НРД 2012

Предстоящо обнародване на НРД 2012

За пореден път се повтаря до болка познатата ситуация – в началото на годината българското…

Мария Радева|Автор
4 ян. 2012

За пореден път се повтаря до болка познатата ситуация – в началото на годината българското здравеопазване е на автопилот.
За поредна година – българските лекари обслужват задължително здравно осигурени лица при липса на ясен правен регламент, защото медицината е дейност, която не се изпълнява само в работните дни.
И за поредна година задавам въпроса: По какви правила работят лечебните заведения в началото на 2012?

Къде е НРД 2012?

Сайтът hospital.bg, в публикация от 30.12.2011 информира, че „Здравният министър подписа НРД 2012 с резерви“. Според електронното издание д-р Константинов е изпратил писма до експертите в НЗОК и БЛС, в които е описал текстовете, които го притесняват. Веднага след празниците той ще се срещне с представители на касата и лекарския съюз, за да обсъдят заедно възможностите за нанасянето на корекции.

В публикация от същата дата, zdrave.net информира, че здравният министър все още не е подписал НРД 2012 между БЛС и НЗОК, но както самият той казва: „Няма ясна процедура ако не подпише какво се случва. Поради тази причина няма да подлагам системата на екстремни трусове и ще го подпиша, но смятам да предложа промени в законодателството, защото тази система не работи.”

По данни на Държавен вестник на 03.01.2012 МЗ е депозирало за обнародване Национален рамков договор за денталните дейности между НЗОК и БЗС за 2012 и Национален рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и БЛС за 2012.

Предстои обнародване на НРД 2012 в ДВ бр.3.

Оставете първия коментар