ДВ 2014

Нов имунизационен календар

В ДВ 54 са обнародвани изменения в Наредба № 15 от 2005 за имунизациите в…

Мария Радева|Автор
1 юли 2014

В ДВ 54 са обнародвани изменения в Наредба № 15 от 2005 за имунизациите в Република България. Измененията влизат в сила от днес – 01.07.2014.
Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват съгласно Имунизационния календар на Република България.

От днес е в сила нов Имунизационен календар.

Имунизационен календар, в сила от 01.07.2014 (ДВ 54/2014)

7 comments

 • Марина Радева

  Здравейте!

  А как стои въпроса с децата, които са започнали имунизации по стария календар? Дъщеря ми е родена в края на Март. На 1ви месец има сложена ваксина против хепатит 2ри прием. Има първи прием на Пентаксим и вчера трябваше да бъде втория. Изненадаха ни, че имало промяна и нова ваксина. Сложихме само Синфлорикс, защото от новата още нямало. Сега чета, че новата ваксина включва и хепатит и съответно през първия месец приема отпада. Е, какво правим ние, които хем имаме сложен 2ри прием хепатит, хем сме започнали с Пентаксим? Тази промяна не е ли опасна за децата ни? Благодаря предварително за отговора.

  • Мария Радева

   За пореден път отговорно подчертавам, че не съм лекар и нямам право да коментирам медицинската страна на които и да е проблем, още повече свързан с ваксините.

   Единственото указание, свързано с промяна на имунизационния календар е, че: „Комбинираната шесткомпонентна ваксина за задължителните имунизации срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б се прилага за лицата, родени след 1.06.2014.“ С оглед тази разпоредба, дали новата „шесткомпонентна ваксина“ е приложима във Вашия случай?

   В случай, че личният Ви лекар не може да отговори на зададените от Вас въпроси, то можете да се обърнете за компетентен отговор към съответното РЗИ или МЗ.

 • Не можете да ни задължите да имунизираме децата си, след като въвеждате все по-опасни отрови-сега пък 6 валентна ваксина. Как имунната система на новороденото ще понесе това

  • Мария Радева

   Лично аз нямам отношение към въвеждането на изискванията спрямо имунизациите. Новата наредба е написана от Министерство на здравеопазването.
   Разбирам опасенията Ви като родител, но това са правилата. Дали те са най-добрите – има съответните експерти в МЗ – нека те да кажат.

 • Лекарите луди ли са, как имунната система на бебето ще се справи с отрови срещу 6 болести. Защо искат да затрият децата ни

 • BLAGODARQ ,4E TE IMA …

Напишете коментар