Актуална информация

Предстоящо обнародване на НРД 2011

В последния работен ден на 2010 МЗ е внесло в редакията на Държавен вестник Национален…

Мария Радева|Автор
1 ян. 2011

В последния работен ден на 2010 МЗ е внесло в редакията на Държавен вестник

Национален рамков договор за денталните дейности между НЗОК и БЗС за 2011 и

Национален рамков договор за медицинките дейности между НЗОК и БЛС за 2011.

Предстои обнародването на двата докумнета. Единствено текстът, обнародван в ДВ е автентичен и задължителен за прилагане. Обнародването в ДВ е гаранция за публичност и достъпност до акта.

Съгласно ЗЗО НРД е нормативен административен акт, който има действие на територията на цялата страна за определен срок и е задължителен за НЗОК, РЗОК, изпълнителите на медицинска помощ, осигурените лица и осигурителите.

И както често става в последните години, НРД влиза в сила от 01.01. на съответната година. И ако някой все още не е разбрал здравеопазването е дейност без работно време и почивни дни. Болници и кабинети не могат да спрат работа, чакайки да обнародват и влезе в сила нормативен акт, с основен регламентиращ ефект в сферата на здравеопазването. Медицината просто се случва, а как точно се случва – без правила, на сляпо, без сигурност и спокойствие.

Кога ще бъдат обнародвани НРД 2011, кога ще влзат в сила и как ще работят лечебните заведения в първите дни на 2011 – важни въпроси без конкретен отговор … за поредна година популизъм и безотговрност към пациенти и лекари и административни сътресения в лечебните заведения.

И докато някои от нас все още почиваме след новогодишните купони, в лечебните заведения работата не е спирала и в празничната нощ.

На всички вас – работещи и почиващи – честита Нова 2011 година!

4 comments

  • Стефани Данаилова

    Благодаря за правилния поглед върху нещата.Най-накрая се намери кой да го каже.Лошото е,че кучетата лаят,керванът си върви.И все пак,благодаря!

    • Мария Радева

      Благодаря за коментара и за оценката! Аз правя каквото зависи от мен – имам активна позиция, пиша статии и книги, водя дела, правя обучения – освен, че това е работата ми, аз се опитвам да подрепям онези, които искат нещата да се променят! Това са моите възможности – промяната зависи от всички вас – тези, честни професионалисти, които искат нещата да се променят към по-добро!

  • Браво!!!

Напишете коментар