ДВ 2011

ДВ 36 от 10.05.2011 – наредби на МЗ

Брой 36 на ДВ от 10.05.2011: Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 26…

Мария Радева|Автор
10 май 2011

Брой 36 на ДВ от 10.05.2011:

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 26 от 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях
Съгласно измененията децата се изписват от детските ясли от 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст, или по желание на родителите преди този срок.
За приемане в детската ясла е неохбодимо представянето на документи вкл. и такъв, съдържащ данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта (а не както досега за имунизационния статус), съгласно Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България.
Направени са и незначителни промени към здравните изисквания, свързани с играчките в детската ясла, с дезинфекцията и подържането на тревните площи.

Наредба № 2 от 21 април 2011 г. за здравните изисквания към гробищни паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници

5 comments

 • Много ви благодаря за тези наредби.Хубаво е всеки един, който ще пуска децата си на ясли и детски градини да е на ясно със законите и правилата. Доста е тромава и тежка приемната система и с тези точки.Общо взето още щом се е родило след осмият месец вече трябва да се запишете , за да успее да се добере до място когато навърши нужните месеци.Надявам се да ни пишете пак.

 • Мен ме интересува това дали важи за всички видове детски ясли, включително и частните? Ако е така това означава, че детето също трябва да има всички имунизации. В случай, че има пропусната имунизация може ли да се направи със закъснение и това дали ще е безплатно по здравната каса или при пропуск се плаща? Относно приема наистина е голям проблем особено в големите градове, но искам да ви кажа, че понякога е трудно да се намери място и в частните детски заведения.

  • Мария Радева

   НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ е задължителна за всички детски ясли, независимо от тяхната собственост!

   Условието, че децата се приемат в яслата след представяне на данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15 от 2005 за имунизациите в Република България е ново – в сила от 10.05.2011.

   Относно пропуснатите имунизации следва да се обърнете към личния лекар на детето, който да прецени имунизационния статус на детето.

 • Kakva e alternativa za nas, koito raz4itahme na klasiraneto prez mesec maj i uni se vra6tame na rabota???? Koj da ni gleda detsata do septemvri??? Podali sme dokumenti prez uni 2010g., rabotim na trudovi dogovori, pla6tame si danacite i osigurovkite i nqmame pravo na pove4e otpusk!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Мария Радева

   Измененията в наредбата са свързани с изписването на децата от яслите, а не с приема им. Но като цяло това са много сериозни проблеми, особено в големите градове.

Напишете коментар