Аргументи и коментари

Deutsche Welle: “Българският лекар – подкупен некадърник?”

Масово разпространеният портрет на българския лекар е доста уродлива картина – той е корумпиран, некадърен…

Мария Радева|Автор
30 авг. 2011

Масово разпространеният портрет на българския лекар е доста уродлива картина – той е корумпиран, некадърен и същевременно недоволен от заплатата си. Такъв ли е наистина българският лекар и защо е толкова мразен?
Източник: INSMARKET.BG

Мразен ли е българският лекар – не мога да кажа, а и харесването, както и омразата са чувства, които всеки човек интерпретира по своему.
Със сигурност обаче мога да прогнозирам, че българският лекар ще бъде все по-често съден. И това не е защото българските пациенти са лоши или лекарите ни непрофесионални. Делата срещу лекари и лечебни заведения са световна практика, която няма да подмине и нас. Това, което се забелязва в България, в последните години, са все по-високите обезщетения, които съдилищата започват да присъждат на пострадалите лица или техните близки.
Казвам всичко това, не за да търся евтина популярност, а защото познавам системата за контрол и санкции на лекарите, която ще става все по-строга. Познавам и съдебните дела срещу лекари и лечебни заведения в последните 3-4 години и виждам как се променят съдебните решения.

  • Има ли осъдени лекари и лечебни заведения и за какви суми?
  • Кои са стратегиите за успешна юридическа защита на лечебните заведения?
  • Къде най-често грешат пациентите в делата срещу лекари и лечебни заведения?

Отговор на всички тези въпроси давам в следващата си книга, с работното заглавие “(не)Осъдени лекари”, която се надявам да излезе след успешното приключване на преговорите с издателите.

Оставете първия коментар