Съдебна практика

Парадоксална формулировка по обвинение срещу лекари

Въпреки, че днес е 01 април – тази публикация е насериозно, колкото и абсурден да е…

Мария Радева|Автор
1 апр. 2011

грижа за здравето,доктори,медицина,мъже,мъжки,операции,професии,фотографии,хигиенисти,хирургически интервенции,хирурзи,хора

Въпреки, че днес е 01 април – тази публикация е насериозно, колкото и абсурден да е случая.

„… няма как на една дата да бъде причинена смърт, която да настъпи на друга дата. Избраният от прокурора начин за формулиране на обвинението е неправилен. Според прокурора, пациентът не е починал в деня на причиняване на смъртта му, а няколко дни по-късно. Всъщност, тази парадоксална формулировка се дължи най-вече на факта, че между извършената на 08.10 хирургичска интервенция и смъртта на пациентката на 13.10. няма връзка. Според държавното обвинение /което не се поддържа в съдебно заседание/, двамата подсъдими са предприели осъществяването на операцията по витални показатели, каквито не били налице.” се казва в мотивите към оправдателната за подсъдимите лекари.

С присъда от 16.12.2010 СГС оправдава двама лекари ортопед и анестезиолог, по обвинение да са причинили смъртта на пациентка, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – упражняване на медицинска професия, представляваща източник на повишена опасност.

Оправдателната присъда е влязла в сила на 04.02.2011, без да е протестирана от прокуратурата.

Фактите по делото: Прочети

Оставете първия коментар