Аргументи и коментари

Да бъде ли не …. публично – частното партньорство

Рядко се впечатлявам от журналистически писания, но това, което чета днес в електроните издания ме…

Мария Радева|Автор
5 мар. 2014

Рядко се впечатлявам от журналистически писания, но това, което чета днес в електроните издания ме провокира да кажа: “Живеем в наистина абсурдна държава!

Дали Министърът на регионалното развитие и Министърът на здравеопазването са министри в едно правителство и дали на едно и също правителствено заседание са били? След днешните публикации …. започвам да се съмнявам в това.

В публикация на mediapool.bg (05.03.2014, 13.06h) четем: “Министерският съвет е решил да отмени Закона за публично-частното партньорство, тъй като е неработещ, ненужен и рестриктивен. Това заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след правителственото заседание в сряда. Как чисто административно ще стане отмяната не стана ясно.

Как точно МС “е решил да отмени Закона за публично-частното партньорство”? Този който е казал/ написал този абсурд да прочете Конституцията на РБ. Народното събрание (все още) упражнява законодателната власт в РБ…. или само аз така си мисля?
Единственото, което МС може да направи в случая е да бъде вносител на предложението за отмяна на Закона за публично-частното партньорство. Или отдавна в държавата разлика между изпълнителна и законодателна власт няма? Дори министърът да е сигурен в гласуването в пленарна зала, елементарната професионална и управленска етика изисква спазване на добрия тон. За спазване принципа за разделението на властите …нищо няма да кажа …

„Как чисто административно ще стане отмяната не стана ясно“ /цитат/??? За да се отговори на този въпрос не е нужно да бъдеш светило на правните науки. Достатъчно е да си завършил първи курс в Юридическия факултет, за да знаеш, че съществува Закон за нормативните актове, в който изрично е уредено, че „Нормативните актове се отменят, изменят или допълват с изрична разпоредба на новия, изменящия или допълващия акт“. И защото в случая говорим за закон – съответната отменяща разпоредба следва да е в закон или кодекс.

И само още нещо за прецизност – законите не се отменят административно! Законите се приемат, изменят, допълват и отменят от Народното събрание … или поне така гласи чл. 84, т.1 от Конституцията на РБ.

И докато Министърът на регионалното развитие се чуди как да отмени Закона за публично-частното партньорство, Министърът на здравеопазването (в същото това правителство) “подготвя разширяване на обхвата на публично-частните партньорства при модернизирането на държавните и общинските болници.” Или поне така пише в-к Труд, цитиран от zdrave.net (05.03.2014).

Последно какво ще прави правителството – ще отменя Закона за публично-частното партньорство или ще разширява обхвата му при модернизирането на държавните и общинските болници?
Ако проблемът беше с публично-частното партньорство можеше и да не обърна внимание на противоречивите изказвания на двамата министри. Дали обаче по същия некоординиран, тъжно-смешен и абсурден начин не се управлява и държавата?

Оставете първия коментар