Аргументи и коментари

Болниците ще получат допълнително средства. Кога и при какви условия?

Управителят на НЗОК коментира: “НЗОК има договор с всяко лечебно заведение за определена бюджетна рамка,…

Мария Радева|Автор
30 май 2012

Управителят на НЗОК коментира:

“НЗОК има договор с всяко лечебно заведение за определена бюджетна рамка, която трябва да бъде спазвана.“

Ще бъдат ли платени преразходите на болниците? – отговорът на този въпрос трябваше да стане ясен на заседание на НС на НЗОК, проведено на 28.05.2012.
Въпреки липсата на официална информация (на страницата на НЗОК все още не е публикуван протоколът от заседанието на НС), агенциите разпространиха новината, дошла от управителя на НЗОК

На срещата с с директори на болници от Пловдивска област е станало ясно, че на заседание на 28 май Надзорният съвет на НЗОК е решил “да бъдат актуализирани бюджетите на болниците. За целта над 16 000 000 лева ще бъдат разпределени пропорционално, спрямо първоначално заложените средства. Цитираната сума е само за работа по клинични пътеки. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати на болниците и за дейности, свързани с хемодиализа и онкология.” (по информация от www.nhif.bg)

Решението на НС, очевидно взето в полза на болниците, решава едно моментно състояние. Глобалният въпрос обаче е – каква ще е бъдещата политика на НЗОК по отношение заплащането на болничната помощ? Може би отговорът се крие в думите на управителя на НЗОК, цитирани от www.mediapool.bg:

“НЗОК има договор с всяко лечебно заведение за определена бюджетна рамка, която трябва да бъде спазвана. Въпрос на добър мениджмънт е всеки управител на болница да планира по приоритети средствата, с които разполага“

На фона на цитираното решение си задавам и някои въпроси: Защо липсва официална информация от източника на решението – НС на НЗОК? Ще бъде ли публикувано взетото решение, така както изискват правилата за прозрачно управление? По какви точно механизми ще се определят допълнителните средства и в какви срокове?

Повече за дискусиите в НС може да прочетете в публикацията на zdrave.net

Оставете първия коментар