Аргументи и коментари

Нова наредба за специализациите в системата на здравеопазването

Настоящият Министър на здравеопазването влезе във властта със заявка за реформи в здравната сфера. Качествени…

Мария Радева|Автор
3 фев. 2015

Специализациите в системата на здравеопазването
Настоящият Министър на здравеопазването влезе във властта със заявка за реформи в здравната сфера. Качествени и бързи реформи.
Реформите в обществените сфери задължително минават през промяна в законодателството.

Още в края на януари – едно от обещанията на Министъра на здравеопазването е факт. В ДВ 7/27.01.2015 е обнародвана Наредба № 1 от 22 януари 2015 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Действалата до този момент и много критикувана Наредба № 34 от 2006 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването е отменена.

Новата Наредба № 1/2015 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването влиза в сила без “гратисен срок”. Към днешна дата новите правила за специализациите в системата на здравеопазването са вече действащи.
Наредбата въвежда понятията “клинична специалист” и “неклинична специалност”.

Специализантите, които вече провеждат своята специализация разполагат с две възможности:

1. Да продължат обучението си при условията, при които са приети. В този случай отпада задължението за специализантите, специализиращи на места, финансирани от държавата да работят за определен срок в лечебно заведение, определено от Министъра на здравеопазването.

2. Да продължат обучението си реда на новата наредба. В този случай специализантите, в срок до края на април 2015, трябва да сключат срочен трудов договор на пълно работно време с база за обучение.

Анализ на текстовете на Наредба № 1/2015 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването може да прочетете в януарския брой на Информационния бюлетин на MariaRadeva.com.

9 comments

 • Милена Атанасова

  Здравейте, интересувам се от специализация за висши немедицински специалисти и по-конкретно от микробиология. В нито една наредба не пише каква е изискваната образователно-квалификационна степен за придобиване на специалност в сферата на здравеопазването от висши немедицински лица. В сайта на Медицински Университет – София има учебни програми за други специалности ,но не и за микробиология. Въпросът ми е дали трябва магистърска степен по биология, за да се кандидатства за специализация по микробиология? Благодаря Ви!

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Всички изисквания относно придобиването на специалност в системата на здравеопазването са в едноименната наредба.

   Говорите за тази специалност – Микробиология (за микробиолози, молекулярни биолози, биолози и биотехнолози) – със срок на обучение 4 години?
   Тази специалност е в раздел VII. Специалности за лица с висше немедицинско образование
   ОКС „Бакакавър“ и ОКС „Магистър“ са степени на висшето образование. В този смисъл би следвало да е допустима специализация и за лицата с двете степени, но лично аз съм скептична относно това тълкуване.

   Компетентен орган за уредбата и контрола на специализациите е Министерство на здравеопазването. Бихте могли да се обърнете към МЗ за официално становище по поставения въпрос.

 • Здравейте бих искал да попитам по новата наредба 1 колко време можеш да си в болничен .По старата наредба срока беше 3 месеца и ти прекъсват специализацията.В новата наредба никъде не намирам до колко време може да си в болничен и да не ти се прекъсне специализацията.

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Лицата, които имат право на болничен ползват болничен за толкова време, колкото е необходимо за тяхното възстановяване.

   Как един продължителен болничен ще се отрази на специализанта – това е съвсем друг въпрос.
   Относно специализантите коментирам всеки конкретен случай по отделно, след като се запозная с всички подробности.

 • Въпрос с повишена трудност : лекар съм , имам една клинична специалност „спешна медицина“ и работя като началник на „Спешно отделение“ на основен трудов договор с конкретна болница и имам допълнителен трудов договор със същата болница за 1/2 щат като лекар „анестезиология и реанимация“ в ОАИЛ. Имам желание да започна специализация по „анестезиология и интензивно лечение“ , но как да стане това ? Казват ми, че трябва да прекратят договорите ми, и да се сключат нови – основният да бъде във ОАИЛ като „лекар-специализант по Анестезиология и реанимация“, а другият, допълнителен – като „лекар в спешно отделение“. Да, но на мен този вариант не ми е изгоден финансово и искам да продължа досегашните си взаимоотношения с работодателя.Как би могло хем да остана Началник на Спешното отделение, и едновременно да специализирам ?

 • Нина Николова

  Здравей те!Незнам да ли е тук правилното място за моят въпрос, но все пак аз ще го задам.Искам да ми се обясни позицията на един млад лекар. още не зачислил или избрал каква специалност да учи, в една болница. Имам предвид докъде са неговите задължения като неспециалист- трябва ли да стой сам дежурен по болница,да дава предоперативни терапевтични консултации,да стои в приемно отделение събота и неделя ,нищо че не е зачислен към него, но като си дежурен през тези дни – ходиш и там…и приенаш болни за различните отделения и даваш терапия.

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Разбирам напълно възмущението Ви. Отдавна говоря, че тази ситуация със специализантите не трябва да продължава така, но никой не иска да внесе някакви промени.
   Положението на специализантите е бегло уредено в различни нормативни актове. Също така положението му зависи и от договора, който е сключил, какви условия са договорени и т.н.

   Не искам да провокирам проблеми, но смятам, че подобно на много други ситуации и тази ще намери своето решение … но след скандал. Ще стане някъде, някакъв проблем … и тогава, като започнат проверките – някой ще се сети, че трябва да се промени ситуацията.

 • Йоана Генева

  Здравейте! Аз съм специализант приета по старата наредба 34 на мяста финансиран от друг източник. Мога ли да получа отговор на следните въпроси по новата наредба. 1. Задължено ли е лечебното заведение да назначи специализанта на трудов договор в този срок от три месеца или само ако има такава възможност? 2. Трудовият договор за лекар- специализант какви условия включва, какво означава “ пълно работно време“,( преди дежурства се даваха само заедно с лекар със специалност),има ли разлика между изпълнението в работните задължения и вида трудов договор на лекар – ординатор и лекар- специализант? 3. Болницата или самото отделение трябва да осигури заплащането? 4.След подовоне на молба за преминаване по новата наредба болницата задължена ли е да назначи специализанта?

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Разбирам ситуацията, в която се намирате, но ще ви помоля за извинение, че няма да предоставя отговор на поставените от вас въпроси.
   Ситуацията около специализациите е доста комплицирана, има известно неразбиране и объркване на места. Това е причината конкретни отговори и съвети относно специализациите да предоставям единствено в личен разговор, а не в този анонимен форум, след подробно обсъждане на конкретната ситуация. Не искам моите принципни отговори да са причината специализант да вземе някакво решение, което не е добро за него.

Напишете коментар