Аргументи и коментари

Започва ли реформата в здравеопазването?

Източник: INSMARKET.BG Изцяло нова схема за избор на лекар и екип готви номинираната за здравен…

Мария Радева|Автор
20 мар. 2012

Източник: INSMARKET.BG

Изцяло нова схема за избор на лекар и екип готви номинираната за здравен министър. „Хората трябва да могат да избират определени лекари в конкретно лечебно заведение и без да трябва да плащат допълнително“, обясни Атанасова за агенция Стандарт Нюз. Сега изборът на екип и лекар става с попълване на декларация и плащане на такса на касата на болницата. „Същото може да става и без да се плаща такса“, подчерта номинираната за здравен шеф. Към новината

8 comments

 • В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни.Конфуций го е казал преди години, не аз.Мхм.

  • Мария Радева

   Навремето четях Конфуций – сега медицински стандарти и съдебни решения … 🙁 🙂
   Толкова ми се иска не само в здравеопазването (то е функция на обществото като цяло), а и държавата да се оправи, но вече започнах да губя оптимизма си, нещо което не е типично за мен.
   Но аз виждам какво се случи с брат ми – завърши Медицина с много любов, започна да работи с огромен ентусиазъм, започна докторантура и специализация – виждах колко измъчен и нещастен е с всеки изминат ден …. докато един ден просто не му писна и сега работи в Дания – виждам каква промяна има и в него и в семейството му … и отново работи Медицина с удоволствие – но защо трябва да е толкова далеч от България?

   • Защото всичко ни е сбъркано. Аз все още , за разлика от брат ти все още ходя на работа тук, в България, ако не с удоволствие, то с надежда да променя нещичко.Да, вече не съм ентусиазиран, но поне не съм нещастен 🙁
    p.s.Затънал съм и аз в членове на НК и въобще цялото законодателство в здравеопазването.Въпрос на Прокурор от районна прокуратура ( пореден, разбира се – очевидно не е чел докрай предишното ми заключение ) : „Кои са били в действие нормативните актове, уреждащи реда за оказване на спешна медицинска помощ към момента на извършване на виновното деяние ?“ И съответно започвам да ровя, да чета и да му отговарям по ред на номерата, като от всеки закон и наредба намирам точния член, алинея и точка.Да не говорим, че самият му въпрос е леко казано тъпичък, защото деянието все още не е квалифицираното от съда като престъпление, а се води досъдебно производство и той не би трябвало да пише „виновно деяние“.
    p.p.s.Забелязваш ли, че от както започнахме да си пишем с теб в коментари посещаемостта на сайта скочи ( с малко, но все пак е нещо :))Някой път трябва да ти пратя един-два SEO-трика, които използвах едно време за моя блог.

    • Мария Радева

     Ако ми позволите един професионален коментар относно НК:
     “Виновно деяние” е термин – друг е въпросът дали ще бъде доказано като такова или не в съдебната фаза на процеса.
     Щом вече има назначена СМЕ – това означава, че е образувано досъдебно наказателно производство – дали срещу известен или неизвестен извършител – в момента няма значение. Но онова деяние – т.нар. в правото “изпълнителни деяние” – вече е ясно кое е – т.е. кое е онова действие / бездействие което е причинило увреждането (казано най-общо, тъй като не познавам обвинението). Определено смятам, че изпълнително деяние е по-коректния термин – и точно него използвам когато работя наказателни дела. Но и виновно деяние не е чак толкова грешно.

     Но поставения от прокуратурата въпрос – за мен показва ВЪРХОВНА некомпетентност на прокурора (то каквото ни е здравеопазването – такава ни е и съдебната система 🙁 )

     Въпросите отново – кой е действащият към момента нормативен акт (макар, че съм го виждала и в други СМЕ) е:
     1. т.нар. правен въпрос – който е недопустимо да се задава на вещото лице. Когато съдията е читав и знае как да води процес – подобни въпроси не се допускат да бъдат задавани. Извинявам се, но не вещото лице ще каже кой е действащият нормативен акт към 15.09.2009 – например :). Честно казано с една правно информационна система мога да отговоря на подобен въпрос за 3 минути 🙂
     2. кой е действащият нормативен акт е съществен въпрос, защото това е част от обвинението. Правната квалификация на деянието обхваща кои правни норми са нарушени (а за да са нарушени – те трябва да са били действащи към него момент). Квалификацията на деянието е работа на прокурора – а не на вещото лице.

     Точно щото прокурорите чакат вещите лица да им кажат кои са били действащите правни норми 🙂 дело, което работя в момента – така се обърка, че съдията остана в шах, когато му доказах, че посочената като нарушена разпоредба в обвинителния акт не е била действаща към момента на настъпване на смъртта.

     🙂 Как точно разбрахте за посещаемостта – след като аз не съм я публикувала отдавна?
     Имам ли нужда от SEO – трикове (и аз зная някои:)) – все си мисля, че хората ме четат заради мен самата, а не заради търсачката на Google 🙂 Шегувам се естествено, но толкова съм разочарована в последно време, че сериозно си поставям въпроса: “А сега накъде?” И трябва аз да намеря отговора, нямам право да ползвам вещи лица 🙂 🙂 🙂

     • В кода на сайта ти съществуват следните редове :
      var _wau = _wau || []; _wau.push([„tab“, „cdhg3dakgdnx“, „1ui“, „right-middle“]);(function() { var s=document.createElement(„script“); s.async=true; s.src=“http://widgets.amung.us/tab.js“;document.getElementsByTagName(„head“)[0].appendChild(s);})();

      Това е скрипта за брояча, който си инсталирала – достатъчно е да се направи проследи линка http://whos.amung.us/stats/cdhg3dakgdnx/ и се попада на брояча 😉

      Колкото до СМЕ-то знаеш ли колко дознатели, прокурори и съдии оставям дълбоко замислени след като цитирам твой анализ или нещо друго, писано от теб? 🙂

      • Мария Радева

       Това за кода ми е малко сложно, …… но пък изглежда доста шпионско 🙂

       Това за цитатите е гоооооляма “четка” 🙂 … или пък признание – зная ли? Но ме разсмя искрено – имах нужда от подобно вдигане на настроението! За което благодаря!

 • Изборът на екип за мен е един голям автогол за всеки лекар, който го поиска и за здравеопазването като цляо, който непрекъснато генерира негативи ( аналогично на „потребителската такса при ОПЛ) .Факът, че предишният здравен министър узакони даже тази практика говори лошо за цяластното управление на системата.
  аргументите „за“ са : по този начин се дофинансира здравното заведение (1) ; по този начин пациентът избира най-добрия екип, а най-добрите се стимулират с пари да си вършат още по-добре работата (2) и (3) спират се даването на пари под масата, което съществуваше преди официализирането на „избора на екип“.

  Да, но моите контрааргументи са следните :
  1.)пациентът не избира най-доброто, а това, което му се представя за добро.На всичкото отгоре болничните мениджъри получиха власт да изнудват легално всички пациенти – който не плаща „избор“ не получава не само „качествено“, ами въобще никакво лечение.
  2.)Който и лекар да попитате – той ще каже, че е най-добрият.Това дали един е търсен от пациентите си личи най-много в хирургичните специалности и гинекологията, но „изборът на екип“ допринесе до отваряне на огромна можеца между доходи на лекари в едно и също отделение.Съответно тези с по-малките доходи, без ибор се озлобиха и изобщо не желаят да погледнат пациентите, избрали си колегата им.От това озлобение и разслоние срадат единствено пациентите.
  3.)Тези, които взимат пари „под масата“ и в момента го правят, тъй като от „избор на екип“ ще вземат само 30 % от заработеното, докато ако им платят „на ръка“ ще вземат 100 %.Тоест – изборът на екип изобщо няма антикорупционен ефект.

  Та тъй де.Още много мога да вадя аргументи „за“ и „против“, но личното ми мнение е негативно към тази порочна узаконена практика.
  Ако новата министърка реши-точно за два дни може да прекрати тази практика.
  Ама дали ?

  • Мария Радева

   Честно казано нямам твърдо мнение относно избора на екип, но по-скоро то е негативно. И то не поради някакви принципни съображения, отколкото поради състоянието на системата и обременената ни народопсихология 🙁
   Честно казано винаги съм смятала, че хората, които работят по-добре трябва да получават по-вече, но в родните условия това е много сбъркано и точно от посоченото озлобление страдат пациентите.
   Изборът на екип не е толкова лош, но в конкретната ситуация е още едно сбъркано нещо, в сбърката здравна система.
   Наистина ще поздравя всеки – независимо дали е министър или депутат, който намери най-точния баланс на интересите.
   А формално промяната може да се напарви в рамките на дни – едно изменение на наредбата и обнародване в ДВ.
   Само бъдещето ще покаже колко лесно или не е толкова лесно изпълнимо е едно подобно решение ….

Напишете коментар