Аргументи и коментари

Здравната каса ще плаща за смърт

Източник: INSMARKET.BG Двете нови клинични пътеки ще дадат глътка въздух на съдебните медици и ще…

Мария Радева|Автор
20 май 2011

Източник: INSMARKET.BG
Двете нови клинични пътеки ще дадат глътка въздух на съдебните медици и ще увеличат приходите им. Към новината

Да припомним:

Видовете медицинска помощ, които се финансират от бюджета на НЗОК са определени в чл. 45 от ЗЗО. Дейностите, за които могат да бъдат изразходвани средства на НЗОК са посочени в чл. 24 от ЗЗО. И в двете разпоредби липсва законово основание за заплащане на дейности като “скоропостижната смърт и преглед на живи лица” (цитат).

Отново съгласно ЗЗО, НЗОК плаща само за оказана медицинска помощ на здравноосигурени лица. Какво ще правят болниците в случай, че “скоропостижната смърт” следва да се установи за лице без здравни осигуровки. Сигурно преди да посетят местопрестъпление, за да констатират причината за настъпилата внезапно смърт, съдебните лекари ще проверяват задраноосигурителния статус на трупа. А ако не може да бъде установена самоличност, ако няма данни за ЕГН (посредством което се проверяват здравните осигуровки) – какво ще правят съдени лекари, болниците, а и служителите на полицията.

Вярно е, че “отчаяните ситуации изискват отчаяни мерки”, но планирането на новите две клинични пътеки не е просто “отчаяна мярка” – това е абсурд!

8 comments

 • Не може да има „клинична пътека“, която да обслужва нечии специални нужди и интереси.
  Клиничната пътека е диагностино-лечебен аблгоритъм и там става дума за клинично поведение, а не за съдебно-медицинска практика.
  Колко институции избягаха от отговорност и прехвърлиха проблемите си на НЗОК, защо не и съдебната власт, която по закон трябва да плаща съдебно-медицинските експертизи, да не избяга от отговорност и да прехвърли разходите на друга институция!!??
  Господин Колев, не познавате законите на държавата.
  Прочете пък тогава коментирайте.

 • Изключителна проява на правна некомпетентност.
  В стремежа си да „решават“ проблема някои хора стават част от него.
  От коя парламентарна група е тази т.нар. депутатка???
  Да не би да е от ГЕРБ?

  • Мария Радева

   В новината се цитира депутатката “Милева”, която е провела “среща с вицепремиера Цветан Цветанов и управителя на здравната каса д-р Нели Нешева”.

   • Остава да направят клинична пътека – Ексхумация

    • Мария Радева

     Ако не беше толкова сериозна темата – то това би било супер комично.
     Но проблемите са сериозни – само някой, който не знае какво е намерен труп във вилна зона или малко селце (по всяка вероятност починал от естествена смърт) – да няма кой да отиде да направи оглед и издаде смъртен акт и токата да се прехваля от ОПЛ, най-близко намиращия се лекар, ЦСМП, съдебен лекар – полицаите да се чудят на кого да звънят по нощите – само в неговия мозък може да се роди подобна идея

     • Наистина, проблем е. Само че до момента липсваше изобщо решение за него. В редки случаи полицията се ангажираше с досъдебно производство и трупът на внезапно починал се аутопсираше по съдебномедицинска експертиза. С наличието на клинична пътека ще спре порочната практика да се издават проформа и под натиск документи от ОПЛ или лекари от ЦСМП и в някои от случаите да се пропуска насилствена смърт – например удушен от наследниците си. И сега има проблем със здравно неосигурените – би трябвало да се компенсира от държавата в тези случаи. При неустановена самоличност се изисква образуването на досъдебно производство – тогава не стои въпросът за клинична пътека. А и без това заплащането на разходите по клинични пътеки не става на момента, така че има време да се изяснят обстоятелствата. Няма нищо комично. А ексхумацията си е следствено действие, няма нужда да се коментира тук, не е по темата. Здравната национална статистика на смъртността и заболяванията – причина за смърт, са силно изкривлени именно поради причината, че повечето починали в дома и и извън него, а не в лечебно заведение, си отиваха в гроба с диагнозата „сърдечна недостатъчност“, тъй като ОПЛ не е факир и не може да знае истинската причина за смърт, а се налага при тези обстоятелства да издава документ за смърт. Полицията по разбираеми причини бяга от ненужна работа и разходи, близките нямат пари за платена аутопсия. В по-развитите държави тази дейност е или именно покрита от здравното осигуряване, или директно от държавата. Достатъчен е мотивът, че на 100 случая един се оказва от насилствена смърт – ако това се пропусне, за какво ни е държавата?

      • Мария Радева

       Благодаря за професионалния коментар!
       Няма смисъл да влизаме в излишни спорове. Само времето ще покаже дали това е работещият механизъм. За мен лично – не е, но това е личното мо мнение и не ангажирам никого с него.
       Само да припомня, че от миналата година се говри за КП за долекуване, а тях още ги няма, спред мен подобна ще е съдбата и на тези „нови КП“. Нова КП е въпрос на изменение на НРД 2011, на написване на алгоритъм. Нека да видим обнародваното изменение, публикувано в ДВ – и тогава ще говорим. Аз лично смятам, че без законодателна промяна в ЗЗО – няма правно основание за подобни КП – но както казах времето ще ппкаже.
       От дълго време съм в системата, за да зная, че проблемите на съдебната медицина и медицинските експертизи по принцип няма да се решат с две КП – за мен това е поредният опит да се отлага решаването на сериозни проблеми .

Напишете коментар