Читателски въпроси

Възстановяване на надвнесени здравноосигурителни вноски

Във връзка с получени запитвания, свързани с осигуряване на български граждани на територията на ЕС…

Мария Радева|Автор
23 окт. 2013

Във връзка с получени запитвания, свързани с осигуряване на български граждани на територията на ЕС – публикувам разяснение на НАП – относно възстановяване на здравноосигурителни вноски, неоснователно внесени поради осигуряване на лицето на територията на друга страна-членка.

В резюме разяснението е:

„От приложения към запитването документ S041 (Отговор на искане на информация за осигурителни периоди – вид на осигурителния риск: болест и майчинство) е видно, че същият е издаден на основание чл. 6 от Регламент 883/2004 и чл. 12(1) от Регламент 987/2009 от компетентна институция на държава-членка. Формулярът съдържа данни за конкретни осигурителни периоди, през които лицето е подлежало на задължително осигуряване за болест и майчинство като наето лице съгласно законодателството на Обединеното кралство. В съответствие с разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от ЗЗО за посочените в документа периоди, то е освободено от задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски по българското законодателство.
Съгласно чл. 128, ал. 1 от ДОПК недължимо платени или събрани суми за данъци, задължителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите глоби и имуществени санкции, както и суми, подлежащи на възстановяване съгласно данъчното или осигурителното законодателство от НАП, се прихващат от органите по приходите за погасяване на изискуеми публични вземания, събирани от НАП. Безспорно, заплатените здравноосигурителни вноски за посочените периоди не се дължат от лицето, тъй като за това време съгласно координационните разпоредби на Регламент (ЕО) № 883/2004 то е било субект на осигурителното законодателство на друга държава-членка на ЕС. Поради това, преведените за тези периоди здравноосигурителни вноски се явяват неоснователно внесени и подлежат на прихващане или възстановяване по реда на чл. 128-129 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).”

Надплатени здравни вноски – разяснение на НАП

9 comments

 • Мира Павлова

  Здравейте Г-жо Радева, синът ми от 2015г. живее в трета страна, където се осигурява. Аз съм внасяла здравни осигуровки в България до 2019г. Имам ли право да ми бъдат възстановени надвнесените здравни осигуровки.

 • мариела Дукова

  Здравейте г-жо Радева обръщам се към вас като се надявам се да ми дадете яснота по този казус .От 2009 г.живея в Германия,но до 2013 г.се осигурявах в Бг.От началото на 2013 съм здравно осигурена в Германия и съответно приложих формуляр с041 -Е104 в Нап за да ми бъдат прекратени задълженията към НЗОК .Оказа се ,че здравните права са ми прекратени от периода ми на заминаване за Германия т.с.от 1.3.2009г.независимо ,че са плащани до 2013!Какво се случва при това положение и как би могла да се промени тази съществена грешка?!Имам намерение средата на годината да се прибера окончателно в България и ще ми предстоят възстановяване на здравните права ,а това доколкото разбирам означава ,че ще трябва да заплатя на ново определена сума!

  • Мария Радева

   От въпроса разбирам, че за периода 2009 – 2013 системата на НАП показва, че нямате платени здравни осигуровки. А вие твърдите, че въпреки това, че сте живели в Германия сте плащали осигуровките си в България. Правилно ли разбирам проблема?

   Ако правилно съм ви разбрала – описаната ситуация е резултат на проблем в системата на НАП. Следва на място да изисквате информация за данните от осигурителния ви статус – и така ще разберете какъв точно е проблемът.
   Причините за тази ситуация могат да бъдат различни, също така зависи на какво основание сте се осигурявали, подавали ли сте декларации и т.н. За да решите проблема първо трябва да получите от НАП необходимата информация.

 • П. Панайотов

  Здравейте г-жо Радева,
  Работя и се осигурявам от 10 месеца в Германия. Диабетно болен съм и получавам пенсия за инвалидност в България с валиден ТЕЛК до Месец октомври 2015 г. ТЕЛК ми изтича и сега трябва да се явявам на нов. В БГ от 10 месеца не вземам инсулин с рецептурната си книжка и съм подал декларация в РЗОК, че отсъствам от страната повече от 6 месеца.Въпроса ми е: след като работя и се осигурявам в Германия имам ли право на пенсията си по болест в БГ и какво трябва да направя, за да я запазя.
  Благодаря ви предварително.

 • Здравейте , слава богу че Ви има , няма да коментирам кому е нужно цялото това ровичкане в интернет за да ни бъдат разяснени простички неща . Ето Вас Ви разбирам , и как така се оказва , че хората който всъщност са наети за да изпълняват този вид задължения са изключително отегчени и изключително мразят въпросите , иначе здравна реформа правим от 25 годи както и да е.. Моля ви може ли да разясните за здравните осигуровки на моряците който са на временен трудов договор към държава членка на Европа , те също ли трябва да плащат за целият период или има шанс да приравним здравните осигуровки ,такъв е казусът със съпругът ми който е с италиански трудов договор и 8 м в годината е осигуряван от работодателят си , но ваканцийте си е в България съответно , ако нещо се наложи той може да ползва само спешна помощ

  • Мария Радева

   Благодаря Ви за поздравленията! Вие поне оценявате усилията, които влагам, за да отговарям на читателите.

   Въпросът, който поставяте в изключително интересен за мен – от професионална гледна точка и много специфичен. За да отговоря на въпросите Ви ще ми е нужда допълнителна информация и ще ви предложа да комуникираме по e-mail.
   За да ви отговоря на въпроса първо следва да се уточнят някои подробности:
   1. Предполагам, че съпругът ви е на морски кораб, а не не речен, защото за осигуровките това има значение
   2. корабът плава под италиански флаг – т.е. регистриран е в държава – членка.

   Ако отговорите на тези въпроси са положителни, то тогава съпругът ви попада в специалната хипотеза по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване за осигуряването на „морските лица“. И мисля, че сте изправени пред една доста объркана ситуация.

 • Zdraveyte g-ja radeva.ot edna godina jiveya v germania.
  V momenta sam bremenna i ne sam osigurena tuk.
  Poneje nyamame sklyuchen grajdanski brak s maja mi ne moga da izpolzvam i negovite
  Iskam sama chasno da se osiguryavam obace nito edna agencia ne me priema.
  Brat mi sashto jivee tuk moga li da izpolzvam negovata osigurovka.
  Blagodaya vi predvaritelno.

  • Мария Радева

   Дали можете да използвате осигуровката на вашия брат – зависи от правилата, по които той се осигурява. Следва да се обърнете към неговия застраховател, за да изясните дали застрахователното му покритие се простира и върху други роднини, близки и т.н.

Напишете коментар