НРД 2012

Делегираните бюджети на болниците (обновена)

Не искам да съм лош пророк, но това е реалността …. >>> От материал на…

Мария Радева|Автор
13 мар. 2012

Безплатно ли е здравеопазването?

Не искам да съм лош пророк, но това е реалността ….

>>> От материал на „24 часа” научаваме, че болницата в Димитровград е на ръба на фалита. Изданието цитира шефа на местната здравна комисия д-р Вълчо Митрушев, според когото задълженията на болницата са 1,2 млн. лева, за последните 3 г. приходите на стационара са намалели с над 800 000 лева, броят на пациентите е паднал драстично, а лечебното заведение е напуснато от водещи специалисти. Кметът на Димитровград Иво Димов пък алармира, че самото съществуване на лечебното заведение е под въпрос. (Източник: www.zdrave.net, 20.03.2012)

>>> „Кожното чака гласувани 100 000 лв. от общината“ Годишният лимит на Център за кожно-венерически заболявания – Хасково е увеличен с близо 50 % и се очаква да е около 120 хиляди лева. … Въпреки увеличението, лимитът е убийствено нисък. Това са пари само за болничния стационар, а за диспансерна дейност все още чакаме решението на МЗ, коментира управителят д-р Веска Василева. Кожното продължава да е на ръба на фалита, след като падна от 635 000 лева за 2010 на едва 87 000 лева за миналата. Гласуваните от ОбС – Хасково 100 хил. лв. финансова помощ така и не бяха отпуснати и болничното заведение не е в състояние да погасява натрупаните дългове. (Източник: Haskovo.info, 05.03.2012)

Ще заплаща ли НЗОК отчетената от болниците дейност над определените месечни лимити (делегирани бюджети)? Мислех, че няма работещ в сферата на здравеопазването, който да не знае, че отговорът на този въпрос е отрицателен …

Още по темата за делегираните бюджети за болнична помощ:

Делегираните бюджети отново в съдебно решение

Административна регулация на бюджета на НЗОК

И понеже съзнавам пред какви трудности са изправени болниците и съответно пациентите, нуждаещи се от хоспитализация, винаги питам участниците в семинарите как намират решение на принципно неразрешимата дилема: месечните лимити, определени от НЗОК и правата на пациентите.

Как се справят болниците с ограниченията на делегираните бюджети?

Идеалният вариант е определеният делегиран бюджет да е достатъчен за капацитета на лечебното заведение. Реалността в здравеопазването, за съжаление, е друга.

Макар и неохотно някои лечебни заведения признават, че в подобни случаи стойността на реализираните клинични пътеки (което означава лекувани пациенти), надхвърляща делегирания бюджет е отнесена като “загуба за сметка на болницата”.

Благородно биха казали някои – нереалистично казвам аз.

Нека не забравяме, че болниците са търговски дружества, чието икономическо оцеляване зависи от елементарната математическа логика: приходите да са повече от (или поне равни с) разходите. В противен случай фалитът е неизбежен. Не смятам, че има мениджър на болница, без значение от собствеността – частна, общинска, държавна – който може да си позволи “лукса” лечебното заведение да трупа дългове, защото безплатно е оказвал медицинска помощ на нуждаещите се пациенти (мисля отдавна разбрахме, че няма безплатен обяд – разбирай безплатна медицинска помощ). В зависимост от това, чия собственост са болниците и какви финансови ресурси имат – едни по-скоро, други малко по – късно ще трябва да предприемат мерки за икономии, защото информациите за потънали в дългове болници все по-често ще присъстват в медиите.

Все още има и оптимистично (според мен нереалистично) настроени лечебни заведения, че все пак, макар и със закъснение НЗОК ще изпрати и отчетените т. нар. “надлимитни дейности”. Възможен ли е подобен сценарий? Според мен всичко зависи от доброто намерение на НЗОК и наличието на финансови средства.

Делегирани бюджети 2012

Административната регулация в заплащането на болничната помощ е посочена още в ЗБНЗОК за 2012. Съгласно чл. 5, ал.1 т.2 РЗОК определят задължителна годишна прогнозна стойност за дейностите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите, разпределена по тримесечия.

Правилата за определяне на задължителните прогнозни стойности за болнична медицинска помощ са публикувани в сайта на НЗОК. Болниците подписаха съответните допълнителни споразумения и вече имат яснота в какви финансови граници могат да оказват медицинска помощ.
И отново се поставя въпросът: А ако определените лимитни стойности са недостатъчни?

Методиката за заплащане на дейностите в болничната помощ дава отговор на подобен въпрос. При отчитане в РЗОК сумата по представените фактури за извършена дейност не трябва да надвишава размера на задължителните годишни прогнозни стойности (ЗГПС), определен по реда на ЗБНЗОК за съответната година, и стойностите в индивидуалния договор на изпълнителя на БМП. (чл.22 от методиката).

Казано с други думи – няма значение коя болница колко пациенти е лекувала, няма значение колко клинични пътеки са реализирани. Условие за приемане на месечния отчет е сумата за месеца, която лечебното заведение ще заяви за плащане пред РЗОК, да е в размера на определения бюджет.

Ако някой твърди, че болниците – особено държавните и общинските – лекуват само пациенти на стойност определената от РЗОК – това означава, че той не познава абсурдните механизми, по които функционира болничната помощ в страната. Оказаната медицинска помощ за пациенти, за които няма заплащане – дали защото са неосигурени, дали защото са лекувани в края на месеца и за тях няма “лимит” и други подобни причини, остава за сметка на болниците и е една от причината за натрупването на дълговете.

Мислейки в оптимистичен план, в случай, че НЗОК има достатъчно средства, не е невъзможно да бъде взето решение за плащане на болниците и на т.нар. “надлимитна дейност”. Формално погледнато, подобно решение би било в разрез с цитираните правила и методика, но при добро желание и финансова възможност – може да се намери законосъобразно основание за извършване на подобно плащане. А и подобно решение не би било прецедент. Всички помним решението на НС на НЗОК № РД- НС- 04-28 от 25.03.2011, с което беше взето решение за заплащане на надлимитните медицински дейности за болнична помощ през 2010 от предвидените средства в Закона за бюджета за 2011.
Отново подчертавам, че подобно решение е единствено в правомощията на НЗОК и то при наличие на достатъчен финансов ресурс. Лично аз не съм оптимист, че бюджета на НЗОК през 2012 ще издържи на натиска, на който е подложен и подобна оптимистична прогноза е нереалистична.

За съжаление болниците се намират в ситуация почти без изход. Определените от РЗОК болнични бюджети са задължителни и до промяна на нормативната база лечебните заведения нама да получат заплащане над определения лимит. Какво решение ще вземат болничните лечебни заведения – да работят в рамките на определения лимит или да го надвишат, с надеждата, че някога (а може би никога) ще получат тези суми от НЗОК – е въпрос на управленско решение на всеки един директор.

Практическите способи за опит за излизане от описания порочен кръг са претендиране на “надлимитните дейности” по съдебен ред и формиране на листи на чакащите, които ще разгледам в някои от следващите публикации.

8 comments

 • няма начин – всичко минава под графа „“загуба за сметка на болницата”.Болница, като тази, в която работя аз е задължена по силата на много нормативни актове да приема по „спешност“ всички без оглед на пол, раса и здравноосигурителен статус“.Единствените в областта сме със Спешно отделение, а околкните 5 области -единствените 3-то ниво на компетентност, а това се използва от доболничната ( АИМП, СИММП и болници – частни, общински и държавни) за насочване на потоците неосигурени и скъпо струващи пациенти към нас.Ние нямаме право да ги връщаме, а при проверка от ИАМО или РЗОК ни се казва, че щом имаме договов с НЗОК за упражняване на дейност и в пакета има клинична пътека с „показания за хоспитализация по спешност“ ние НЯМАМЕ право да върнем пациента или да го насочим другаде.Финансовата страна на въпроса ти я каза -трупат се дългове.Как се справяме ? Пренасочваме средства от печеливши дейности ( добре платени пътеки, наеми, платени услуги и д.р.) за покриване на загубите от неосигурените пациентите, паданлите пътеки в следствие на рехоспитализация и т.н. …От това , разбира се, страдат най-вече тези структури, които заработват парите, от положението всички са недоволни-но няма как по друг начин да се скърпи глобалния бюджет на болницата.
  мхм.
  Поздрави и се надявам в Русе времето да е хубаво 😉

  • Мария Радева

   Благодаря за коментара! … който ми подсказва, че трябва да довърша започната публикация …

   Според мен проблемът е, че се поставя знак за равенство между “задължение за оказване на медицинска помощ – още повече спешна” и “правото на лечебните заведения да получават заплащане на оказаните медицински услуги”. Двете понятия не са равнозначни, а са причина и следствие.

   Продължавам да се питам до кога лечебните заведения – държавните и общинските (частните са го решили този проблем или поне си мислят, че са го решили) ще издържат на натрупването на дългове.
   Преди се питах защо тези лечебни заведения мълчат и не поставят с острота този въпрос – но отговорът е ясен – принципалът на собствеността (държавата или общината) определят директора на болницата. Е, кой работник ще тръгне да критикува работодателя си 🙂

   Много ми се иска да ви пожелая нещата да се оправят – аз съм известна с пословичния си оптимизъм, но …. дори и на мен взе да ми идва в повече ….

   А иначе в Русе времето вече е почти пролетно …. особено когато го гледаш през прозореца 🙂

   • „Преди се питах защо тези лечебни заведения мълчат и не поставят с острота този въпрос – но отговорът е ясен – принципалът на собствеността (държавата или общината) определят директора на болницата. Е, кой работник ще тръгне да критикува работодателя си“

    Точно в десятката 🙂 Ние сме в политиката, а политиката е в нас 🙂
    Ако говорим с цифри 2823 не са финансирани от НЗОК.От тях 1773-психо, 60-ТБК, 9054-неосигурени,762-рехоспитализирани, 247-неотговарящи на условията на изискванията по КП.Свалени 142 КП поради нарушени изисквания.Общо отрицателен баланс-около 1 000 000 лева.Върви и дебелей.Честита министърка-ако беше станала шеф на НЗОК щяхте да заформите триумвират от РУсе.Райчинов, Деси и ти :)на ме отдавна ми е дошло в повече но все си мисля, че нещата ще се оправят рано или късно-иначе досега да съм отишъл отдавна в Германия.Поздрави.

    • Мария Радева

     За нечие съжаление зная много повече за „кухнята на здравеопазването“, отколкото показвам. Но не ми се влиза в дебати, които предварително зная, че съм загубила …. защото здравеопазването е една изключително популистка и манипулируема система. Това е система, в която работещите, управляващите, а и пациентите трудно приемат болезнените и неприятни истини – това е според мен и причината да няма истински, работещи реформи. Затова предпочитам съвсем умишлено да си мълча по някои теми.
     И двете споменти лица познавам – няма как – работила съм с тях. Но само някой, който не ме познава би могъл да си помисли, че ще стана част от подобен „триумвират“:) Имам съвсем други цели от евтината медийна популярност 🙂

     • Ей, пошегувах се де 🙂 Не се сърди, моля.
      И без това преди седмица ти развенча слуховете, когато разни журналисти спрягаха за поста, тъй че – шегичка. 🙂

      Кокото до „реформи“ – за краткия период до края на мандата на правителството няма да видим нищо ново.Ами дано времето се задържи хuбаво, да станат салатките в градината и да гледаме по-ведро на нещата :

      http://youtu.be/NNiie_zmSr8

      поздравче 😉

      • Мария Радева

       О, не се сърдя … това чувство отдавна съм го преодоляла:) Ако не понасях критика или негативно мнение – нямаше изобщо да правя сайта, още повече да разрешавам коментарите:)
       Ако трябва да бъда много, ама много откровена тази ситуация на нереформирана система е добре за мен – колкото повече хаос – толкова повече грешки и толкова повече работа за мен:) Истината е, че тази ситуация е убийствена както за пациентите, така и за лекарите, а и аз се „славя“ като човек, който предпочита реда и ясните правила – просто така е по-лесно:)
       И благодаря за поздрава!

Напишете коментар