Публикации

Кристален приз “THE BEST PEPER”

Темите за етиката и правото в медицината винаги предизвикват бурни дебати на всички мои обучения,…

Мария Радева|Автор
5 апр. 2012

Темите за етиката и правото в медицината винаги предизвикват бурни дебати на всички мои обучения, презентации и научни форми. Провокацията беше една от причините да представя някои от аспектите на “етиката и правото” в лекарската професия и на Научната конференция на Русенския университет.

Къде е мястото на етиката и къде на правото в най-хуманната професия – лекарската? Медицинските стандарти историческо продължение на Хипократовата клетва ли са или правните и етичните норми в медицината са в неизбежна колизия? И кое е по-важното – етичен или правно образован да е лекарят?

Не отричам важната роля на етичните принципи за регулиране на отношенията в обществото. Етичните норми са гаранция, че медицинският специалист ще зачита правото на другия (колега или пациент) и ще му отдава дължимата грижа и внимание, но спазването на правните норми е гаранция за избягване на юридическата отговорност. Защото и най-добрият и най-етичният лекар няма да може да реализира професионалните си умения, в случай че бъде лишен от права или бъде отнето разрешението за работа на лечебното заведение.

Тези мои думи взривиха аудиторията на Научната конференция на Русенски университет. Това е и причината неочакваното признание, което получих след това да е още по-ценно за мен.

Научният ми доклад Етични и правни норми в медицината получи наградата Кристален приз “The best paper” на Програмния комитет на Научната конференция РУ&СУ’2011.

Благодаря на Русенския университет за високото отличие!

Благодаря на Факултета по Обществено здраве и здравни грижи за подкрепата и оценката на труда ми!

2 comments

 • Честито ! 🙂
  Много се радвам за теб и наградата и изчетох доклада с интерес.
  Даже ще използвам части от него за това ( забира се с референции) , което пиша в момента

  • Мария Радева

   Благодаря!
   Благодаря и за цитатите!
   Честно казано никога не съм се вземала особено насериозно и понякога просто не мога да дооценя подобни награди. Два пъти университета ме кани да ми връчи наградата официално – все не мога да намеря време да отида – май не е много учтиво от моя стана ….

Напишете коментар