има пи право Директора да отнеме правата ,коита ми дава образованието ми ,дипломата и Наредба №1 за компетенциите на фелдшерите?

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Благодаря за въпроса!
   В описанието, което сте направили липсват подробности относно вътрешните промени, които са направени, както и не разполагам със съответните документи, и затова не мога да отговоря “какво точно работите”. Но принципът е, че всеки служител изпълнява тази длъжност, която е съгласно подписан трудов договор и в обем съгласно подписана длъжностна характеристика.

   Не мога да разбера защо смятате, че има отнемане на права и дискриминационно отношение? Но право на всеки работодател е да направи структурата на организацията, функционирането и длъжностите в щата – според своята преценка. По отношение ЦСПМ особеността е, че те имат утвърден от МЗ правилник и работодателят е ограничен от разпоредбите на този правилник, но в границите, които му поставя правилника – той е свободен да организира работата на съответния ЦСМП, така както намери за добре.

   Всеки работодател може свободно да реши неговите служители каква точно работа ще изпълняват. Особеното при регулираните професии (каквото са и мед. сестра и фелдшера) е, че при възлагане на съответните задължения работодателят трябва да се съобразява със съответните правомощия, дадени в наредбата. Но няма пречка работодателят да реши, че определени служители ще изпълняват по-малко задължения, отколкото компетентността им дава по принцип. Казано с други думи служителят може да изпълнява по-малко дехности, отколкото компетентността му позволява, но не и повече.

   М. Радева

 • Здравейте,
  Моят въпрос е
  Аз съм бакалавър медицинска сестра можели да кандидатствам за длъжност фелдшер в Следствени арест

  • Мария Радева

   Благодаря за въпроса!
   Не мога да отговоря с категоричност на така поставения въпрос, защото не зная какви са исискванията за заемането на длъжността. Ако изискванията са за „фелдшер“ – то Вие нямате такава правоспособност, но ако изискванията са за някои от регулираните професии от направление „Здравни грижи“ – тогава ще отговаряте на условията. Най-добре е да попитате на място за повече подробности.

 • Цветана Генкова

  Фелдшерите имат ли предимство за работа в училищата ,след като не можем да работим в болничните отделения, защото не всички можем да се вредим в Бързата помощ.

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Не зная какво имате предвид под „предимство за работа в училище“ – ако питате дали това е някъде уредено в законодателството не – не е. Всичко зависи от това, работодателят в съответното училище какво работно място е открил и какви изсиквания има.
   И най-важното е – никога не забравяйте какви точно правомощия имате да работите сами (а не по назначение на лекар), защото в училището ще бъдете сама и сама ще носите отговорност за действията си.

Напишете коментар