Аргументи и коментари

Приложение 18 към НРД 2011 – чернова. Това е цинично

В публикация от 20.01.2011 zdrave.net цитира изявление от парламентарната трибуна на министъра на здравеопазването по…

Мария Радева|Автор
20 ян. 2011

В публикация от 20.01.2011 zdrave.net цитира изявление от парламентарната трибуна на министъра на здравеопазването по време на дебатите по вота на доверие, поискан от правителството.

„Единственото нещо, в което държавата не се намеси, беше договарянето на приложение 18, в което се правят алгоритмите на клиничните пътеки. То се прави между здравна каса и лекарския съюз, и аз още не съм го разписал, моят подпис не стои там. Всичко, което сте видели, е въпрос на някакви чернови. Но ако има проблеми, ще се намесим”

 Изказването е некомпетентно и цинично едновременно:

Цинично е защото:

Като неразделна част от НРД 2011 приложенията, вкл. и приложение 18 са в сила от 01.01.2011. Не само, че не са обнародвани, но и към 20.01.2011 и то от парламента министърът на здравеопазването обяснява, че правилата, по които болниците работят вече почти месец и които гарантират на пациентите качествена медицинска услуга – били чернова.

След 10 дни изтича срока, в който лечебните заведения трябва да подадат документи за сключване на договор с НЗОК, но изискванията, на които трябва да отговарят били чернова.

Некомпетентно е защото:

Кой и къде ще се намесва „ако има някакви проблеми”? И какви механизми ще бъдат използвани в тази намеса? Приложение 13 към ПМС 304/17.12. 2010  за приемане на обемите, цените и методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от ЗЗО категорично определя, че алгоритмите на клиничните пътеки се договарят между НЗОК и Българския лекарски съюз и никой не може да се намесва в този процес.

 Единственото вярно нещо в изказването е, че  подписът на министъра на стои  под текста на приложението (както и между впрочем не е подписал и останалите приложения).

§ 15 от НРД 2011 определя, че приложенията са неразделна част от договора. НРД се сключва между НЗОК и БЛС и се утвърждава от министъра на здравеопазването. Същото изискване би следвало да се приложи и към неразделната част от договора – приложенията.  От години тази процедура не е прилагана, не са обнародвани приложенията, защото текстовете,  качени на интернет страниците лесно могат да бъдат подменяни, когато не са удобни.

И продължавам да задавам въпроса – при какви условия работят лечебните заведения от 01.010.2011, как са гарантирани правата на пациентите, как ще бъде платена, извършената през януари дейност? Отговорите са някъде в черновите …

5 comments

 • Жалко, че нямате парламентарна трибуна! Умните хора в тая страна нямат думата

  • Мария Радева

   Благодаря за коментара! Нямам нужда от парламентарна трибуна – имам нещо много по-важно – знания, опит, дипломи! Аз съм експерт – упражненията в т. нар. политика ми са чужди.

   • да, това е хубаво но мисля, че законите трябва да се правят от компетентни хора, в такъв смисъл говоря за трибуна. Не става дума за политика. Потърпевши от некадърно нормотворчество сме всички ние.

    • Мария Радева

     За съжаление страда цялата система на здравеопазването – и лекари и пациенти – но години наред никой няма желание за реформи и ще си носим последствията.

Напишете коментар