MariaRadeva.com

Моята 2012

Времето в края на годината неизменно предразполага към размисли, връщане към изминалите дни, равносметки, планове…

Мария Радева|Автор
30 дек. 2012

Времето в края на годината неизменно предразполага към размисли, връщане към изминалите дни, равносметки, планове за бъдещето ….
С удовлетворение и усмивка, към отминаващата вече 2012, поглеждам към архива на сайта и изписания работен бележник.

Оценка за работата ми през отминаващата година могат да дадат колегите, партньорите и клиентите ми. Умишлено спестявам имената им, защото в работата ми, както и в медицинската професия – едно от важните условия е опазване тайната на клиента.
Макар и анонимни за читателите на сайта, благодаря на всички клиенти и партньори за доверието да ми поверят своите професионални тайни и проблеми!

Лично на себе си си задавам въпросите какво успях или не успях да свърша в отминаващата година и колко успешни и ползотворни бяха изминалите дванадесет месеца?

Януари
Годината започна с обещание за сбъдване на най-съкровената ми професионална мечта. Ставайки част от преподавателския екип на ЦПО „Хипократ”, ми бяха поверени лекциите по Трудово и осигурително право, в започващия курс за Здравни асистенти.
В първия брой на в-к Дума излезе интервюто Лекарската грешка е понятие от езиковия оборот.

Февруари
Проведените семинари във Варна (18.02) и София (25.02) за пореден път ми дадоха възможност да се запозная с невероятни професионалисти и да търся отговори на трудни, но интересни въпроси. Благодаря на участниците за доверието и търпението да прекарат съботния ден в моята компания!

В последния февруарски ден, леко шокирана, но с усмивка се обзаложих, че не аз съм изненадата в НЗОК 🙂

Март
Закичена с мартеници и с нови идеи, за мен беше удоволствие да представя поредната лекция за професионалната отговорност, пред лекари – специалисти в Стара Загора.
В броя от 12.03 на в-к „Доктор“ излезе интервюто по друга, гореща за лекарите тема – Подкуп може да бъде извършен само от длъжностно лице.
Стартира и втория курс за придобиване на професионална квалификация „Здравен асистент”.

Април
Съвсем на сериозно, а не като първоаприлска шегата беше поредният ми изпит в процедурата по придобиване на докторска степен по Право.
В търсене на отговор на въпроса – кое е по-важното – етичен или правно образован да е лекарят – изненадващо получих наградата Кристален приз “The best paper”.

Май
Прекрасният пролетен месец ми донесе професионалното удоволствие да обменям идеи и споделям опит с колеги.
На Втората национална конференция на докторантите в областта на правните науки, организирана от БАН, представих доклада Административно – правни аспекти на качеството на медицинската помощ.
Задължителното здравно осигуряване в България – от договорното начало до публичното право – беше темата на участието ми в Международна научна конференция „Развитие на публичното право – традиции и съвременност“, организирана от Пловдивския университет.

Юни
За втора година бях гост лектор на Научения конгрес на БЗС, организиран съвместно с FDI, провеждан традиционно в Бургас. Благодарение на Асоциацията на денталните мениджъри в България, имах възможност да представя резултатите от проведеното юридическо проучване на тема: Информация и документация в денталната медицина п нормативни изисквания за съставяне, задължителни образци, правила за съхраняване. Последици от липсата на медицинска документация.

Представеният на XXII международна научна конференция на Съюза на учените в Стара Загора доклад – Задължителните имунизации – между правото на личен избор и защитата на обществения интерес се превърна в една от най-обсъжданите теми в сайта.

Юли
С настъпването на лятото се усещаше сезонът на отпуските. За мен предстоеше горещо лято в подготовка за изпит през есента.

Август
Не е изненада, че обикновено наричат август – отпускарски месец:) За себе си преоткрих едни забравени кътчета по южното Черноморие 🙂

Септември
След откриването на учебната година, ми предстоеше един от най-важните изпити в кариерата ми – този за асистент в Русенския университет!
Приех участието си в Международната научна конференция „Правото – изкуство за доброто и справедливото“, организирана от Пловдивския университет като предизвикателство. Излизайки от традиционното си амплоа, участвах с тема в областта на международното право.

Октомври
Сбъднах дългогодишната си професионална мечта да бъда университетски преподавател!
На 18.10, развълнувана и с много положителна енергия влязох за първата си лекция във Факултета по обществено здраве.
Точно на рождения ден на дъщеря ми – 24.10. и след почти две десетилетия отново влязох в аудиторията на Юридическия факултет. Този път като преподавател. Студентите ми много приличаха на нас самите – любопитни, търсещи, бунтуващи се срещу световната несправедливост:)

Участието ми в Научната конференция по повод 20 Юридически факултет, при РУ „Ангел Кънчев” и представянето на доклада Държавната здравна политика – формиране и реализация, беше реверанс към моите преподаватели. И както винаги казвам в подобни случаи – успехите в юридическата наука дължа на преподавателите си, а ако имам пропуски в юридическата си практика – вината е изцяло моя!
В търсене на трудните отговори за бъдещето на здравната система, представих доклада Възможностите на местната власт за развитието на здравеопазването в региона на Юбилейната национална научна конференция с международно участие „Традиции, посоки, предизвикателства”, организирана от филиала в Смолян на Пловдивския университет.

За участие в Научната конференция “Сътрудничество, наука и социално-икономическо развитие”, организирана от Съюз на учените – Варна, заминах с леко притеснение. За секцията по Право и доклада Особености на трудово – правните отношения в лечебните заведения бях сигурна в намирането на общ език с колегите.
Представянето на доклада Медицински стандарти в денталната медицина беше в III аудитория на МУ – Варна. След презентациите на нови методи и подходи в медицинската наука, след докладите видни кардиолози, хирурзи, ортопеди, педиатри, офталмолози – като че ли „приземих” участниците с прозаичната тема за правото в медицината. Изказвам благодарност доц. д-р В. Йотова за подкрепата и позитивното отношение.

Наситената ми научна програма естествено завърши в университета, част от академичния състав, на който вече съм. В Научната конференция на Русенския университет и Съюза на учените отново представих два доклада – Правна рамка на доброволното здравно осигуряване (в секцията по Право) и Регулирани професии в здравеопазването – професионална компетентност (в секцията по Здравни грижи).

Ноември
Изминах още една стъпка от научното ми развитие. Получих заповедта за отчисляване от докторантура с право на защита. Остава ми финалната права …., която ще стартирам в началото на идващата година.
За мен беше истинско удоволствие да коментирам за предпочитания ми информационен сайт – Mediapool.bg. Публикацията Пациентът – между клиент и заложник на пазара на медицински изделия разглежда последните изменения в Закона за медицинските изделия.

Декември
Завърших годината – така както я започнах – с обучение. Индивидуалните обучения, които провеждам – по заявка на определено лечебно заведение – са невероятно интересни, защото ми позволяват в дълбочина да навляза в спецификата на определената медицинска специалност.
Ден преди студентския празник, след като за пръв път давах заверки в студентски книжки (имах чувството, че са стотици), пълната със студенти аудитория ме изпрати с аплодисменти. Семестърът беше почти приключил – предстоеше първата сесия за студентите ми. Пожелавам им успех!

И когато си мислех, че годината е в своя край и вече нищо не може да ме изненада дойде изненадващата покана за гостуване в bTV. След вълнуващо, снежно пътуване, точно на Игнажден, ми беше предоставен ефира на националната телевизия. Записът на интервюто Българите в чужбина – здравно неосигурени има повече от 1200 гледания в сайта на предаването „Преди обед”.

Каква ще е идващата 2013 …. ще разберем след 365 дни …. но в едно съм сигурна, че предстои една успешна и вълнуваща година!

4 comments

Напишете коментар