Аргументи и коментари

Отново протести на лекари

В публикация от днес zdrave.net  съобщава за протести на лекари от МБАЛ в Пещера ,…

Мария Радева|Автор
17 фев. 2011

В публикация от днес zdrave.net  съобщава за протести на лекари от МБАЛ в Пещера , които „ще протестират срещу очакваното намаляване на бюджета на здравното заведение за тази година”.

За стачката и протеста в здравеопазването – https://mariaradeva.com/?p=770

 Бюджетите на болниците и прилагането на правила за определяне на задължителните годишни прогнозни стойности ще създават трудности в работата на лекарите и в достъпа на пациентите. Проблемът става още по-сериозен в една нереформирана система, при неясни правила, липса на регламенти и ширещи се популистки изказвания. Блокирането  на пътища може и да привлече медийното внимание, ако протестът получи достатъчно силен отзвук може и да бъдат удовлетворени някои от исканията на протестиращите. Но това ли са начините за диалог с институциите?

Има и друг начин – по-труден, изискващ усилия, време  и професионализъм.

Протестира се срещу недостатъчните „разяснения относно методиката и начина на формиране на бюджета” на болницата. За „странния” статут на т. нар. нормативен акт Правила за определяне на задължителните годишни прогнозни стойности за дейностите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болнична помощ в РЗОК за 2011 вече писах многократно. ЛЗ протестират срещу правилата, но никой не се осмели да поиска от ВАС обявяване на нищожността на акта или да обоснове мотиви за отмяната му.

Протестиращите твърдят, че има „неяснотата при определянето на прогнозируемите бюджети на болниците през 2011 година”, но липсва воля да се потърси решение на проблема по съдебен ред. Нека съдебни експерти  да изчислят правилно ли РЗОК прилага цитираните правила. Ако бюджетът е определен неправилно, то тогава лечебните заведения ще имат основание за получаване на повече финансови средства. Ако обаче се окаже, че бюджетите са определени правилно? Тогава болезнените реформи са неизбежни …

Оставете първия коментар