Аргументи и коментари

„Инструкциите“ за спешната помощ

Благодарение на www.zdrave.net  т.нар. „нови инструкции“ за спешната помощ излязоха от анонимност. Инструкции на МЗ…

Мария Радева|Автор
13 мар. 2011

Благодарение на www.zdrave.net  т.нар. „нови инструкции“ за спешната помощ излязоха от анонимност.

Инструкции на МЗ за спешната помощ

„Инструкциите на МЗ” всъщност се оказаха писмо до ЦСПМ, подписано от зам. министъра на здравеопазването.

Предложеният текст не е инструкция по смисъла на Закона за нормативните актове. Съгласно ЗНА инструкцията е нормативен акт, с който висшестоящ орган дава указания до подчинени нему органи относно прилагане на нормативен акт, който той е издал или чието изпълнение трябва да осигури. Изпратеното до ЦСПМ писмо е поредното доказателство за  (не)умението да се управлява системата на здравеопазването с писма и указания със съмнителна правна стойност, но с търсен медиен ефект.

 Похвално, е че авторите на текста са се сетили за съществуването на института на „информираното съгласие”, но …

В писмото е указано, че решението за транспортиране се съобразява и с информираното съгласие на пациента или негов законен представител. Съгласно Закона за здравето медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие от пациента. Транспортирането всъщност медицинска дейност ли е?

 В писмото е указано, че при невъзможност за получаване на информирано съгласие, същото е заместено от решение по целесъобразност, взето от лекуващите лекари. Сериозна отговорност е вменена на лекуващите лекари, която лично аз не бих споделила, а и трудно би могла да намери основание в закона.

Законът за здравето (ЗЗ) урежда ситуациите, в които медицинска дейност може да се окаже и без изразено информирано съгласие.

Съгласно ЗЗ  дейностите – хирургични интервенции, обща анестезия, инвазивни и други диагностични и терапевтични методи, които водят до повишен риск за живота и здравето на пациента или до временна промяна в съзнанието му – могат да бъдат извършвани в полза на здравето на пациента без писмено информирано съгласие само когато непосредствено е застрашен животът му и физическото или психичното му състояние не позволяват изразяване на информирано съгласие.

В случаите, когато е налице отказ от медицинска помощ и е застрашен животът на пациента, ръководителят на лечебното заведение може да вземе решение за осъществяване на животоспасяващо лечение.

 Въпреки изрзеното съмнение в нормативната стойност на т. нар. „инструкции на МЗ за спешната помощ“ и ефективност – искрено ми се иска да вярвам, че проблемите в спешната помощ ще намерят своето решение, пациентите ще имат осигурена спешна грижа, а работещите в системата на спешната помощ ще бъдат спокойни и уверени при изпълнение на трудовите си задължения.

 

6 comments

 • Ха, тя ще се подобри единствено, когато :
  1.)ликвидират се структурите ЦСМП, а на тяхно място се създадат по-малки, общински структури.
  2.)линейките се окомплектуват с парамедици, които да осъществят триаж и транспорт до най-близката болница
  3.)във всяка болница се направи Спешно отделение, окомплектувано с лекари и сестри, вместо сегашните пародии.

  Системата на спешната помощ е едно от най-сложните неща в системата, и съществременно най-простото : единственото, което трябва да се направи, е да се отговори на очакванията на пациентите.Не на лекарите, не на шефовете, не на кметовете.На пациентите.Все пак всичко в здравеопазването трябва да отговаря на ТЕХНИТЕ очаквания, а те не са много големи.Те искат линейката да стигне максимално бързо до тях, и след това да бъдат закарани в болницата, където да бъдат прегледани от специалист.
  Сегашната система, с лекари в линейките, които си правят каквото си искат, е уродщина, която непрекъснато генерира напрежение и най-вече разходи.

  • Мария Радева

   За съжаление пациентите са тази част от системата – за която уж всички мислят, говорят и накрая са оставени да се оправят сами …

 • Не е много шум за нищо.
  Днес бях на кръгла маса, на която разглеждахме точно тази инструкция.Да, не е нормативен акт, но няма и смисъл да бъде.Точките в заповедта се отнасят до вътрешната организация на ЦСМП и транспорта на пациенти.
  Решени са два проблема.Другите седят на дневен ред.
  очаквам промяната на нормативните актове.

  • Мария Радева

   Пак кзвам – искрено пожелавам ситуацията в спешната помощ да се подобри!

 • Za sajalenie se prawi opit s ukazanie da se reshat waprosi, koito triabwa da se reshwat s normatiwen akt. Mnogo shum za nishto.

Напишете коментар