НРД 2012

Обнародвани НРД 2012

В днешния брой на ДВ 3 от 10.01.2012 са обнародвани: Национален рамков договор за медицинските…

Мария Радева|Автор
16 фев. 2012

В днешния брой на ДВ 3 от 10.01.2012 са обнародвани:

Национален рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и БЛС за 2012
И
Национален рамков договор за денталните дейности между НЗОК и БЗС за 2012

Заявления за сключване на договори с НЗОК

11 comments

 • Здравейте! ОПЛ има ли право да издава 2 направления за хоспитализация /за различни градове са/в рамките на 1 месец

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Въпросът е зададен изключително формално и затова отговорът ще е формален.

   1. ОПЛ не издава направление за хоспитализация за определен град. Направлението за хоспитализация показва необходимост пациент да бъде хоспилаизиран, а кое болнично лечебно заведение ще избере пациента – зависи от него.
   2. Ако към момента на издаване на направлението се установи наличието на индикациите за хоспитализация и такава е необходима – няма причина да бъде издадено повее от едно направление в рамките на един месец.

 • на 61 години съм и съм 55% инвалидизирана,но ми изтече ТЕЛК решение и за да бъде признавано това решение трябва да се ява наново на ТЕЛК.
  Тъй като бях в болница за високото кръвно,имам и други придружаващи заболявания за които не съм изследвана в болницата личният лекар не ми дава направления за тях и аз съм принудена да се явя на ортопед,нефролог, невролог и коремни органи като частно лице с по 30 лв всеки преглед. Личният лекар ми казва,че до изтичане на един месец от излизането ми от болницата не може да ми дава направления.
  Има ли такова нещо?

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Благодаря за въпроса.

   За времето на хоспитализацията личните лекари имат забрана за назначаване и извършване на прегледи и изследвания, необходими за основното заболяване, за което е хоспитализирано лицето и за придружаващите заболявания по време на стационарното лечение.

   Не смятам, че във вашия случай проблемът е преминалата хоспитализация, а спецификата на изследванията, които трябва да направите.

   „Талон за медицинска експертиза“ (бл. МЗ – НЗОК № 6) е документ, който се използва се в случаите, когато ОПЛ или специалист изпраща пациент към специалист за прегледи и консултации, необходими за представяне пред ЛКК или ТЕЛК, към ЛКК за извършване на експертиза на работоспособността или при допълнително поискани прегледи от ЛКК.
   В тези случаи не се издава „Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение“ (бл. МЗ – НЗОК № 3), а всеки специалист, извършил прегледа, попълва данните си в отрязък от талона за медицинска експертиза.

 • БЕЗ ДУМИ

  срок за подаване на документи от: Иванова Дата: 12.01.2012 16:39:06
  В срокът по кой чл. от НРД 2012 трябва да заявим желание за сключване на договор с НЗОК – чл.21 или чл.115?
  •Отговор от НЗОК Дата: 16.01.2012 11:20:00

  Уважаема д-р Иванова, сключването на договор е по чл.21 и по чл. 115 – чл.115 Ви препраща към чл. 21 от НРД 2012.

  • Мария Радева

   Докато системата не бъде променена, с НЗОК няма да излезете наглава. Важното е вие да намерите начин да работите с възможно най-малко сътресения и с най-малко главоболия с РЗОК.

   За документите е ясно, че в противоречие, но разбрах, че на някои места доста бързо работят – вече започват подписването на договори…

 • Според Вас какъв срок ще определи НЗОК за подаване на документи от ЛЗ, по чл.21 или по чл.115.
  Какво са подписали и преподписали, няма ли четящи???? До кога ще търпим безумията на двете институции?

  Чл. 21. (1) Лечебни и здравни заведения,
  кандидатстващи за сключване на договор с
  НЗОК, подават заявления и представят доку-
  менти в РЗОК в 30-дневен срок от влизане
  в сила на НРД съгласно чл. 59а, ал. 1 ЗЗО.

  Чл. 115. (1) Изискуемите документи за
  сключване на договор с НЗОК се подават от
  лечебните и здравните заведения в съответната
  РЗОК в 30-дневен срок от обнародването в
  „Държавен вестник“ на НРД.

  • Мария Радева

   Благодаря за коментара!

   Честно казано все още не мога да коментирам, защото не съм се запознала с текстовете в ДВ – преди малко излязоха в електронното издание.

   Въобще не се изненадвам, че има подобни противоречия – тях ги имаше и миналата година. Така е когато НРД се прави с “copy” и “paste”. Какъв срок ще определи НЗОК / РЗОК не мога да кажа – какъвто си реши – и това ще е така докато продължава апатията и страха в лечебните заведения. Безумията не само, че ще продължават – ами ще стават и по-страшни. Съжалявам, че съм такъв песимист.

   • Всъшност, ако НЗОК спази срокът по чл.115, които се намира в раздел ІІ на НРД 2012 Необходими документи за сключване на договори с изпълнители на ИМП, няма да може да обоснове плащанията си за извършената дейност през месец януари 2012, просто защото договорите ще бъдат с дата 10.02.2012г.
    Интересен казус се заформя за втора година!

    • Мария Радева

     Аз смятам, че няма да има проблем с плащанията – когато и да бъдат сключени договорите (с изключение на новите договори) – защото те влизат в сила – както и НРД от 01.01.2012.
     Късното сключване на договорите поставя един несъществен, от юридическа гледна точка въпрос. И винаги съм се чудела защо РЗОК / НЗОК го превръщат в такъв ОГРОМЕН проблем – ако няма изготвен договор вкл. с номер и дата до момента на отчета (началото на февруари) – става голям “шок” какво да се впише със фактурата, за дейност януари и как да се работи с информационната система ….

Напишете коментар