НРД 2011

Обнародвани са НРД 2011

В ДВ брой 3 от 11.01.2011 са обнародвани Националните рамкови договори за 2011 за медицинските…

Мария Радева|Автор
10 ян. 2011

В ДВ брой 3 от 11.01.2011 са обнародвани Националните рамкови договори за 2011 за медицинските и за денталните дейности.

НРД 2011 за медицинските дейности текст

НРД 2011 за денталните дейности текст

Гарантирам автентичността на текстовете  на документите, които са идентични с обнародваните в ДВ. 

16 comments

 • Зорка Колева

  Здравейте,Работя в болница като рентгенов лаборант.Наред със задълженията ми като такава в болницата ,извършваме и изследвания в извънболничната помощ,както и обслужване всички дентални кабинети в района,които са частни.За тази дейност ръководството на болницата не ни заплаща нищо.Въпроса ми е Имаме ли право на процент от допълнителната дейност която извършваме?
  Предварително благодаря!

  • Мария Радева

   Здравейте!

   Предполагам, че не вие лично извършвате изследвания в извънболничната помощ. „Обслужване всички дентални кабинети в района“ се извършва от лечебното заведение за болнична помощ. А вие работите в лечебното заведение за болнична помощ.
   Заплащането на труда ви, както и задълженията ви – се уреждат с трудовия договор. Дали ще получавате или не допълнително заплащане – е по преценка на вашия работодател. Естествено, че работодателят може да реши да ви увеличи заплащането – но това е негово право, не и задължение.

 • Здравейте,
  Бихте ли ми отговорили има ли възможност да реагираме по някакъв начин при следната ситуация!
  Работя в Охнкохирургично отделение към Комплексен онкологичен център (бивш Междуобластен диспансер за онкологични заболявания със стационар). Според НРД 2011 при изпълнението на почти всички клинични пътеки по които работим се изисква структура ОАИЛ (отделение за анестезиология и интензивно лечение), а в предишния НРД 2010 беше възможно да се изпълнняват КП със структура САИЛ (сектор по …). От началото на месец Февруари вече имаме работеща структура ОАИЛ, но от 01.01.2011г. до 01.02.2011г. отделението е работило според условията заложени в НРД 2010г. (няма как да се знае предварително какви ще бъдат изискванията за изпълнение на съответните КП) и за този период РЗОК отказва да заплати цялата дейност, поради факта, че в НРД 2011г. в Преходни и допълнителни разпоредби е записано, че „Договорите с изпълнители на болнична помощ влизат в сила от 1 януари 2011г.“, т.е. със стара дата и ние през м. Януари не сме отговаряли на условията.
  Въпросът е можем ли да предприемем някакви действия, защото ако официалните изисквания за изпълнение на съответните КП бяха известни през м. Декември, то ние щяхме да предприемем небходимите действия за да отговаряме на условията, а пък и в крайна сметка става дума за дейността на едно цяло отделение за един месец.
  Благодаря Ви предварително!

 • Здравейте Интересува ме влезли ли са в сила приложенията касаещи доплащането за неблагоприятните практики.Коментирахме с колеги но мненията са противоречиви.Предварително Ви благодаря.

  • Мария Радева

   Съгласно Mетодиката за заплащане на медицинските дейности в първичната извънболнична помощ (ПМС304/17.12. 2010) се заплаща за неблагоприятни условия за работа в „Населени места – центрове на практики с неблагоприятни условия и възнаграждение за работа
   в тях“, определени в методика от управителя на НЗОК, по предложение на директорите на районните здравноосигурителни каси. Лично аз не зная тази методика да е факт, да не говорим, че същата следва и да е обнародвана.

   Заплащането за неблагоприятни условия няма да се определи с приложение, с въпросната методика

 • Д-р И.Христов

  Днес открих сайта Ви!Направи ми изключително приятно впечатление!Предлаганата информация и помощ от Вас е ценна за всеки лекар и пациент.Благодаря! Успешна и спорна работа!

  • Мария Радева

   Благодаря за оценката!
   Успешна и спокойна работа и за лекарското съсловие!

 • Интересува ме приложение 15 ,за профилактичните прегледи.Това което е публикувано на страницата на НЗОК ,може ли да се счита за окончателно.Изследването PSA,ще се прави на мъже след 50 годишна възраст,без ограничения за възрастта,а мамографиите при жени са ограничени между 50 и 69 години.Според колежка ,имало възрастови ограничения и за PSA?

  • Мария Радева

   Не мога да кажа дали е окончателно? А и какво означава „окончателно“? Окончателен е всъщност обнародвания в ДВ текст. Когато видя обнародваната притурка с приложенията в ДВ – тогава ще кажа, че това е „окончателния“, т.е. задължителният текст.
   По поставения от Вас въпрос не мога да съм ви полезна.
   Обърнете се към съсловните си организации – и те допринасят за тази ситуация с мълчанието и бездействието си за поредна година. А санкциите за непълни обеми на профилактични прегледи ще ги носят лечебните заведения.

 • След като приложенията на НРД 2010 не са публикувани в ДВ май на практика такива въобще няма – нямат законовообвързваща сила – или греша нещо?
  Интересно – дали и Провилата за Рег. стандарти въобще през годините са били обнародвани – един колега ги търсил в ДВ и не намерил такива никъде.

  • Мария Радева

   Абсолютно прав сте!В този коментар – https://mariaradeva.com/?p=1245 – съм написала как следва да се прилагат, т.е. неприлагат необнародваните приложения.
   За регулативните стандарти е малко по-особено. В зависимост за кой НРД става въпрос – в един момент РС се уреждаха в приложения, а след това с актове на УС/НС на НЗОК. (по този въпрос имам обширна статия, публикувана в сп. „Адвокатски преглед“). Независимо къде са уредени правилата за РС те следва да са били обнародвани. В течение на годините е било различно – някои са обнародвани, но доста късно в годините, други не са.
   Спецификата на РС е, че тяхното съществуване и задължителната им сила е съгласно закона, а реда за определянето им в т. нар. приложения. Другата особеност е, че размерът на РС се приема от изпълнителя с подписването на протокола. А в този случай способа за защита на ЛЗ е различен.

 • става дума за приложенията към НРД, били публикувани в някаква притурка към ДВ??

  • Мария Радева

   Приложенията към НРД по принцип се обнародват в притурка към ДВ. Но това е по принцип. Приложенията са обемни, притурките се издават в определен тираж и има специален ред, по който могат да се получават от редакцията на ДВ.
   Към настоящия момент аз не смятам, че притурката е факт. А имайки и негативния опит на 2010 – приложенията изобщо не излязоха в прикурка. Единствено редакцията на ДВ може да каже кога ще излезе притурката, ако изобщо излезе.

 • Много полезен сайт ! Барво!
  Приложенията кога ще бъдат побликувани?

  • Мария Радева

   Благодаря за коментара!
   Имате предвид кога ще бъдат публикувани в ДВ или с сайта?
   За ДВ – въпросът следва да бъде зададен към НЗОК. Лично аз не съм оптимист да е скоро.
   Ако питате за този сайт – няма да публикувам нормативни актове, които не са обнародвани в ДВ – ако го направя, това означава да не съм коректна с лекари и лечебни заведения и да продължа да подържам заблудата, в която НЗОК ги принуждава да работят.

Напишете коментар