Аргументи и коментари

Защита на личните данни или защита на лечебните заведения – когато както е удобно …

Защитата на личните данни е неотменно право на пациента. По дефиниция личните данни, свързани със…

Мария Радева|Автор
2 фев. 2012

Защитата на личните данни е неотменно право на пациента. По дефиниция личните данни, свързани със здравословното състояние на пациентите се определят като чувствителни лични данни и към тях се прилагат по-високи по степен изисквания за защита.

Защитата на личните данни е както право на пациентите, така и задължение на лекарите и работещите в лечебни заведения. Лечебните заведения по дефиниция са администратори на лични данни.

И точно скрити зад защитата на личните данни лечебни заведения правят (неуспешни опити) да откажат достъп до личните данни на пациентите, практика, която се санкционира както от Комисията за защита на личните данни.
Достъпът до лични медицински данни се осъществява при спазване на строги правила. Как правилата за защита на личните данни бяха нарушени и то в национален ефир беше показано в предаването „Открито”, излъчено на 01.02.2012 (предаването може да бъде гледано on-line в сайта на БНТ)
Какво се случва в МБАЛ Велинград – 100 % общинска собственост? За пореден път Валя Ахчиева насочи телевизионната камера към проблемите на българското здравеопазване. Няма да коментирам изнесените факти, защото не познавам случая и нямам право на подобен коментар. Вярвам, че компетентните органи ще си свършат работата.

Притиснати от камера и микрофон, работещите в „МБАЛ Велинград” ЕООД забравиха и за правата на пациентите и за защитата на неприкосновените им медицински тайни. Пред погледа на камерата и на зрителската аудитория рентгенови лаборанти и журналист свободно разлистваха болничните журнали, за да броят направените образни изследвания през декември 2011. Във фокуса на камерата попаднаха пациенти, с техните имена, възраст, диагноза, отделение, в което са били хоспитализирани. Ето така изглеждат личните данни на нищо не подозиращите пациенти, показани в национален ефир (кадър от предаването). А иначе всекидневно гледаме рекламно – образователни клипове на Комисията за защита на личните данни.

Вземайки повод от този конкретен случай ще кажа следното:
1. Нека персоналът в лечебните заведения не забравя, че лични данни на пациентите са всички записи (на електронен или хартиен носител, вкл. амбулаторни дневници и журнали), по които може да се идентифицира дадени лице.
2. Това, че някой е дошъл с камера в лечебното заведение, не освобождава участващите в снимките и интервютата лица да пазят в тайна идентичността на пациентите. Журналистическият микрофон не дава индулгенции за нарушаване на законите.
3. Всеки служител в лечебното заведение (вкл. лаборанти, регистратори и др.), който борави с личните данни на пациентите се определя от закона като „обработващ лични данни” и има съответните права.
4. Ако в този случай бъде сезирана КЗЛД, на лицата допуснали разкриването на лични данни, следва да бъдат наложени санкции.

И понеже управителят на МБАЛ спомена за „фирмена тайна” (каквото понятие по принцип няма, за разлика от понятието „лични данни”), за пореден път се убеждавам, че сме изключително „ревниви”, когато другите навлизат в собственото ни (лично или фирмено) пространство и пренебрежителни, когато трябва да защитим и зачетем правата на другите.

5 comments

 • Уважаема г-жо Радева,

  Заснемането на пациентите с видеокамери с неучебна цел, възползвайки се от безпомощността им /т.е. в анестезия или друго безсъзнателно състояние/ смятате ли за нарушение на ЗЗЛД, както и четрите основни европейски конвенции, които ние сме приели???
  Под псевдопациентската загриженост в ИЗ-то на пациентите на първа страница те са принуждавани да полагат подписа си в допълнителен черен мокър печат, че се контролира качеството на медицинската дейност с камери без каквито и да е допълнителни пояснения?! Нарушение ли е това? Болничния правилник никога не е бил открито и достъпно достояние и той може ли с отделни свои текстове да бъде над закона?
  Като хирург мога с чиста съвест да Ви споделя, че съм за този контрол, но той ще е правно убедителен, само ако бъде заснета оперативната ми интервенция, а не „ланд-шафта“ на операционната зала? Операционното ни поле варира от 2см до 25-30 см. при различните клинични случаи?
  Никъде в Европа и отвъд океана не съм видял този абсурд, а в отделни страни заснетия материал не се предоставя и на обучаващите се лекари, ако това е волеизлял предварително пациента!
  Посочете ми правните норми, с които бихме могли да преустановим този произвол, базиращ се на административно беззаконие и насилие?
  Необходимо ли е моето съгласие да бъда под видеонаблюдение?
  Съжелявам, че едва днес открих Вашия сайт! Харесва ми!!!

  Благодаря Ви предварително!

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Благодаря за кометара и за оценката!
   Необходимо ми е малко време, за да отговоря прецизно на въпросите Ви. Ще получите подробния ми отговор в следващите дни.
   Но като начало ще отговоря следното – Въпросите, които поставяте могат да бъдат категорично решени единствено от Комисията за защита на личните данни.

   • Прекрасно, но тази комисия е твърде тромаво действаща и не дава ясни и конкретни разпореждания, а уклончиви отговори! Имах възможността да се възползвам от правата си, но нещо се прикрива! Ще Ви напомня само за чл.32 от Конституцията на Република България.
    Моля Ви посочете ми друг нормативен акт, който може да бъде над нея!? Възхитен съм от светкавичния Ви отговор! Коренспонденцията и делата в КЗЛД се проточиха над 4 месеца? Време, в което нечий административни безчинства продължават ненаказуеми, та до ден днешен!
    Изцяло разчитам на дълбокото Ви познаване на правната материя и затова Ви се доверявам!
    Благодаря Ви!

Напишете коментар