Читателски въпроси

Пациенти под видеоконтрол

Лечебните заведения като администратори на лични данни Преди няколко дни получих като коментар поредица от…

Мария Радева|Автор
1 апр. 2012

Лечебните заведения като администратори на лични данни

Преди няколко дни получих като коментар поредица от интересни въпроси, свързани със защитата на личните данни на пациентите. Позволявам си да публикувам отговорите, защото смятам, че проблемите с „камерите в лечебните заведения” заслужават сериозно внимание и те ще бъдат едно от предизвикателствата на не толкова далечното бъдеще.

Въпрос: Заснемането на пациентите с видеокамери с неучебна цел, възползвайки се от безпомощността им /т.е. в анестезия или друго безсъзнателно състояние/ нарушение ли е на ЗЗЛД, както и четирите основни европейски конвенции, които ние сме приели?

Отговор: Не само пациентите, но и всеки един човек не може да бъде засниман без негово изрично съгласие. (Изключенията от това правило са, когато се използват охранителни камери, като дори и в тези случаи има предупреждение. Личен избор на лицата е дали ще попаднат в обхвата на камерата и какво поведение ще имат).
Каквато и да е целта на записа, вкл. учебна и научна – отново не може да се пренебрегне съгласието на пациентите. По принцип използване на медицински данни, без съгласието на пациентите е допустимо единствено за статистически, научни и т.н. подобни цели, като задължително условие в тези случаи е анонимността на лицата. С оглед казаното, може да се допуснат записи на диагностични, хирургични и т.н. процедури и без съгласието на пациентите, само ако не се виждат лицата им, както и други индивидуализиращи белези, вкл. и имената им. Във всички други случаи, в които хора биват записвани, без оглед на целта на записа и състоянието на пациентите – е необходимо изричното съгласие на лицата.

Въпрос: Под (псевдо) пациентската загриженост в ИЗ-то на пациентите на първа страница те са принуждавани да полагат подписа си в допълнителен черен мокър печат, че се контролира качеството на медицинската дейност с камери без каквито и да е допълнителни пояснения?

Отговор: Формално е изпълнено изискването на закона пациентите да бъдат информирани за предстоящия запис, както и да бъде получено тяхното съгласие. Дали това обяснение е достатъчно, дали е разбираемо за пациентите, дали самите те разбират смисъла на записа и дали се интересуват от неговата цел е индивидуален въпрос за всеки един човек. Защитата правата на пациентите е и тяхна собствена отговорност. Ако някой пациент реши, че правата му относно защитата на личните данни са нарушени, негово ЛИЧНО право е да потърси адекватна защита. Това право не може да се реализира от друго лице, освен от засегнатото.

Въпрос: Болничният правилник никога не е бил открито и достъпно достояние и той може ли с отделни свои текстове да бъде над закона?

Отговор: По принцип въвеждането на видеонаблюдение може да се уреди и във вътрешния правилник на лечебното заведение. Но въпросите относно мерките, които всеки администратор на лични данни взема, за да бъдат те събирани правомерно и съответно защитени се уреждат в специална инструкция, изискуема по ЗЗЛД.
Регистрацията на всеки администратор на лични данни, както и регистрите, които поддържа (т.е. какви данни събира и как ги защитава) е публично достъпна и може да бъде проверена. В случай, че това видеонаблюдение е упоменато в заявлението на съответното лечебно заведение и Комисията за защита на личните данни е извършила регистрацията, следователно същото е в съответствие със закона.

Въпрос: Посочете ми правните норми, с които бихме могли да преустановим този произвол, базиращ се на административно беззаконие и насилие?

Отговор: Единственият административен орган, който може да нареди преустановяване на видеонаблюдението е Комисията за защита на лични данни.
Интересен е и въпросът, с правата на работещите лекари – ако самите те не желаят да бъдат под видеонаблюдение. Отново компетентен орган е Комисията за защита на лични данни. Честно казано, от случаите, които познавам, служителите имат ограничени възможности за защита, в какъвто смисъл са и решенията на комисията. В случай, че работодателят изпълни задълженията си по ЗЗЛД, той има възможности за извършване на заснемане на територията на лечебното заведение. Основно правило в тези случаи е – видеонаблюдението да е съобразено със ЗЗЛД, което се преценява от ресорната комисия.

Вярно е – право на всеки човек е да откаже да бъде засниман.
Пациентите могат да изберат друго лечебно заведение.
Записваните лекари – винаги могат да изберат друг работодател, който не е въвел подобни системи за контрол.
Личното ми мнение е, че видеозаснемането и видеонаблюдението, ще се разпростира все повече над личния ни и професионален живот, вкл. и при престой в лечебно заведение.

Благодаря за читателя за зададените въпроси!
Още по темата за личните данни:
Защита на личните данни или защита на лечебните заведения – когато както е удобно …

5 comments

 • Благодаря Ви за искренността!!! Не толкова гняв се таи в мен, а непрестанна непримиримост към официалното толериране и политически чадър над овластените престъпници!!! Към погазването на елементарни човешки права и свободи, към организираното унищожаване на нацията ни и нейните морални и законови устои!
  Този народ не заслужава тази си съдба!
  В здравеопазването има милиони, но те са за определени групировки!
  Народа ни умира и изчезва бавно и жестоко!
  Несправедливо е да бягат младите, а възрастните да гаснат в нищета и вечни лъжи!

  ДО КОГА???????????

  • Мария Радева

   Абсолютно сте прав!
   Прав сте за това, че в здравеопазването има страшно много пари – но последното нещо, за което се харчат е за здраве!
   Определено смятам, че има и толериране (спестявам си по-силни думи) на определени лечебни заведения.
   Съжалявам, че ще го кажа, но в здравеопазването има толкова и малки далаверки и огромни злоупотреби, че само който не познава системата не може да си представи за какво става въпрос.
   И положението ще става още по-зле. Българинът е беден, но няма и отношение към профилактиката – но то пък и една профилактика. Българинът застарява и се разболява. Младите ще продължават да бягат, а възрастните – ще умират във все по-голяма мизерия.

   И както казва собствения ми брат, който напусна престижни столични болници, за да работи като лекар в чужбина – омръзна ми да гледам кражби, далавери, некомпетентни колеги, които убиват пациентите, парите, които се раздават на ръка, как се купуват скъпи работни облекла, но няма пари за ремонт на медицинската апаратура.

   Самата аз доста рядко говоря по този начин – защото видях какво става, когато искаш да промениш системата към по-добро. Не, не ставаш геройJ – по-силните – разбирай тези с далаверите – просто те смачкват. Затова и системата на здравеопазването – нито ще се промени, нито ще се реформира – хората, които я управляват нямат интерес това да се случва

 • Благодаря Ви за искренността!!! Не толкова гняв се таи в мен, а непрестанна непримиримост към официалното толериране и политически чадър над овластените престъпници!!! Към погазването на елементарни човешки права и свободи, към организираното унищожаване на нацията ни и нейните морални и законови устои!
  Този народ не заслужава тази си съдба!
  В здравеопазването има милиони, но те са за определени групировки!
  Народа ни умира и изчезва бавно и жестоко!
  Несправедливо е да бягат младите, а възрастните да гастнат в нищета и вечни лъжи!

  ДО КОГА???????????

 • В унисон с това,което твърдите преди ден се завърнах от курс в две големи европейски страни. Никъде,ама никъде няма камери в операционната с неучебна цел. Дали се вижда или не лицето на пациента, без негово изрично съгласие не може да бъде сниман дори и с учебна цел! Споделяйки своеволията в България, едно водещо име в световната медицина ми подхвърли уж на шега, че това му напомня за турския филм „Ориента експрес“??!!!!
  Идеята Ви лекарите да напускат лечебното заведение е просто бягане от поемане на отговорност и вярно тълкуване на закона от овластени своеволници, никога не носели отговорност за човешкия живот, а мислещи как по ЗОП да приберат по тлъсти комисионни!
  Не Ви ли е известно, че съсловието ни изтича на запад и на юг с бясна скорост? Не лекарите трябва да сменят работодателите, а държавата да сменя този тип нейни представители безотговорни и безнаказани!!!

  НЕКА ИМА КАМЕРИ И В АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНИТЕ КАБИНЕТИ И ЗАЛИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА КРИМИНАЛНИТЕ АБОРТИ И ПРАВИЛНОТО ВОДЕНЕ НА РАЖДАНЕТО!! КАК ПРИЕМАТЕ ТАЗИ ИДЕЯ В УНИСОН С ТЪЛКУВАНИЯТА ВИ?

  ВСЪЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ЛИ ЗНАЧЕНИЕ И ЕФЕКТ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА НИ???? КЪДЕ ОСТАНА ЧЛЕН 32 НА КОНСТИТУЦИЯТА НИ? КАКВА ДЪРЖАВА СМЕ НИЕ, ИЛИ ПРОСТО ОГРОМНА ЧАСТ ОТ „ОРИЕНТА ЕКСПРЕС“?

  • Мария Радева

   Разбирам справедливият Ви гняв! Всички, които ме познават, знаят какво е мнението ми за държавата, в която живеем – това е една георгафска територия, в която отдавна липсва държавността.
   Никога не съм бягала от поемане на отговорност, шест години съм работила в системата с наивната вяра, че може да промениш нещо, но единственото, което разбрах, че в тази държава или ставаш част от играта или те изхвърлят със страшна сила. И понеже имам болезнена нетърпимост към неспазването на закона, т.е. за мен беше неприемливо да стана част от играта – реших сама да напусна. Всеки сам избира каузите в живота и професията си!

Напишете коментар