Трудово и осигурително право

Здравните осигуровки, на лицата, пребиваващи в чужбина

Изненадващо днес, 07 май, НАП, излезе със съобщение, тиражирано от всички медии за възможността определени…

Мария Радева|Автор
7 май 2013

Изненадващо днес, 07 май, НАП, излезе със съобщение, тиражирано от всички медии за възможността определени български граждани да не плащат здравни осигуровки. Защо точно днес, при положение, че промяната е сравнително отдавна – няма логично обяснение.
Предвид многобройните запитвания, които получих правя следните уточнения, които да са полезни на всички лица, които дължат здравни осигуровки, за периоди, докато са пребивавали в чужбина.

Лица, пребиваващи на територията на ЕС

Предвидената възможност, лица, които са в чужбина да се освободят от заплащане на здравни осигуровки, чрез подаване на заявление до НАП – не се прилага за лицата, които след 01.01.2007 живеят на територията на ЕС. В този случай избягването на т.нар. „двойно осигуряване” се урежда с оглед прилагането на регламентите за координация на системите за социална сигурност, а не по реда на чл. 40а от ЗЗО

Лица с двойно гражданство

Новата разпоредба на чл. 40в от ЗЗО се отнася само за българските граждани, които са граждани и на друга държава и живеят в чужбина повече от 183 дни през една календарна година. При изпълнението на тези две условия (двойно гражданство и отсъствие от страната), могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски, като подадат в НАП декларация (не заявление) по образец, утвърден със заповед на министъра на финансите. В утвърдения образец е предвидена възможност да се декларира недължимост на здравните осигуровки и за минал период.

Лица, пребиваващи в чужбина

От станалия вече популярен чл.40а от ЗЗО могат да се възползват лица, които не попадат в горните две групи.

Досегашната разпоредба на текста гласеше, че българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите. Това изискване за „предварително” подадено заявление е отпаднало.

За какъв период назад ще се прилага тази възможност – с оглед липсата на конкретна разпоредба в закона – указания следва да се дават от НАП.

И отново обръщам внимание, че приложението на чл. 40а от ЗЗО освен позитиви (неплащане на здравни осигуровки) има и своите негативи (липса на здравни права). За лицата, които не пребивават в чужбина дългосрочно или които планират завръщане в страната – следва внимателно да преценят подаването на това заявление!

12 comments

 • Силвия Ценова

  Zdraveite I privet ot London! 🙋‍♀️
  Uvajaema g- jo Radeva,
  Jiveia I rabotia postoianno v London
  Ot mesec avgust 2016 godina.
  Zdravnoto Osiguriavane v Bulgaria ne sam prekasvala.Saprugat mi vnasia daljimite vnoski na vsiako trimesechie.
  Ne sam polzvala nikakvi zdravni uslugi v Bulgaria.
  Kak moga da si vastanovia sumite, koito sam vnasiala za tozi period?
  Kakav dokument da predstavia pred НАП,
  Che imam Zdravno Osiguriavane v Velikobritania za tozi period-
  Ot 2016godina do momenta 2023 godina.
  Blagodaria vi predvaritelno!

 • Здравейте,
  искам да попитам нешто относно здравните осигуровки.До преди 3 години живеех и работих в Гърция-понеже бях на сезонна работа след истичането на трудовия ми договор имах право да ползва обещетение от бюрото по труда OAED в Гърция, в рамките на определени месеци където пак съм била здравно осигурена.При завръщането ми в България предоставих документ Е 104,но в него фигурират само периодите когато съм била на тр.договор . Въпроса ми е имали докимент с който да докажа че през останалото време съм била на тамошното бюро по труда и съм здр.осигурена и за този период и какъв е той……Благодаря Ви предварително

  • Мария Радева

   Здравейте!

   Вече отговорих на подобен въпрос.

   В документа, който се издава за признаване (сумиране) на осигурителни периоди, направени в различни страни членки се включват само периодите, в които лицето се е осигурявало като икономически активно лице – т.е. внасяло е осигуровки.
   Периоди, през които лицето е било осигурено без да се внасят осигуровки – не се включват в съответните документи.

 • Здравейте, сина ми от 2011 г. работи в Холандия и се осигурява там. Здравните му осигуровки висят. Ходих в НАП и от там ми казаха да представим документ от коя дата се осигурява там. Представихме документ в който е описано от кога се осигурява в Холандия, но нашето данъчно не ми го признаха. Казаха че трябвало да бъде друг документ. Обадих се на сина ми и той вече две години ходи по инстанции но от там все му дават този който вече имаме и не знаят какъв друг да му дадат. Моля да ме посъветвате каква декларация трябва да подам от негово име за да се освободи от плащане на здравни осигуровки, при положение че се осигурява в Холандия

  • Мария Радева

   Здравейте!

   Отговорът е, че никакъв документ не можете да представите пред НАП. И предайте на сина си да престане да обикаля институциите в Холандия, за да не си създаде излишни проблеми.
   Ето каква е ситуацията:
   Предвид българското законодателство и обстоятелството, че България е стана-членка на ЕС – няма как „да спрете задължението за внасяне на здравни осигуровки“. Подобна възможност съществува, ако лицето е извън страна-членка.
   Когато лицето се осигурява в друга страна-членка – няма как да спре здравните си осигуровки в България. Дължимите здравни осигуровки просто се трупат. Не се притеснявайте от това. Единственият документ, който НАП ще приемат, „за да заличат дължимите здравни осигуровки“ е т. нар. формуляр S040/S041 – удостоверение за сумиране на осигурителни периоди. Такъв документ от Холандия ще му издадат когато той напусне тяхната осигурителна система. Понеже той продължава да се осигурява в Холандия – за това от там не му издават този документ! И добре, че не му го издават, защото издадат ли му го – означава, че напуска тяхната осигурителна система – това ли искате? Затова му издават – само документ от кога се осигурява в Холандия. Този документ може да използвате ако случайно някога НАП започнат процедура по принудително събиране на дължимите здравни осигуровки.
   За сега оставете нещата такива каквито са – когато синът Ви преустанови осигуряването си в Холандия ще му издадат документа за сумиране на осигурителни периоди и с него НАП ще заличи дължимите за периода на осигуряването в Холандия суми.

   Успешна Нова Година!

 • Здравейте, госпожо Радева!

  Моля Ви за помощ.

  Роднина ми, който е гражданин на Руската федерация, с Указ на Вицепризидента на Република България от 08.09.2014 получил и българско гражданство. Преди тази дата той не е пребивавал в България.

  След получаване на българска лична карта, след тридневния си престой в страната, на 27.11.2014 г. той напусна страната и отново се върна в Русия и ще остане там поне за две години.
  Днес, като упълномощено от него лице исках да подам в поделението на НАП – Средец декларация 40в и молба за отписване от система за здравното осигуряване за 2014 г.
  Служителките ми отговориха, че тази декларация мога да подам от негово име за 2015 година през януари месец.

  За месеците от 08.09.2014 до 31.12.2014 той е длъжен да внесе здравните осигуровки.
  Не разбирам какво е основанието за дължимите осигуровки за година, когато той пребивавал в България само пет дни.
  Ще Ви бъда благодарна и признателна за отговор.

  С уважение,
  Валентина Ангелова

  • Мария Радева

   Текстът на чл. 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване гласи:
   „Българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след подадено заявление до Националната агенция за приходите.“
   Това е формалното основание за отговора, който сте получили. От датата на напускане на страната 27.11.2014 – няма как да се ползва от разпоредбата на чл. 40а, защото до края на календарната година са по малко от 183 дни.
   Но от друга страна – в този случай лицето е задължено да плаща здравни осигуровки едва от 08.09.2014 – но това трудно ще бъде отчетено от системата на НАП.

   • Честито Рождество Христово!

    Г-жо Радева, благодаря Ви за отговора!

    Но в Закона за здравно осигуряване има член 40в:

    Чл. 40в. (Нов – ДВ, бр. 23 от 2013 г., в сила от 08.03.2013 г.) Българските граждани, които са граждани и на друга държава и ЖИВЕЯТ в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски, като подадат в Националната агенция за приходите декларация по образец, утвърден със заповед на министъра на финансите.

    И още текст,свързан с член 40в:

    Българи с двойно гражданство, които не живеят постоянно (повече от 183 дни през календарната година) на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те доказват периодите, за които не са длъжни да внасят здравноосигурителни вноски у нас с документи, които удостоверяват, че са граждани и на друга държава, както и че не живеят постоянно на територията на България, т. е. повече от 183 дни в рамките на календарна година. Документите се подават в офис на НАП. Това може да стане лично, чрез пълномощник или по пощата с обратна разписка.

    Според Вас може ли моя роднина да се позове на тази член от Закона?

    С уважение,
    Валентина Ангелова

    • Мария Радева

     Благодаря за пожеланията!
     Успешна Нова година!

     Съгласна съм с текста на чл. 40в (който по съществото си е идентичен с чл. 40а). Условията на чл. 40в са кумулативни, т.е. трябва да се прилагат общо:
     1. български граждани, които имат и друго гражданство – на това условие вие отговаряте
     2. живеят в чужбина повече от 183 дни през една календарна година – на това условия формално няма как да отговорите – поради причината, която вече Ви написах.

     Доказването на горните обстоятелства е също ясно. Но за вас формално няма как да се приложи условието лицето да е живяло повече от 183 годишно. Това е формалният проблем НАП да не приемат декларацията ви.

 • Здравейте,
  искам да попитам какво трябва да направя за моя син, който от 4 години е извън Бг, завръши в чужбина и продължава да учи магистратура пак там за да не дължи здравни осигуровки за всички тези години? Т.е. може ли доказвайки, че той е бил студент и продължава да е, дължимите суми да отпаднат или не? Има ли също така вариант за временно отказване от здравни вноски в Бг или не, и ако „да“ какво е необходимо да направим?
  Благодаря
  Krissten

  • Мария Радева

   Здравейте!
   Вече многократно съм отговаряла на подобни въпроси:

   1. За времето, в което лицето е било студент, до навършване на 26 години – може да иска заличаване на дължимите здравно осигуровки – като представи съответните документи, че е бил студент. Такива документи се издават от съответния университет, превеждат се и се представят в НАП.

   2. За времето, в което лицето е извън България – има две правни възможности – в зависимост от това къде пребивава:

   А) за лицата на територията на ЕС – дължимите в РБ здравни осигуровки се заличават след като се представят съответните документи за сумиране на осигурителни периоди, в резултат на прилагане на схемите за координация на системите за социална сигурност ЕС.

   Б) т.нар. „отказване от здравни вноски в РБ“ е възможно за лицата, които пребивават трети страни (извън ЕС). За да се възползва лицето от тази възможност следва да се подадат документи в НАП по реда на чл. 40а или 40в от Закона за здравното осигуряване.

Напишете коментар