Аргументи и коментари

Кой се страхува от листите на чакащите?

С пари под масата по-заможни българи ще избутват назад в списъците за планово лечение пенсионери,…

Мария Радева|Автор
2 фев. 2015

С пари под масата по-заможни българи ще избутват назад в списъците за планово лечение пенсионери, хора с доходи от по 400 лв. или бедни семейства с по две-три деца. Това е бъдещето на здравната система, според публикацията на trud.bg Законови промени водят до нова корупция в болниците

Вярва ли някой, че по-заможните българи и българските пенсионери ползват услугите на едни и същи лечебни заведения? Когато по-заможните българи имат възможност да дадат „пари под масата” не е нужно да се включват в „списъците за планово лечение”, защото ще ползват платени медицински услуги.
Неравенствата в здравната ни система са факт и причините за тях не са листите на чакащите, а социалното неравенство в обществото. Смекчаването на неравенствата, вкл. и в достъпа до медицинска помощ, минава през болезнени реформи, съживяване на икономиката, поемане на лична и обществена отговорност. Политическото говорене, манипулациите и апокалиптичните картини няма да помогнат на българските пенсионери и бедните семейства с по две – три деца. А по-заможните българи отдавна пребивават в друга икономическа, социална и здравна реалност.

Оставете първия коментар