Публикации

За споразумението – правителство – БЛС

18.10.2010, zdrave.net Излезе от печат брой 37 на вестник „Форум Медикус” Водещи в новия брой са…

Мария Радева|Автор
22 ное. 2010

18.10.2010, zdrave.net

Излезе от печат брой 37 на вестник „Форум Медикус”

Водещи в новия брой са декларираните от министър Ст. Константинов през изминалата седмица намерения за промени в здравния сектор. Министърът коментира необходимостта от либерализация на достъпа в извънболничната помощ, въвеждането на контрол от страна на пациента за доплащане, както и нелоялната конкуренция между болниците.

Отразена е и поредната ректорска среща, този път провокирана от тревожните реалности, заложени в проекта за бюджет за 2011 г. Ректорът на Медицинския универститет в Плевен проф. Григор Горчев информира за сериозността на проблема и апелира за бързото му решаване.

Интерес представлява и юридическият коментар на споразумението между БЛС и правителството от 6 октомври т.г. Юрисконсултът Мария Радева анализира точка по точка документа, който определя като правен абсурд и действие без правна стойност. 

Пълният текст на коментара е достъпен тук 

 На страниците на медицинския седмичник доц. Спас Спасков – изпълнителен директор на здравноосигурителна каса „Прайм Хелт”, формулира проблемите в сектора на допълнителното здравно осигуряване и обобщава, че този сектор е все още в голяма степен незпозната територия както за гражданите, така и за част от управляващите.

Сезонният грип и ваксинопрофилактиката на заболяването са основна актуална тема в новия брой. Изданието отразява проведения в София и организиран от Съюза на българските медицински дружества първи Национален форум за грип, по време на който бяха обсъдени препоръките на Съвета на Европа за имунизация срещу сезонния грип. Доц. Р. Коцева от НЦЗПБ информира за очакваната активност на грипните вируси през новия епидемичен сезон.

В новия брой на „Форум Медикус” са публикувани още новини от НЗОК и МЗ, информация за обновеното Отделение по образна диагностика в Специализираната болница по онкология в София, както и за дарение в Специализираната болница по детски болести.

„Да отворим очи за реалността” – така е озаглавен коментар на доц. Р. Христова по повод на Световния ден на зрението. Погледнато метафорично, това заглавие може да бъде отнесено към всичко, което действително се случва в българското здравеопазване днес.

Оставете първия коментар