Нови срокове за представяне на болничните

С промени в Кодекса за социално осигуряване, от 01.01.2013 е въведен нов срок за представянето на болничните. Задължението за представяне на болничните в НОИ вече няма да е обвързано с датите на начисляване или изплащане на трудовите възнаграждения.
Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в НОИ в следните срокове:
1. от работодателитедо 15-о число на месеца, следващ този, през който лицето е представило документите за изплащане на обезщетението пред работодателя;
2. от самоосигуряващите се лица – до 15-о число на месеца, следващ този, през който е издаден документът за изплащане на обезщетението.

В същите срокове се предоставят и документите за изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане и изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете. Като за самоосигуряващите се лица срокът е до 15-о число на месеца, следващ този, от който се иска изплащане на обезщетението.

Практически – болничните листове, представени от служителите през януари, ще трябва да бъдат предадени от работодателите в НОИ, най-късно до 15.02.2013.

489 коментара

 1. Анелия каза:

  Здравейте! Първата година ми изтича на 28.01. 2019 Подадох декларация за втората година майчинство на счетоводителката тя каза, че срока е до 10. 02. В сайта на НОИ декларацията ми излезе, че е входирана на 08.01.2019
  Има ли проблем, че е подадена толкова рано. Знам че превод се прави до 10 работни дни след датата на входиране, но тук е подадена твърде рано кога ще имам превод 5 работни дни след 28 ще имам ли превод за дните до датата на термина. А как да знам, че няма проблем с декларацията? Ще се радвам на бързият ви отговор акл има проблеми!

 2. Маргарита Христова каза:

  Здравейте,
  Моля Ви за консултация свързана с моят проблем.
  Бременна съм в 5 месец, наложи се да излезна в болничен още от самото начало на бременността – 5г.с., поради проблемна бременност и работа във вредна среда. Първият ми болничен бе издаден от личния лекар на 28.05.18г., след това вече са издавани от акушер-гинеколог. Полагаемите ми дни годишно са 180дни, доколкото разбрах, но те няма да ми стигнат от 45-те дни преди раждане /13.12.18г./. Терминът ми е на 27.01.18г.
  Има проблем също, че и два от издадените ми болнични се застъпват с 10 дни, заради това че влезнах отново в болница. Не знам дали мога да ги ползвам тези 10 дни или те вече са включени в общата бройка.
  Справка в НОИ опитах да направя, но отговор все още не ми бе даден.
  Интересува ме, какво следва от тук натам, като полагаемите ми 180дни приключват на 13.11.18 и не ми стига цял един месец до тези 45 дни преди раждане?
  Какво мога да направя?
  Ако пусна платен годишен отпуск, това ще повлияе ли драстично на заплащането при майчинство?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,

   Не се притеснявайте.
   След като сте неработоспособна и това е преценено от Вашия лекуваш лекар няма да е проблем да ви бъде разрешен отпуск поради временна неработоспособност. Смятам, че лекарят Ви е добре запознат каква е процедурата.

   Наредбата за медицинската експертиза изрично предвижда, че

   Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

 3. Николай каза:

  Здрйвейте, вчера ми издадоха болничен, но е сгрешен адреса на работодателя. Болничния не е внесен в НОИ, Личния лекар ще ми коригира ли болничния лист?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,

   болничният не е представен в НОИ от работодателя ви, но личният лекар вероятно е предал по електронен път данните за издадения болничен. Това не е пречка болничният да бъде коригиран. Дали лекаря ще го направи – това е негово решение.

 4. Теодора каза:

  Здравейте. Имам въпрос относно засечка в билничните. Бременна съм и съм в болничен от 21.05.2018 до 19.06.2018. На 15.06.2018 трябва да започне 45 дневния болничен преди термин. Как се процедира в такъв случай. Болничният ми е подаден вече в НОИ и при работодателя ми, след което лекарката осъзна, че е сгрешила. Какви са възможните изходи от ситуацията, така че все пак да не остана в края на юни без никакви приходи когато забележат засечката в двата болнични? 45дневния тежи ли повече от другия и може ли просто да не ми изплатят дните в предишния болничен, които реално са излишни (тези от 15.06 до 19.05) . Благодаря предварително за отговора!

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,

   поради някаква техническа причина едва сега виждам Вашия коментар.

   Искрено се надявам проблемът с болничните да е решен успешно!

 5. Анелия каза:

  Здравейте да попитам имам ПИК код за НОИ, но от 2 седмици не ми отваря страницата попълнена съм декларацията за първата година майчинство и съм я дала на счетоводителката, но до този момент не фигурира веднага ли излиза след подаването от нейна страна към НОИ или трябва време за обработка и ако изпусне срока за подаване какво става?

  • Мария каза:

   Здравейте, болничния ми е от 05.06-08.07 . Кога трябва да ми го изплатят?

   • Мария Радева каза:

    Както много пъти вече съм казвала – няма значение кога е издаден болничния.
    От значение е кога болничния ще бъде предаден на работодателя, респ. той кога ще го представи в НОИ.

 6. Йорданка Иванова каза:

  Здравейте! Интересува ме длъжен ли е работодателят да плати първите 3 дни на служител в болничен без необходимите 6 месеца трудов и осигурителен стаж? Виждам че практиката по този въпрос е спорна, така че Вашето мнение ще бъде важно допълнение.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,
   Лично аз възприемам становището, че правилата които важат за НОИ при изплащането на болничните, важат и за работодателя. В тези случаи работодателят „поема“ част от задълженията на осигурителния орган НОИ. Следователно правилата следва да са едни и същи – независимо кой субект, изплаща обезщетението.

 7. Тео каза:

  Здравейте, вече една година не ми е преведен болничния по сметка. От моя страна е представен навреме пред работодателя и след проверка в НОИ се оказа, че работодателя не е подал актуална сметка. Естествено, другата страна казва, че е подадена. Сметката е активна до ден днешен и трите дни от страна на работодателя са изплатени още миналата година. Проблемът се състои в това, че напуснах около месец след като представих болничния пред работодател и комуникацията е бавна. Моля за съвет.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,

   Единствено от НОИ могат да кажат какъв е проблемът.
   Моят съвет е следният: С ПИК проверете персоналната си информация за представени болнични и платени обезщетения. Там ще намерите отбелязана причината за наплащане на болничния.

   В случай, че причината е в работодателя или го помолете за съдействие (задължението е негово) или подайте жалба в НОИ за да бъде извършена проверка на работодателя. С други възможности не разполагате.

 8. В каза:

  Здравейте! Искам да попитам болничния ми 45-дневен преди раждане е пуснат на 17.01.2018 г. Кога ще ми бъде изплатен от НОИ

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!

   Не разбирам какво за Вас означава „пуснат“ болничен лист – дали е представен на работодателя или на НОИ?

   За да бъде изплатен един болничен лист първо трябва да бъде проверен дали няма някакви пречки, свързани с плащане на обезщетението.

 9. Силвия каза:

  Здравейте, искам да Ви попитам относно болничния 45 дни преди термин, кога се издава /ако се пада в събота/ в петъка или понеделника.
  Пример ако 45 дни преди термин започват на 17,02,2018, кога трябва да го издаде лекарката на 16,02, или 19,02,2018?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,

   Съгласно Наредбата за медицинската експертиза болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време.

   Според мен болничният следва да се издаде на 19.02 – НО не искам да ангажирам издаващият болничния с това мнение.
   Всеки лекар, който издава болничен носи съответната отговорност, затова Вашият лекуващ лекар ще прецени кога да издаде болничния.

 10. Христо каза:

  Здравейте, имам един въпрос. Не съм предоставил болничния на работодателя вече 5 работни дни, и при разговор с него се установи, че той иска да ме пише самоотлъчка, при положение, че му обясних ситуацията. Болничният ми е за период от 20 дни, но ще бъде със задна дата и причината да не му бъде предоставен е, че единия лекар от комисията го няма и още не е издаден. Има ли право да ме уволни ? Благодаря

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!

   Дали има или не право да Ви уволни, както и на какво основание – не мога да коментирам, защото това е решение на работодателя.
   В момента, в който получите болничния лист ще го представите на работодателя.
   В случай, че бъдете уволнен може да обжалвате прекратяването на трудовия договор. В хода на делото ще се изясняват въпросите дали правомерно или не сте отсъствал и т.н.

 11. Анелия каза:

  Здравейте! Издаден ми бе болничен 45 дни преди раждане на 14.12.2017 до 27.01.2018 предадох го веднага на работодателя си и на 15.12.2017 проверих с ПИК в НОЙ че е постъпил в данните на ЕРБЛРО като издадени /анулирани болнични листове. Въпроса ми е дали ще ми бъде преведен болничния, кога ще бъде входиран и срокове благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,

   Срокът за работодателя да предаде болничния в НОИ е до 10.01.2018.

   Кога точно работодателят ще предаде болничните в НОИ – няма как аз да кажа.

   • Анелия каза:

    Здравейте до момента проверявам с ПИК и нямам нито приети нито получени болнични надявам се счетоводителката ми да не закъсне с подаването на болничния да разбрах, че срока е до 10.01, но ми е интересно,,защо не фигурира като пуснати или приети документи

 12. Eliska каза:

  Zdraveite
  Imam sledniq vapros.Ste rajdam v chujbina a otgovarqm na usloviqta za poluchavane na maichinstvo v Balgariq.Parvata mi bremennost beshe problemna i rodih v 35 sedmiza kato mi beshe zabraneno da stavam ot legloto.V momenta sam 31 sedmiza i ginekolojkata koqto mi e vodesta mi zaqvi che trqbva lichno da mi dade bolnichniq koito e predi rajdane.az togava ste sam v 34 sedmiza i e riskovano da patuvam, iskah da popitam dali naistina trqbva da se vzeme licno i v slichai che naistina ne moga da patuvam ( moje da sam v bolniza ili dori da sam rodila do togava) kakvo sledva i kak se prozedira v sluchaq za da si vzema maichinstvoto?
  Blagodarq

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!

   Болничен се издава след проведен преглед на лицето. Още повече ако сте сте родила – гинекологът няма право да Ви издаде болничен.

   Не виждам изхода във Вашата ситуация.

   Дори и по някакъв начин гинекологът да Ви издаде болничен – той ще е за 45 дни преди термина. Следващият болничен се издава от лечебното заведение, където е станало раждането. Този болничен не може да ви бъде издаден от българска болница, защото няма да раждате тук.

   В случай, че сте на територията на страна-членка – по-добре мислете в посока – болничните да бъдат издадени там където сте и по правилата на ЕС координация да бъдат представени по съответния ред в НОИ.

 13. Даниела каза:

  Здравейте искам да попитам кога трябва да ми преведат парите от НОИ в болнични съм от 4. 08 2017 г. (за 30 дни) предадох го на работодателя на 8. 08 2017 г. Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,

   Задължението на работодателя да представи този болничен е до 10 09. След това следват проверки от НОИ и ако всичко е наред в следващите 14 дни може и да получите превода.

 14. Биляна каза:

  Здравейте, на 27,08,2017 г. започнах работа, но на 01,09,2017 г излязох в болничен 20 дни. Ще има ли някакъв проблем с изплащането на болничния? Може ли НОИ да ми го оспори, понеже ми казаха, че трябвало да имам изработени 7 дни, а аз нямам?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте,

   НОИ може да оспори всеки болничен лист, включително и този. И въпросните 7 дни нямат нищо общо в случая – някои ви дава грешна информация.

   Основанията за отказ от изплащане на обезщетение са изчерпателно уредени в КСО – а ако някое от тези основания е налице – НОИ ще постанови отказ от изплащане на обезщетението.
   След като сте започнали работа на 27 август – имате ли изискуемия 6 месечен осигурителен стаж, за да имате право да получите обезщетение за временна неработоспособност? Това изискване не важи ако става въпрос за трудова злополука или сте под 18 години.

   • Биляна каза:

    Много Ви благодаря за отговора!
    Да, имам доста повече от 6 месеца осигурителен стаж. Случи се така, че започнах работа в една фирма, но по време на изпитателния срок разбрах, че съм бременна. Получих кървене и се наложи да ме приемат в болница за задържане на бебето и аз предупредих работодателя ми, но още в същия ден са ми подготвили заповедта за приключване на договора по чл.71. Тогава бях в болничен от 21 до 26 август и договора ми приключи на 25 август. На 27 август започнах работа в друга фирма, но пак се наложи болничен от 01 септември. Аз попитах счетоводителката дали ще има проблем и тя каза, че няма да има, но сестрата, която ми написа болничния каза, че трябвало да имам отработени 7 дни в новата работа, за да нямам проблеми и аз сега се притесних.

 15. Lili каза:

  Здравейте! В майчинството съм и имам издаден болничен за първите 42 дни, което се пада до 25.08. Педиатърката ме вика на 30.08, тогава да ми издаде следващия. Има ли проблем, че не се застъпват пред НОИ

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Имате предвид, че сте в болничен за „42 календарни дни непосредствено от раждането“?
   Съгласно наредбата болничният за следващите 48 календарни дни се издава като продължение на предходния болничен лист, т.е. на този за 42 дни.
   При продължението на болничните не може да има интервал между двата.
   Смятам, че болничният ви следва да е издаден, считано от 26 август, и ако това се случи на 30,08 – болничният трябва да е със задна дата.

   Отново съгласно наредбата – Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. … Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение.

 16. Бисерка каза:

  Здравейте,
  Искам да ви попитам, след като работодателят представи болничните листи в НОИ, в какъв срок те се отразява в системата на НОИ, където мога да направя справка за статуса им чрез ПИК. При справка от Електронния регистър на болнични листове виждам всичките издадени такива от органите на мед. експертиза, но в справка за подставени в НОИ документи все още не е отразена информация за въпросните болнични. По информация на работодателя, вчера /01.06.17г./ са подадени в НОИ. Веднага ли се отразява информацията за болничните в НОИ или е нужно време, или има проблем при подаването на документите от страна на работодателя?
  Благодаря за отговора!

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   След като документите са представени на 01 юни – предполагам, че вече се визуализират в сайта на НОИ.
   В случай, че това не е така – обърнете се към НОИ за информация.

 17. Христина Христова каза:

  Здравейте,
  Имам издаден болничн лист 45 дни преди термина. Не желая да го използвам и да го представя пред работотаделя и ще посещавам работното място, съответно ще си получавам полагащото се трудово възнаграждение, върху което ще се платят осигуровки. Ще има ли проблем за мен или работодателя? Трябва ли да поискам от лекаря, издал болничния да го анулира? Ще имам ли проблем със следващия болничен за раждане?
  Поздрави,
  Христина

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Работодателят със сигурност няма да има проблем след като не му е представен болничен лист.
   НОИ имат информация за издадения болничен от информационната система. Но докато няма представен болничен лист и заявено плащане на обезщетение – НОИ не плаща.
   Възможно е да нямате проблем, но ситуацията не е съгласно правилата. Просто е трябвало да откажете издаването на болничния лист.
   Относно анулирането – преценката е на лекуващия лекар, но смятам, че ще ви бъде отказано.

 18. Мел8 каза:

  Здравейте,

  В болничен съм от 25 януари до 27 Февруари, предоставих болничния на работодателя си на 30 Януари. Тъй като не го видях подаден в електронния регистър се обадих, за да разбера дали изобщо е предаден. Информираха ме, че първо изчаквали болничния да свърши и чак тогава го предавали в случай, че има продължение.
  Кажете ми имат ли това право? По този начин ще получа обезщетение два месеца след като съм излязла в болничен и по този начин ме оставят без абсолютно никакви средства, защото побързаха да спрат заплащането ми. Защо чакат да свърши болничния, ами ако той беше за 6 месеца?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!

   Това, което описвате е нарушение от страна на работодателя.
   Работодателят е длъжен да представи документите и данните за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност до 10-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя.
   Съгласно КСО – след като болничният е представен на 30.01. – същият е трябва;о до 10.02. да бъде представен пред НОИ.

   Защо работодателят „чака болничния да свърши“ – не мога да кажа. Но това е нарушение на правилата.
   Дали болничният ще има или не продължение – това няма отношение към задължението за представяне на болния в НОИ.

 19. Nikolina каза:

  zdr imam 1 vapros 3 bolni4en sam sled rajdane ot 3.01.2017do 23.03 2017 za tiq 410 dni ne6to trqbva li da se popalva i koga trqbva s4etovoditwlkata da go redstavi v noi za da mi se izplati

  • Мария Радева каза:

   Моля, пишете на кирилица!

   Отпускът поради бременност и раждане в размер 410 дни се ползва, както следва:
   1. в размер 135 дни – за които се издават болнични

   2. в размер на остатъка до 410 дни – въз основа на писмено заявление на майката до предприятието, към което се прилага акт за раждане на детето и декларация по образец; предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението

 20. МАРИЯ каза:

  Здравейте,
  имам издаден първичен болничен от 28,06,2016 до 11,07,2016 -за 14-сет дни. личен лекър Този болничен беше оспорен от работодателя ми, явих се на ТЕЛ на 06.10.2016г. болничният беше потвърден от телковата комисия. Проблем имам при продължението на болничен от 12.07.2016г. до 31.07.2016г. , който се указа, че не е подаван в НОИ от работодателя, и няма как да ми бъде изплатен. Какво да предприема в този случай.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!

   В случай, че работодателят не изпълни задължението си по представяне на болничния лист в ТП на НОИ в съответните срокове – работникът не може сам да го представи.
   Можете да се обърнете за съдействие към НОИ и Инспекцията по труда.

 21. Ева каза:

  Здравейте, искам да попитам мъжът ми е безработен взима обезщетения от борсата, но влезе в болница по спешност и още е там, но изпусна срокът за подпис в бюрото по труда. Спряха му обезщетенията.Обадих се преди това и им обясних, че не може да дойде поради това, че е в болница.Казаха ми, че трябва да дойде лично иначе прекратяват регистрацията и след като го изпишат може да подаде декларация за подновяване на регистрацията.След няколко операции остана в реанимацията.
  Получих писмо от НОИ за прекратяване на изплащането на основание че.54ж, Ал.1 и във връзка с чл.54а, Ал.1,чл.54б,чл.54в, Ал.1 от КСО. Въпросът ми е прекратяват ли се здравните осигуровки, тъй като е още в болница и има ли право на безплатно лечение. Трябва ли да му внеса вноски за безработен, или да взема някакъв документ от болницата и дали ще го признаят, защото той още е там.Трябваше да се подпише на 26.09.16, но от тогава до сега е в болница и не е в състояние да се движи.Има ли срокове за внесени здр.вноски, за да може да ползва безплатно лечение?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Посочените разпоредби от КСО – малко ме озадачават.
   Според мен основанието за прекратяване на обезщетението най-вероятно е чл. 54д, ал. 1, т. 2 прекратяване на регистрацията от Агенцията по заетостта.
   Но само мога да предполагам.

   В случай, че Агенцията по заетостта е прекратила регистрацията – то тогава съпругът ви няма качеството безработно лице и следва сам да внася здравите си осигуровки.
   Моят съвет е да проверите в Агенцията по заетостта със сигурност какво се случва с регистрацията. Ако същата е прекратена – обърнете се към НАП за уреждане на здравноосигурителния му статус.
   Много вероятно е за октомври да няма внесена здрава осигуровка.
   Здравните осигуровки се дължат до 25 число на месеца следващ месеца на осигуряването.

 22. В каза:

  Здравейте. Моят проблем е такъв, че имам три издадени болнични, единият е за седем дни, следващият е също за седем и третия за един месец. Всички болнични съм давала на работодателя в датата на издаване, както и документ от банката за актуална банкова сметка, тъй като това ми е първи болничен. Реших 20 дни след подаване на първият болничен да видя актуалното състояние в системата на Ной и там пишеше „Липсва банкова сметка“ при което започнах да звъня в Ной, потвърдиха информацията. Казаха, че документите от счетоводителката са подадени, но болничните са изключени поради липсваща банкова сметка. Разговарях със счетоводителката и се оказа, че тя е забравила да ми попълни банковата сметка мислеки, че имам такава в Ной, а аз все пак и предоставям документ от банката, който се изисква при първи болничен… логично е. Един месец след първия ми болничен счетоводителката е подала банковата сметка. Казаха ми, че след 15 работни дни след получаване на IBAN ще ми бъде изплатен първия болничен, което ще рече, че месец и половина след първия болничен аз съм без никакъв доход и ще получа само първия който е само за два дни. Можете ли да ми кажете как мога да процедирам, това все пак е грешка и невнимание на счетоводителката, което забавя толкова много изплащането. И в какъв срок мога да очаквам да ми бъде изплатен големия болничен от един месец ?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!

   След като твърдите, че става въпрос за грешка на счетоводителката – единствените претенции, които може да имате са към нея лично или към работодателя.

   НОИ в случая вина няма.

   Изплащането на обезщетенията зависи от опредени условия, както и от дейността на НОИ. Факт е, че в някои случаи обезщетенията се изплащат със закъснение.

 23. Ани каза:

  Здравейте,искам да попитам може ли да се взема болничен когато имаш неплатени осигуровки от минала година?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!

   За какви осигуровки питате – за социални или за здравни?

   В случай, че нямате необходимия осигурителен стаж за изплащане на обезщетението по риска Общо заболяване, съотв. Майчинство (т.е. липсват ви социални осигуровки)- обезщетение по болничния лист няма да ви бъде платено.

   Липсващите здравно осигуровки не са проблем за получаване на болничен. В този случай обаче нямате право болничният лист да ви бъде издаден безплатно. За прегледа и издаването на болничния лист – ще трябва да платите.

 24. Катя Димитрова каза:

  Здравейте надявам се да можете да ми обясните как седят нещата в моята ситуация.Работя в частна фирма и реших да напусна,но точно 1 час след като си подадох предизвестието за напускане се наложи да постъпя спешно в болница заради спукана киста на яйчник.Предстои ми да бъда изписана на 28.05.2016 и бях приета на 23.05.2016 съответно ще ползвам болничен за периода в който съм била в болница.Но се страхувам че работодателят ми може да прекрати договорът ми веднага след изписването ми и ще откаже да ми изплати нужното.Можете ли да ми обясните какво трябва да ми изплати всъщност и има ли право да прекрати договора предсрочно?

  • Мария Радева каза:

   Подаденото предизвестие не означава прекратен трудов договор.
   Изплащането на обезщетението зависи от датата на прекратяване на трудовия договор.

   Но дори и лицата с прекратени трудови договори запазват за известно време правото си да получат обезщетение по издаден болничен.

   Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, определено съгласно нормативен акт. Изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия, или им е изплатено обезщетение за оставане без работа.

  • Мария Радева каза:

   В случай, че болничният бъде отменен – обезщетение не се изплаща.
   В случай, че болничният бъде потвърден – обезщетението се изплаща.

   • Петя Христова каза:

    Здравейте.За месец май имам три болнични, от които два са спрени за преразглеждане.
    Първият е от 04.05 до 10.05 от личната лекарка – 7 дни – първичен.
    Вторият е от 11.05 до 19.05 – от друг лекар(АГ) – 9 дни, пак първичен, но с друга диагноза.Получих писмо от НОИ, че има разпореждане за спиране на производството, а мотивите са – цитирам:
    „Спиране на производството от дата 30.05.2016г.
    МОТИВИ: БЛ се обжалва пред МЕ – еднолично издадените БЛ са за период повече от 7/14 дни непрекъснато.БЛ ще бъде преразгледан след решение на ЛКК.“
    Третият е от 20.05 до 24.06 – от АГ отделение – 36 дни и е продължение(вторичен).Също е спрян а мотивите са:
    Спиране на производството от дата 08.06.2016г.
    МОТИВИ: Невалиден първичен болничен лист който не е одобрен, постановено разпореждане за спиране на производството- предаден за проверка на ЕВН.След получаване на резултат от проверката б.л. ще бъде преразгледан.
    Какъв е срока за разглеждане от ЛКК и това процедура в НОИ ли си е, защото не върнати на счетоводителката.

    • Мария Радева каза:

     Здравейте!

     Предполагам това са цитати от електронната услуга на НОИ за проверка на болничните листи посредством ПИК.

     Честно казано мотивите на НОИ са доста схематични, но в общи линии се разбира какъв точно е проблема.

     Имате постановено разпореждане за спиране изплащането на обезщетението докато тече проверката на болничния лист.

     Обжалването на болничните листи е специална процедура. В случая НОИ са обжалвали болничния и са го изпратили за проверка на ЛКК. Няма определен срок за произнасяне.

     Няма защо болничните да се връщат на счетоводителката.
     Лицето, което трябва да получи обезщетението е уведомено за процедурата по обжалването чрез издаденото разпореждане за спиране.
     НОИ ще вземе решение дали да изплати или да откаже изплащането след решението на ЛКК.

   • Radostina Petrova каза:

    I na men mi objalvat bolnicni ot28.07.16,zashtoto sam bila nadvishila40dni.Toi e za9dni.Do dneshna data nqmam nikakva informaciqta kakvo stava s nego.Obajdah se do NOI Blagoevgrad i mi kazaha,ce trqbva samo da cakam.Normalno li e vece 3meseca da nqma nikakvo razvitie?

    • Мария Радева каза:

     Здравейте!
     Срокът за обжалване зависи от различни обстоятелства.
     От написаното само мога да предположа, че НОИ са обжалвали или пред ЛКК или пред регионалния съвет.
     Възможно е болничният да е отменен – тогава няма получите обезщетение.

     Единствено от НОИ могат да кажат до къде е стигнала преписката.

 25. Милена каза:

  Здрвейте искам да попитам бях в болнични от 04.03.16г. до 13.03.16г.на 14.03.16г.дадох документите на работодателят си,но той незнаех,че трябва да има и данни за банковата ми сметка а и той не ми поиска!
  Въпросат ми е може ли банковата сметка да се даде по късно или да се откажа от мисълта,че болбичния ми ще бъде изплатен и дали може да бъде даден в НОИ без банкова сметка?
  Благодаря! 🙂

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   В случай, че единственият проблем е банковата сметка – този пропуск е поправим.
   Изплащането на обезщетенията може да се забави, предвид по-късното представяне на банковата сметка.

   • Ивона каза:

    Здравейте, работя в частна фирма, но от доста време съм в болничен тъй като забременях и се наложи да си остана в къщи.Сега си дадох последния болничен който е след като съм родила, но от фирмата ми казаха, че обевяват фалит и се налага да ме освободят.Много се притеснявам това дали ще се отрази на майчинството ми и по какъв начин трябва да бъда освободена за да няма отражение върху мен. Хиляди Благодарности предварително.

    • Мария Радева каза:

     Изключително неприятна ситуация.

     Относно въпросът ви по какъв начин да ви освободят …. ще се въздържа от коментар. Основанията за прекратяване на трудовото правоотношение се преценяват от работодателя за всеки отделен случай.

     След като казвате, че сте родила – това означа, че вече те в риска майчинство и получавате обезщетение по този риск.
     Случаи като вашия са уредени изрично в Кодекса за социално осигуряване.

     Независимо от основанието за прекратяване на трудовия договор, при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство (каквото за вас ще настъпи след прекратяване на трудовия договор) през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане – т.е. до края на 410 ден. За този период вие ще получавате обезщетение независимо дали имате или не трудов договор.

 26. Цветелина каза:

  Здравейте!Беше ми издаден болничен от 27.12.2015 до 19.01.2016,наложи се да бъде преиздаден на 04.01.2016 поради грешка в името на фирмата.Така….дадох си болничния преди 15-то число на месец Януари,беше пристигнал в нои преди две седмици между 10.02 и 13.02 но все още нямам превод на обезщетение за него.Въпроса ми е не е ли време вече да ми го преведът изплащането?Благодаря предварително.

  • Мария Радева каза:

   Работодателят ви има задължение за представяне на документите в НОИ до 10 число на месеца, следващ месеца в който са му представени. Следователно работодателят е следвало да представи документите в НОИ до 10.02.
   Формално в следващите 15 дни следва да бъде изплатено обезщетение. Но много често НОИ забавя изплащането на обезщетенията.

 27. Sevda каза:

  Здравейте! Бях на срочен договор по време на бременността и съм заварено положени относно изплащенето на 410 дни от болничния за бременност и раждане. Тази година подадох деклрация, с която да получавам болничния си от Нои, но новата система не прие декларацията, беше подадена втори път с корекция. Въпроса ми е след подобни усложнения има ли законови срокове за изплащане на сумите по болничния, тъй като вече парите се бавят месец и повече? Благодаря

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Болничните за бременност и раждане се издават за 135 дни. За времето до 410 ден не се издава болничен. Ползването на обезщетението за гледане на дете е по друг ред, не с болничен.

   След като имате такова забавяне следва да проверите на място в НОИ какъв е точно проблемът.

 28. zori88 каза:

  Здравейте!аз ползвам болнични от 23,,12,2015г.за бременност до днешна дата 22,02,2016г нямам превод от нои.На 18,02,2016г получих смс от нои за превод на болничен но в сметката ми няма преведена сума,званяь многоброино на телефона за справка но немога да се сваржа.

  • Мария Радева каза:

   За съжаление – вие сте поредното лице със забавени обезщетения.
   СМС-ите се изпращат когато НОИ нареди плащанията. Но между това и реалното постъпване на сумата по банковата сметка минава известно време.

 29. Цветелина каза:

  Здравейте!
  Имам продължение на болничен за бременност от 25.12.2015г. до 23.01.2016г/издаден е на 28.12.2015г./ предала съм го в работота на 29.12.2015г до този момент всички останали са ми изплатени, но този се забави. Взех си ПИК код за да мога да го проследя но там фигурира като подаден от поликлиниката не и от работодателя. Счетоводителката каза, че го е подала, според мен не го е подала както трябва. Какво следва да направя от тук нататък и ще изгубя ли парите за този болничен?
  Благодаря предварително!

  • Мария Радева каза:

   Искрено се надявам, че вече сте получили обезщетението си.

   Във всички случаи на забавени или неизплатени обезщетения лицата следва да се обръщат към НОИ.

 30. Паулина каза:

  Здравейте , случайно попаднах на вашият сайт , имам едно питане , на 17 декември ми беше издаден болничен за десет дни за общо заболяване,бях доста зле и човек от семейството ми предаде болничния ми на следващия ден след издаването му на работодателя ми с банкова сметка и т.н. , след изтичането на този болничен отидох на преглед и личния ми лекар прецени че се нуждая от още няколко дни лечение и ми даде още 4 дни , работодателя ми не иска да приеме продължението на болничния ми , иска да отида лично да подпиша някаква декларация за която не дава точно обяснение какво представлява , казал е само на човека от семейството ми които му занесе болничния (и първия и сега продължението ) че ако не попълня/подпиша тази декларация не ми приема болничния и няма да го предостави пред НОИ , и въпроса ми е има ли такава декларация която задължително трябва да подписвам за да ми представи работодателя болничния пред НОИ (работя на постоянен трудов договор) ?

  • Мария Радева каза:

   Работодателят не може да откаже приемането на болничния. Също така не може и да откаже представянето на болничния в НОИ. Дали ще бъде или изплатен болничния, т.е. дали има някакви проблеми свързани с издадения болничен – ще реши НОИ.
   Ако работодателят визира ДЕКЛАРАЦИЯ за обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане и трудоустрояване по болнични листове (която включва и банковата сметка) – то тогава може да ви я изисква. Тази декларация е била необходима и за първия болничен – защо тогава не е реагирал – не мога да кажа.

   Ако има предвид някаква друга декларация – не мога да коментирам

 31. stanislav velinov каза:

  zdraveite.imam problem dnes 18.12.2015g.otidoh do noi da vidq kakvo stava s moqt bolnichen list.za da vidq zashto se bavqt parite.i se okaza che ne e donesen nikakuv bolnichen list ot rabotodatelqt mi.a as mu go dadoh na 4 den po bashtami.zdravno osiguren sum.bolnichniqt mi list e ot 25 -poliklinika ot kojniqt lekar.pri nego otidoh s napravlenie ot lichnata mi lekarka d-r mariana
  kirova.

  • Мария Радева каза:

   Кога работодателят ще представи болничния в НОИ зависи – вие кога сте му го представили.
   Ако сте му представили болничния през ноември – до 15 декември е следвало да бъде представен в НОИ. Ако сте го представили през декември – до 15 януари е следвало да бъде представен в НОИ.
   В случай, че тези срокове са минали и болничния не е представен следва да се обърнете към НОИ за съдействие.

 32. Mira каза:

  Здравейте, бременна съм и работя на 4 часа в частна фирма. Лекаря иска да ми издаде болничен 45 дни преди раждането, но аз не желая да излизам в болничен и искам да работя до последно. След като родя също не желая да получавам болничен нито майчинство, а да си работя и гледам детето си едновременно. Възможно ли е доброволно аз да се откажа от обезщетение за болничен и майчинство и какво трябва да направя?

  • Мария Радева каза:

   Ползването на „болничен“, съответно на обезщетенията за бременност и раждане са право на лицето. В случай, че не желаете да ползвате това Ваше право – не го правете. Ако се налага да отсъствате някакви дни от работа – винаги можете да ги оформите с платен.неплатен отпуск.

   В случаите, при които лекуващият лекар или ЛКК са констатирали състояние на неработоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно се изпраща на работодателя/осигурителя, където работи осигуреният. Ако осигуреният желае да ползва платен годишен отпуск за времето, включено в болничния лист, той подава съответната молба до работодателя/осигурителя.

 33. галина петкова каза:

  Здравейте!Имам следния въпрос.Работя във едно предприятие вече 7 години.миналата година открих фирма на мое име,аз бях управител..вече фирмата не функционира но имам пропуснати внасяния на осигуровки.преднися месец излезнах в болничен но отредприятието .от нои ми изпратиха писмо че поради пропуснати осигурителни вноски няма да ми се плати болничния.сигурна съм че става въпрос за тези вноски който аз съм пропуснала,но какво общо има тъй като това е болничен от предприятието.Ако платя пропуснатите здравни осигуровки ще ми изплатят ли болничния от нои

  • Мария Радева каза:

   В ситуацията която описвате, най-вероятно става въпрос наличието на няколко основания за осигуряване – по трудов договор и като управител на търговско дружество.
   Липсващите здравни осигуровки не са основание за неплащане на обезщетението за временна неработоспособност. Пропуските в социалното осигуряване могат да доведат до въпросния отказ.
   Осигуровките – независимо от основанието за внасянето им (трудов договор или управител на ЕООД) са лични, т.е. по ЕГН на осигуреното лице.

 34. martin каза:

  zdraveite iskam da popitam ako v bolnichniqt mi sa sburkani dannite na firmata i sa izminali 15 dni i ne e podaden vse oshte ot rabotodatelq mi.. vuzmojni li sa popravki v bolnichniqt list

  • Мария Радева каза:

   Поправките са възможни само от лицето, издало болничния лист. Пооправеният болничен лист следва да се отрази и в електронния регистър.

 35. Красимира каза:

  Зравейте.Въпросът ми е следният-могат ли да бъдат подадени едновременно в НОИ два болнични листа,които съответно са и за два различни месеца(минавам на ЛКК и датите на комисиите бяха през седмица).Как ще бъдат изплатени?

  • Мария Радева каза:

   Предполагам, че двата болнични не са из един и същ период.
   Няма проблем и двата болнични да бъдат представени в НОИ. Изплащането е по реда на тяхната поредност.

 36. вики каза:

  Здравейте, искам да попитам как се процедира в следния случай.
  На 30 септември ме съкратиха от работа, записах се в бюрото по труда и една седмица след това разбрах, че съм бременна. Работодателят ми дължи обезщетение за един месец , защото не съм си намерила работа. Не виждам как и ще си намеря работа в тази ситуация. И ако ми се наложи кой ще ми води болничния и майчинството ?

  • Мария Радева каза:

   Обезщетението, което Ви се дължи от работодателя – няма нищо общо с болничните и изплащаните от НОИ обезщетения.
   Следва да знаете, че болничен до 45 ден преди термина се издава като „болничен за общо заболяване“.
   Съгласно КСО когато временната неработоспособност поради общо заболяване е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават обезщетение за оставане без работа.
   За неработоспсобност настъпила след 30 ден от прекратяването на трудовия договор (освен ако нямате друг) обезщетения не се изплащат.

 37. филиз каза:

  Здравейте, имам представен болничен за бременност на 15.09.2015 ,лога трябва да полича паеичното обезщетемие?

  • Мария Радева каза:

   Изплащането на обезщетението зависи от това не кога болничния е представен на работодателя, а от това кога е представен в НОИ.

 38. Sevil каза:

  Здравейте искам да кажа моя проблем: Днес получих писмо от НОИ във връзка с паричните обезщетения за майчинство.В писмото пише че има несъответствие с датата на термина и датата на започване на работа. Не мога да разбера сега към кого трябва да се обърна: към лекаря за нов болничен лист или към фирмата към която се водя на работа.Лекарят може ли да ми издаде нов болничен? Трябва нови документи да представя в 7 дневен срок в НОИ. Има ли опасност да не получа пари за майчинство

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   При така зададен въпрос трудно мога да дам еднозначен отговор.
   Ако сте получили само писмо – то вероятно в писмото има указания какви точно документи трябва да се представят. И тези указания задължително трябва да се изпълнят – в противен случай няма да получите обезщетението.
   Възможно е обаче да сте получили не просто писмо – а отказ за изплащане на обезщетение. В този случай – ако отказът не бъде обжалване и влезе в сила – няма да ви бъде изплатено обезщетение.
   Към работодателя няма защо да се обръщате – той просто предава в НОИ документите, които е получил.
   От запитването ви разбирам, че най-вероятно има проблем в болничния. В такъв случай следва да се обърнете към лечебното заведение, издало болничния.

 39. Tanq каза:

  Здравей те.Имам питане .Болничен лист ми е бил върнат защото нямам банкова сметка.Аз заведоха в НОИ сметката .Та въпроса ми е в какъв срок ще ми изплатят болничния

  • Мария Радева каза:

   Теоретично в 15 дневен срок.
   Дали този срок ще бъде спазен – скептична съм.

  • Мария Радева каза:

   Определените срокове за изплащане на обезщетенията – понякога не се спазват. В тази връзка ще се въздържа от коментар.

 40. Тони Василева каза:

  Здравейте,
  На 15.10.2015г./четвъртък/ ми бе удължен болничния, но нямах възможност същия ден да го предоставя на работодателя си. От по долу написаното ми става ясно, че съм в нарушение, за което дори не съм подозирала. Възможността да го предам на личен състав е в понеделник /19.10.2015 г./. Какво следва от тук насетне? Благодаря предварително!

  • Мария Радева каза:

   Срокът за представяне на болничния е по-скоро условен.
   Възможно е обаче работодателят да е предвидил някакви различни вътрешни правила. Не познавам вътрешните правила на работодателя и не мога да коментирам последствията.

 41. С.Татар каза:

  Здравейте.
  Никога до сега не съм излизала в болничен ,но сега съм бременна и излязох. Взех си пик код ,да мога да следя какво се случва с болничните ми.
  Като вляза в справката ми изписва ,че нямам предоставена актуална банкова сметка,болничния си го виждам ,статус обработва се. Аз трябва ли да правя нещо в такъв случай или работодателят ми?

  • Мария Радева каза:

   Наличието на банкова сметка е условие за изплащане на болничния. Трябвало е работодателят ви да ви я изисква и да я представи в НОИ.
   Банковата сметка трябва да се представи в НОИ.

 42. Рая каза:

  Привет! Ще се радвам на бърз отговор и предварително благодаря! Моят случай е следният:студентка съм редовно обучение и работя на трудов договор. До момента имам 6 месеца осигурителен стаж и съм бременна, като на 28.09.2015г. ще ми бъде издаден първият болничен за излизане в майчинство (45 дни преди термин). Имам няколко въпроса болничните които ми ги издават от тук нататък на работодателите трябва да ги предам и трябва ли аз да отида до нои за някакви други документи при положение че нямам необходимия осигурителен стаж за излизане по майчинство

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   В случай, че нямате необходимия осигурителен стаж за риска майчинство – то няма да получавате обезщетение от НОИ.
   Болничните, които ще ви бъдат издавани трябва да бъдат представени на работодателя. Нямате осигурителен стаж и няма да получите обезщетение, но болничните ще бъдат основание да ви бъде разрешен отпуск – ако желаете да ползвате такъв.

   Не, няма за какво да се обръщате към НОИ, няма какви документи да представяте.

   • Глория каза:

    Здравейте !! Болничният ми лист е издаден на 28.09.2015г. До кой октомври следва да бъде предаден на хартия в НОИ ?? Благодаря.

    • Мария Радева каза:

     Представянето на болничните в НОИ не зависи от датата да издаването им, а от датата, на която е предаден на работодателя. Ако приемем, че сте предали същия ден болничния на работодателя, той трябва да го представи в НОИ до 15 октомври.

    • Мария Радева каза:

     Представянето на болничния в НОИ зависи от това кога е представен на работодателя, а не от това кога е издаден.

 43. Диана каза:

  Здравейте.
  Искам да попитам на какви санкции подлежат ако болничния не бъде внесен навреме по моя вина. Работя в малка фирма като съдружник. Болничния ми е издаден на 11 август за срока от 11 до 14 (което се пада в петък) по моя вина не е предаден на счетоводител каталог на време. На каква санкция подлежат след като се водят самоусигоряващо се лице

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Разбирам, че болничният лист е издаден на самоосигуряващо се лице. В този случай лицето само е отговорно за подаване на документите в НАП.
   Единствено лицата, които имат различен осигурител, напр. работещите по трудов договор, имат задължения за представяне на болничния лист пред работодателя.
   Ако лицето е самоосигуряващо се – то няма никакви задължения да представя болничния на счетоводител и др. подобни.
   Съгласно чл. 40а от КСО Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт в следните срокове:

   2. от самоосигуряващите се лица – до 15-о число на месеца, следващ този, през който е издаден документът за изплащане на обезщетението.

   За издаден през август болничен на самоосигурващо се лице – срокът за представяне пред НОИ изтича днес.

   Не смятам, че в случая има основание да се мисли за някаква санкция.

 44. Силва каза:

  Здравейте искам да попитам как се плаща болничния той ми е от 16.06.2015г. до 21.07.2015г.за целия срок или на два пъти.Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   изплащат се месец за месец.

   Информация НОИ:

   Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в срок 15 работни дни от представяне на документите и постъпване на данните за първия месец от периода. За останалите календарни месеци изплащането е до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.

   • Цветомир каза:

    Къде е упоменато,че срока е 15 работни дни след представяне на болничния пред НОИ? В коя нормативна уредба или закон?

    • Мария Радева каза:

     НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И
     ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

     Чл. 23. (Изм. с Решение № 9943 на ВАС на РБ – ДВ, бр. 1 от 2008 г.; изм., бр. 26 от 2008 г.,
     доп., бр. 80 от 2012 г., в сила от 1.08.2012 г., изм., бр. 90 от 2014 г., в сила от 1.01.2015 г.) (1)
     Паричните обезщетения и помощи се изплащат от ТП на НОИ на правоимащите лица –
     осигурените лица, самоосигуряващите се лица, лицата по чл. 4, ал. 9 КСО и лицата по чл. 13 и 21а,
     по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки въз
     основа на данните от декларациите по чл. 8 в срок 15 работни дни от:
     1. представянето в съответното ТП на НОИ на документите по чл. 3, ал. 2 и от постъпването в
     НОИ на данните от издадените болнични листове;
     2. представянето на документите по чл. 4 – 8, 12, 15 и 21а.
     (2) Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се
     изплащат в срока по ал. 1 за първия месец от периода, за останалите календарни месеци – до 5
     работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, а за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението

 45. Венцислав каза:

  Здравейте,интересува ме имам болничен от 25.05 и до колкото съм на ясно работодателят е длъжен да го представи в НОЙ до 15 число това значи до 15.06 което изтича днес.
  Та въпроса ми е какво мога да направя,че работодателят не е представил болничният ми лист навреме и го забавя умишлено?
  Благодаря предварително!!!

  • Мария Радева каза:

   В този случай може да сезирате НОИ като подадете жалба. Това е единственото, което може да направите.

 46. Ирина Димчоглу каза:

  Здравейте, имам болничен от 05.03 до 13.05, беше представен на 29.04. Писах им в понеделник миналата седмица, защото 15-дневният срок изтичаше, а нямаше никакъв прогрес и само „в момента се обработва“ и в сряда на 20.05, когато влязох в системата, датата на представяне се промени на 14.05! Вчера се свързах със служителка от НОИ и ми каза, че не са правили никакви преводи през месец май и следователно променили датата за да „законно“ изплатят в рамките на новия 15-дневния срок в началото на юни. Днес проверих справката и…датата на представяне вече е 26.05!!!Пак им звъннах и след около 10-15 минутен разговор така и не получих отговор за всичките тези смени. Работодателят ми не е получавал писмо от тях, следователно проблемът е в НОИ и така могат да го правят до края на годината!Какво бихте ми посъветвали да направя? Предварително благодаря за отговора.

  • Мария Радева каза:

   За съжаление – в тази ситуация нищо не можете да направите. Документите са представени в НОИ, приети са, нямат забележки ….. проблемът е в НОИ.

   И за още по-голямо съжаление – подобни ситуации ще зачестяват, защото явно осигурителният орган има финансови затруднения.

 47. Бобчева каза:

  Здравейте!

  Имам издаден болничен лист от 06.04.2015 след раждане за 42 дни, но до днес 13.05.2015 нямам превод. Каква може да е причината?

  • Мария Радева каза:

   Болничният лист, издаден на 06.04.2015 е представен на работодателя най-рано на същата дата или след това. Работодателят има задължение да го представи в НОИ до 15 май. Срокът за изплащане започва след тази дата.

 48. Илияна каза:

  Здравейте, ако работодателят принудително ме е пуснал в неплатен отпуск , последните 5 дни от месеца, а за следващият месец имам болничен лист, той ще бъде ли платен от НОИ. Искам да допълня само , че имам достатъчно трудов стаж и винаги са ми внасяни осигуровки.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Първо – работодателят не може да „пуска в наплатен отпуск“ служителите. Най-вероятно имате подписана молба за ползването на този отпуск.

   Ако имате достатъчно осигурителен стаж, 5те дни неплатен отпуск няма да се отразят на плащането на обезщетението. Неплатеният отпуск намалява размерът на осигурителния доход.

 49. стефка каза:

  Здравейте. Искам да Ви попитам- имам сгрешен болничен лист, с ПИК кода си проверих в сайта на НОИ ,там пише ,че е изпратено писмо на 12. 03 ,но до днес,аз все още нямам получено такова. Имам ли повод да се притеснявам, сигурно ли е това,че е изпратено писмо до мен и ако евентуално не получа такова, наистина ли няма как да се коригира стария болничен,за да започне изплащането на следващите ? Благодаря Ви

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Единствено от НОИ могат да ви дадат отговор на въпроса за съдържанието на писмото и т.н. Каквото и да кажа ще е предположение.
   При необходимост от корекции на издадения болничен лист подписаният хартиен носител и съхранените данни се анулират, след което се издава нов болничен лист (с нов номер) и с правилно попълнени данни.

 50. Йорданка каза:

  Здравейте!

  Имам следния въпрос:Ако болничен лист не е представен в срок пред НОИ, каква би могла да е основателната причина работодателя и длъжностното лице да не представят в срок болничен лист пред НОИ?

  • Мария Радева каза:

   Разбирам този въпрос по следния начин: осигуреното лице е представило болничен лист пред работодателя си. Работодателят няма задължение да представя самия болничен лист пред НОИ, защото той вече е изпратен от лечебното заведение по електронен път.
   Работодателят трябва в срок – да представи други документи пред НОИ, които са необходими за изплащане на обезщетението. Няма основателна причина работодателят да не изпълни това свое задължение.

 51. Милена вълева каза:

  Искам да попитам изплащат ли се болнични при спрени здравни права и ако ги платя по късно от когато е издаден болничния ще ми платят ли от нои

  • Мария Радева каза:

   Здравноосигурителният Ви статус няма отношение към изплащането на „болнични“.
   Изплащането на обезщетение за времена неработоспособност зависи от наличието на необходимия осигурителен стаж по социалното осигуряване, а не по здравното.

 52. Галина Стоянова каза:

  Здравейте, искам да попитам:
  До колко дни след издаване на болничен лист трябва да се представи на работодателя?
  След като е информиран, че съм в трудно подвижно състояние и нямам възможност да го занеса. Има ли някъв срок за представяне? До колкото знам е три дни след завръщане от болничен?

  • Мария Радева каза:

   Съгласно Наредбата за медицинската експертиза: Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.
   В този срок болничният може да се представи или само работодателят да бъде уведомен. Съвсем друг е въпросът как следва да се уведоми работодателя? В този случай работодателят може да има въведени вътрешни правила за осъществяване на това уведомяване.

 53. Здравейте, има болничен за 17 дена, от 07 12 – 23 12 2014г. Предадох го на работодателя и той го е внесъл в НОИ на 13 01 2015г. Имам PIK код и следя в страницата но болничния ми е със статут „обработва се“. Днес е 02 02 15г. и всички срокове са минали, но не са ми изплатени болничните, защо?

  • Мария Радева каза:

   За съжаление не мога да отговоря на този въпрос, защото не съм служител на НОИ и не зная как се движи Вашата преписка. Причините за забавянето могат да бъдат различни. Най-точната информация може да получите единствено от НОИ.

 54. hrisi vasileva каза:

  Zdraveite,imam 11 meseca staj sas osigurovki i 2 meseca staj ot starata rabota,samo che sam osigurqvana na 2 chasa,ne na 8.Ot spravki,chrez PIK v NOI,razbrah che mi e izdadeno razporejdane za otkaz i nqmam pravo na obezshtetenie po maichinstvo,poradi nedostig na staj.Zashto se poluchava taka,nali trqbva da imam 12 meseca ,za da pilucha pari,ili osigurqvaneto na 2 chasa ne se zachita?Molq, pomognete mi…….

  • Владимир каза:

   Г-жо, или Г-це Мария Радева, Най-горе на страницата има едно запитване от една жена на име „ХРИСИ ВАСИЛЕВА“ и останах много разочарован от факта, че на всички отговаряте, но не и на нея… Жената моли за помощ а Вие седите безотговорно и си отговаряте на следващите коментари и запитвания, но не и на нейното. Или какво, имате някаква практика да отговаряте само на хора пишещи на кирилица може би? Ами нека да и го кирилизирам и да отговорите, ако считаме, че само така тя ще получи отговор.

   „Хриси Василева

   26.01.2015 в 18:57

   Здравейте, имам 11 месеца стаж със осигуровки и 2 месеца стаж от старата ми работа само, че съм осигурявана на 2 часа, не на 8. От справки чрез ПИК във НОЙ разбрах, че ми е издадено разпореждане за отказ и нямам право на обезщетение по майчинство, поради недостиг на стаж! Защо се получава така? Нали трябва да имам 12 месеца, за да получа пари, или осигуряването на 2 часа не се зачита? Моля, помогнете ми……“

   При това положение бихте ли отговорили и на нея, или на някой от авторите се извинявате за късния отговор, а на други… при тях е много-лесно…. просто не отговаряте? Ако така Ви работи системата, никога няма да се оправим, нито като ДЪРЖАВА, нито като НАРОД, нито като ОРГАНИЗИРАНОСТ!!!

   • Мария Радева каза:

    Уважаеми Господине,

    Не смятам да се оправдавам за поведението си в СОБСТВЕНИЯ си сайт, но ще Ви отговоря!
    Както виждате от известно време не съм отговаряла на никакви въпроси. Имам и други ангажименти, а въпросите в сайта са многобройни и разнообразни, трябва време за изготвяне на отговорите и затова отговарям когато разполагам с достатъчно свободно време.
    Помагам абсолютно доброволно на много хора и не афиширам това, но го правя тогава когато имам възможност.

    Да написаното с латиница определено ме затруднява, но никога не съм пренебрегвала въпрос поради тази причина!

    Относно зададения от г-жа Василева въпрос – мога да кажа, че аргументиран отговор мога да дам след като се запозная с отказа на НОИ, в който са изложени фактическите и правни основания за това решение на осигурителния орган.
    Постановяването на отказ е свързано със срок за обжалване и т.н. и не смятам, че е професионално да се дават отговори по принцип в един такъв сайт, когато става въпрос за издаден индивидуален административен акт и то с толкова сериозни последици.

 55. светлозар каза:

  здравейте болничния е занесен на 15 и е за декември кога ще ми бъде изплатен

 56. Денислава Зашева каза:

  Здравейте,

  Миналата година бях в болнични два месеца- първи от 11.10.2014 до 31.11.2014 и втори от 01.12 – до 15.12.2014 година.Представих ги навреме пред основния си работодател .Регистрирани са на 06.12.2014 година и двата.Все още не са ми изплатени.Получих от заболяването пареза.Имам документи затова-Междувременно днес разбрах ,че е трябвало да представя и втори болничен лист от втория си работодател -за което изобщо не знаех,че трябва да се представи.Възможно ли е НОИ – да откажат да ми изплатят болничните листи поради тази причина. Какви са правата ми в случая? Може ли да ми помогнете, моля!

  Благодаря предварително!

  • Мария Радева каза:

   Много неприятна ситуация! Изходът от нея зависи от това, докато сте били болничен при основния си работодател – как сте се водили при другия. Т.е. ако:

   1. за времето, в което сте били в болничен – другият работодател ви е водил напр. неплатен отпуск – не следва да имате проблем

   2 ако за времето, в което сте били в болничен „ви е водил“ по начин, който предполага внасяне на социално осигуряване – то ще имате проблем, няма да ви изплатят болничния.

   Образно казано ако за определен период напр. от 11.10 до 31.11 -за който претендирате болничен, за същия период по друго правоотношение са ви внесени осигуровки – то НОИ ще откаже изплащане на обезщетението. Точно за това е смисълът да се представя болничен и на другия работодател, за да спре заплащането на трудовото възнаграждение, респ. осигуряването.
   В случай, че НОИ постановят отказ за изплащане на обезщетението – може да го обжлвате.

 57. Lili каза:

  Здравейте !
  Много интересно ще се получи в НОИ като получат продължение на болничен от 13.01.15 год. по електронен път …..а работодателят ми каза ,че първият ми болничен от 22.12 и вторият от 30.12 ще постъпят най -вероятно февруари …незнам как са го решили , но ще бъде по-сложно ….предполлагам

  • Lili каза:

   е сега поне прочетох , че работодателят е длъжен да го представи до 15.01.15год…горе -долу заедно ще пристигнат , но с този хаос скоро пари не вярвам да има …..не разбрах също защо продължението ми го написаха до
   17 .01.15год вкл., който е работен ден ?!?

   • Мария Радева каза:

    Задължението на работодателя е да представи документите в НОИ до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя. Така че срока за работодателя започва да тече в зависимост от това кога Вие сте представили болничните пред работодателя.

    • Iordanka каза:

     Zdraveite izdadoha mi bolnichen 45 dena predi termina na 08.01.2015 imam PIK (personalen indifikacionen kod) s koito si proverqvam v internet no tozi bolnichen ne mi izliza che e podaden v noi,nali ot 01.01.2015 lekarq go podava po elektronen pat? No zashto ne izliza che e podaden

    • Мария Радева каза:

     Подаването на информацията за болничните листи по електронен път е само един етап от процедурата по отпускане на обезщетенията.
     Възможно е липсата на информация да се дължи на съществуващия хаос в системата предвид промяната от 01.01.2015.
     Възможно е обаче информацията, която е достъпна посредством ПИК да се визуализира едва след като работодателят (ако не сте самоосигуряващо се лице) представи и другите документи, необходими за изплащане на обезщетението. Т.е. болничният лист да е подаден, но да изчаква останалите документи.
     Изчерпателна информация по въпроса – може да получите единствено от НОИ.

  • Мария Радева каза:

   НОИ могат и да получат данните от електронния болничен лист през януари. Но това са само данни. Ако Вие представите хартиеното копие на работодателя през януари – той има задължение до 15 февруари да представи пред НОИ останалите документи. Така че въпросът за отпускането на обезщетението по болничния лист- продължение НОИ ще решава след 15 февруари -когато данните и от предходните болнични ще бъдат предадени.

 58. София каза:

  Здравейте,

  На 12.12 подадох болничен лист за период 2.12-3.01.2015 (по старата схема с твърдо копие). Доколкото виждам крайният срок за подаването на болничния в НОИ е 15то число….т.е. е трябвало да ми предадат болничния до 15.12.2014, но сега бях уведомена, че болничният ми е бил входиран на 23.12, което ме оставя без заплата 2 месеца (с изключение на заплащането на първите 3 дни от работодателя). Какви са правата ми в случая? Може ли да ми помогнете, моля!

  Благидаря предварително!

  • Мария Радева каза:

   Съгласно чл. 40а, т. 1 осигурителите представят в ТП на НОИ необходимите документи до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя;. Ако Вие сте представили болничния на работодателя на 12.12.2014 – смятам, че срокът за него е до 15 януари.
   Ако смятате, че правата Ви са нарушени – може да се обърнете за съдействие към съответното ТП на НОИ.

 59. Христо каза:

  Здравейте,

  Имам следното питане – трябва ли да върна болничен на служител издаден след 01.01.2015г., който е без подпис и печат от лекар? От 01.01.2015г. болничните се подават по електронен път от лекарите и директно влизат в системата на НОИ /поне така би трябвало да е/. Но работодателя следва ли да следи за подпис и печат на електронно издаден болничен и ако те липсват да не приема болничния.

  • Мария Радева каза:

   Комуникацията по отношение подаване на информацията от болничните листи е между лечебните заведения и НОИ и работодателите вече не се интересуват от това.

   Служителят представя на работодателя, хартиен екземпляр на електронния болничен лист единствено с оглед оформяне на отпуска за временна неработоспсобност. Смятам обаче, че този хартиен вариант следва да е подписан и подпечатан.

   В публикацията От 01 януари електронен болничен лист има линк към Наредба за реда за предоставяне в НОИ на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им (НРПНОИДИБЛРО).

   Съгласно чл. 13, ал. 1 от наредбата екземплярът, който се отпечатва и връчва на лицето следва да е подписан и подпечатан с печата на лечебното заведение. В такъв вид следва да се представи на работодателя. Имате основание да изисквате служителят да ви представи болничен, който е издаден в съответствие с цитирания чл. 13.

   • Гери каза:

    Здравей искам да попитам болничен за 45 дена за колко време се исплаща ,мерси.

    • Мария Радева каза:

     Здравейте!

     Независимо от продължителността на болничния – правилата за изплащане на обезщетението са едни и същи.
     Но факт е, че понякога обезщетенията се получават с известно закъснение.

 60. стефка каза:

  Здравейте,в болничен съм от 03.11.14г и до днес не съм получила превод ….кога мога да го очаквам. Благодаря

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Изплащането на обезщетението зависи от това кога работодателят е представил документите в НОИ, дали има нередовности в представените документи и т.н.. С оглед казаното единствено от НОИ могат да дадат информация за изплащането на обезщетението.

  • Виктория каза:

   Здравейте искам да попитам може ли да се коригира болничен с подпис и печат от лекуващия лекар?Защото ми върнаха болнични от ноември и декември месец за поправка поради това че едноличните ми болнични надвишават 40 дни!

   • Виктория каза:

    Днес ми ги коригираха така болничните с поправяне и има обяснение под болничния заедно с подпис и печат.Притеснявам се да не ми ги върнат пак!

    • Мария Радева каза:

     Както вече казах – в този хаос с болничните – единствено от НОИ могат да кажат какво ще приемат и какво не.

   • Мария Радева каза:

    Определено болничните са издадени по стария ред и правилата за поправка също следва да са по стария ред. Следователно би следвало да може така да се извършва поправката.
    Но в този хаос с болничните не бих искала да се ангажирам с конкретни отговори. Най-точната информация може да Ви бъде предоставена от НОИ.

 61. Пламен каза:

  Здравейте,в болнични съм от 15.12-28.12.2014-нетрудова злополука.Уведомил съм работодателя по-телефона,но имам силни болки на коляното и не мога да отида да го занеса и няма по-кого да го пратя.Според личния лекар болките ще отшумят след седмица.Въпросът ми е проблем ли ще е да занеса болничният след седмица от деня на издаването(15.12.2014)?

  • Мария Радева каза:

   Формално срокът за представяне/уведомяване на болничния пред работодателя е 2 дни, но това не е фатално. Нали работодателят е уведомен за причините за отсъствието.
   Също така много зависи дали работодателят е въвел някакви вътрешни правила за представяне на болничните – което няма как да коментирам.
   Иначе – можете да представите болничния и по-късно – така или иначе срокът за представяне в НОИ ще е до 15.01.

   • светлозар каза:

    имам болничен от 9,12-29,12,2014 и е предоставен в НОИ и искам да Ви питам до коя дата ще мога да го получа

    • Мария Радева каза:

     По принцип изплащането е до 15 дни от представянето на документите. Но в настоящия случай съм малко скептична. Единствено от НОИ могат да Ви дадат по-конкретна информация.

 62. Гергана каза:

  Здравейте, искам да попитам следното, имам болничен, който е бил подаден от счетоводителката на 17,11,14г. след като минаха 15 работни дни и аз нямах превод от НОИ се обадих, после отидох и на място, понеже по тел. информация не дават, оказа се, че счетоводителката не е подала коректно информация в НАП, проблемът е разрешен, от тогава минаха 4 раб. дни, но аз нямам превод и вече стана 1 месец от подаването на болничния, а аз нямам пари по сметката. Колко време отнема това 2-ро преразглеждане и кога да очаквам евентуално пари. И друго днес предадох следващия болничен и видях, че са писали на него старото име на фирмата, това ще представлява ли отново проблем и ще ме бавят ли пак. Предварително ви блафодаря. Звъняла съм в НОИ, но там категорично отказват инфо по тел. , а на място трябва да им вадиш думите с ченгел.

  • Мария Радева каза:

   Разбирам, че от „разрешаването на проблема“ с некоректно подадения болничен лист са минали 4 работни дни. Честно казано не съм оптимист за скорошно изплащане на обезщетението.

   Сгрешеното име на работодателя – може и да създаде проблем.

 63. Мария каза:

  Здравейте,имам болничен лист от дата 2.12.2014 до 31.12.2014,доколкото разбирам работодателят има срок да предаде болничният лист до 15.01.2015.Въпрсът ми е ако болничният се предаде по рано например до 15-ти този месец имам ли шанс да получа паричното обещетение по рано(януари месец)?
  Благодаря.

  • Мария Радева каза:

   Срокът за представяне на болничния не зависи от срока на болничния, а от това кога същият е представен на работодателя.
   Независимо кога през декември ще представите болничния на работодателя – неговият срок е до 15.01.

 64. ivalina hristova каза:

  Zdraveite!Iskam da popitam do dne6na data imali nqkakva promqna v izpla6taneto na bolni4nite po mai4instvo?I po to4no vajili praviloto za izpla6taneto na pyrvite 3 dena ot bolni4niqt 45 dena predi rajdane ot rabotodatelq tyi kato tova e edinstveniqt bolni4en koito sym izpolzvala prez cqlata si bremennost?Bolni4niqt mi e predstaven na 3.11.2014g.na rabotodatelkata mi,a terminyt mi e na 17.12.2014g.i do dnes vse o6te nqma nikakyv prevod imam i PIK kod?

  • Мария Радева каза:

   Болничният представен на работодателя на 03.11. – следва да бъде внесен в НОИ до 15.12. – след която дата следват 15 дни за изплащане на обезщетението.
   В случай, че имате PIK код – можете да следите движението на болничния в НОИ.

 65. М. Колева каза:

  Здравейте! При предишен работодател съм била в болнични дълго време. Това бих искала да си остане само за мен. Кква информация получават осигурителите за болничните на служителите, използвайки сист. на нои и ИКО? Получават ли достъп до б. Л. И диагнозите. Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Интересен въпрос.
   Не смятам, че работодателите получават подобна информация, а и не би следвало да я получат. Но за да имате сигурност, обърнете се към НОИ – там следва да ви предоставят най-изчерпателна информация.

 66. Eli каза:

  В болничен съм и чрез ПИК в сайта на НОИ си следя какво се случва с болничния.
  Днес „Статуса на документа“ е „Изплатен“, но по посочената банкова сметка нямам превод?
  Дали първо публикуват, че е Изплатен болничния и например на другия ден го превеждат?
  Да очаквам ли превод, след като пише изплатен, а няма нищо в сметката или да се обадя в НОИ да попитам?

  • Slaveia каза:

   Здравейте,

   В крайна сметка колко ви беше забавянето от изписването „Изплатен“ до превода по сметката?

   При мен днес е същото…

 67. Eli каза:

  В болничен съм и чрез ПИК в сайта на НОИ следя каквосе случва.
  Днес „Статуса на документа“ е „изплатен“ , но по посочената банкова сметка нямам превод?Дали се случва такова забавяне – в сайта да известяват , че болничния е изплатен, а превода например да се извърши утре?
  Благодаря.

  • Мария Радева каза:

   По-скоро време може да отнеме самия трансфер до банковата ви сметка.

 68. Недялка Кючукова каза:

  zdr te iskam da popitam na 20 noemvri mi sa podali bolni4niq list za 55 dni sled rajdane po mai4instvo iskam da popitam koga 6te e preveden

  • Мария Радева каза:

   По принцип до 15 дни след представянето на болничните в НОИ следва да бъдат изплатени. Но понякога се случва и да бъдат забавени.

  • Мария Радева каза:

   Искрено се надявам, към този момент обезщетението да е изплатено.

 69. hrisi vasileva каза:

  Здрaвейте!Искaм дa попитaм:рaботодaтел имa ли прaво дa откaже дa зaплaти месечното ми възнaгрaждение,преди излизaнето ми в болничен по бременност и рaждaне,порaди фaктa,че не съм го информирaлa зa товa при постъпвaнето ми нa рaботa?И aко съм изпуснaлa обезщетение по мaйчинство,порaди товa,че не е внесъл болничните ми листове в НОИ нa време,имaли кaк дa се възстaновят и дa ми се изплaтят със зaднa дaтa?Много сте полезнa,Блaгодaря

  • Мария Радева каза:

   Изплащане на месечно трудово възнаграждение не може да бъде отказано, неизплащано и т.н. Имате трудов договор, работи ли сте – дължи ви се трудово възнаграждение!
   Късното внасяне на болничния в НОИ не е пречка за неизплащане на обезщетението, може да се забави, но не и да не бъде изплатено. В случай, че имате съответен осигурителен стаж, болничните са издадени по правилата и бъдат внесени в НОИ – ако няма някаква друга причина – обезщетение следва да бъде изплатено.

 70. Виктория каза:

  здравейте,имам един въпрос на 17.08.2014г.ми беше издаден болничен преди термина,но не ми бяха платени осигуровките и болничният не е предаден пред ной сега всичките ми са платени.2 болничен е даден.въпроса ми е ще мога ли да изляза в майчинство при това положение

  • Мария Радева каза:

   Не казвате дали сте лице на трудов договор или самоосигуряващо се лице.

   В периода на т.нар. майчинство се включват три отделни периода – бременност (45 дни преди термина, раждане и отглеждане на малко дете. Предполагам, че въпросът ви е за периода след раждането.
   Стига да имате съответния осигурителен стаж и да ви бъдат издадени удостоверителните документи за ползване на съответните обезщетения за „майчинство“ – да, можете „да излезете по майчинство“

  • Гергина Вълканова каза:

   Здравейте от 27.08.2014 до 08.10.2014 ми беше 45 дневния болничен по майченство родих по рано на 15.09.2014 и съответно 2-рия ми болничен от АГ е от 15.09.2014 до 26.10.2014 оказа се че не ми стига стажа за майченство и периода от 27.08.2014 до 30.09.2014 НОИ нямя да ми платят от 01.10.2014 придобивам стаж от социалните също ми отказаха да ми платят за този период изпуснала съм била срока за подаване на документи,поисках за този период(28.08.2014-30.09.2014) да си ползвам годишния отпуск от 20 дни но ми бе отказано имат ли право моити работодатели да ми откажат каде мога да се оплача че ми отказват благодаря

   • Мария Радева каза:

    Да разбирам, че за период, който Ви е издаден болничен, по който няма да бъде изплатено обезщетение – искате да ползвате платен годишен отпуск.
    Работодателят формално е прав да отказва платен годишен отпуск, защото болничният ви разрешава друг отпуск – за времена неработоспособност.
    От друга страна обаче – работникът може да избира какъв отпуск ще ползва. Проблемът е когато се ползват едновременно платен отпуск и такъв за временна неработоспсобност. Но 1 – проблемът е за работникът и 2 – проблемът е, че в подобни случаи НОИ отказва изплащане на обезщетението. Във Вашия случай нямате подобен проблем, защото обезщетението вече е отказано на друго основание. Според мен няма проблем да ползвате платен отпуск. Подайте писмена молба за ползване на отпуск, изчакайте отговора на работодателя и в зависимост от него – може да подадете жалба до Инспекцията по труда.

  • Мария Радева каза:

   Предполагам, че това е продължение на предходния въпрос. Единствено от НОИ могат да отговорят защо няма информация за тези болнични. А Вие сигурна ли сте дали въпросните болнични са представени в НОИ?

 71. Ani каза:

  Zdr,iskam da vi popitam,v prodaljitel bolni4en sam pri4inata e 4e sam bremena.Interesuvame imam li pravo na mai4instvo,imam do momemta imam 10 meseca stash….predi tova imam samo edna godina socialno mai4instavo,ne sam robotila nikade predi tova ili pone nqmam dokoment s koito da togaja predi6en staj….

  • Мария Радева каза:

   Необходими са 12 месеца осигурителен стаж за рисковете общо заболяване и майчинство, за да ползвате обезщетенията за майчинство (бременност, раждане, отглеждане на малко дете.
   Както разбирам имате 10 месеца осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски.
   По силата на закона определени периоди се зачитат за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски – един от тези периоди е на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете.
   Не зная както точно разбирате под „социално майчинство“, за да преценя дали попадат в съответните периоди, които се зачитат за осигурителен стаж.

 72. Антония Димитрова каза:

  Уважаема г-жо Радева,
  бих искала да Ви помоля за консултация относно следния казус: бременна в осмия месец, предстои ми раждане в I АГ Света София, бащата на дете по време на раждането ще е в чужбина и ще се прибере 20 дни след това, раждането е планирано и по-скорошно прибиране на бащата е невъзможно. Питането ми е: Възможно ли е да се впише в Акта за раждане или в документите необходими за него Името на детето, бащино име -името на бащата и неговата фамилия и след завръщането му той да го припознае, или в графата ще бъде вписано баща неизвестен?

  • Мария Радева каза:

   Въпросът, който задавате е изключително деликатен и ще Ви отговоря по принцип.
   В акта за раждане се вписва за баща, лицето, който е съпруг по акта за граждански брак.
   В случай, че бъде няма сключен граждански брак, за баща на детето се вписва лицето, което е извършило припознаване.
   Ако няма акт на припознаване – то в акта за раждане се вписва само майката.
   За повече подробности, които да ви насочат какво решение да вземете – е добре да се обърнете към колега – юрист.

 73. cvetelina каза:

  zdraveite, izlqzoh v bolnichen na 30.07.2014 do 09.09.2014 za 42 dena sled rajdane. vsi4ki dokumenti sa navreme vneseni v noi no bolnicen nqmam. hodih v noi i mi kazaha 4e e otkazan. pitah za6to nemojaha da mi otgovorqt. pratuha me v NAP no i tam mi kazaha nie ni6to nemojem da napravim.imam trudov staj ob6to 1 godina s prekasvaniq kato 4uknat tam izliza v trudovata knijka nemi e nanesen staja ot edna firma. No sobstvenika na taq firma e po4inal i nqmam nikakvi kordinati kakvo da pravq. BLAGODARQ PREDVARITELNO

 74. Ели каза:

  Здравейте! Поради проблемна бременност съм в болнични. Имах издаден болничен лист за 30 дни от 01.08.2014 до 31.08.2014.На 04.08.2014 се наложи да вляза в болница за няколко дни. От болницата ми издадоха втори болничен който е от 04.08.2014 до 27.08.2014. И двата болнични листа са предадени на време от работодателя на 10.09.2014. На 30.09.2014 ми е преведен само един ден за 01.08.2014. Днес е 15 ден в който НОИ по закон трябва да ми преведе болничния от 04.08.204 до 27.08.2014. Но в сайта все още ми изписва,че данните се обработват. Ако днес нямам превод в какъв срок трябва да подам жалба?

  • Мария Радева каза:

   Вярно, че срокът от 15 дни е изрично посочен, но този срок е по-скоро инструктивен за НОИ. Изплащането на обезщетението може и да се забави, особено ако се извършват някакви проверки.
   Жалба, по-скоро запитване може да подадете до съответното НОИ.

   • Анна Иванова каза:

    Здравейте!
    Имам болничен от 01.10.2014 до 14.10.2014г.,болничен от 15.10.2014 до 29.10.2014г. кога ще ми бъдат преведени тези болнични!

    Благодаря предварително!

    • Мария Радева каза:

     Изплащането на обезщетението зависи от определени предпоставки, първата от които е представянето на болничните в ТП на НОИ. Следва проверка на болничния и т.н. След като не разполагам с данни за това, кога болничния е представен в НОИ – не съм в състояние дори и принципно да отговоря на поставения въпрос.

 75. hrisi vasileva каза:

  Zdraveite!Pisah vi skoro,che rabotodatelq mi ne iska da prieme bolnichnite mi listove,poradi koeto nqmam,maichinstvo pochti polovin godina,pusnah jalba v noi,i poluchih otgovor,koito mi e neqsen.Molq,pomognete mi s razqsnenie:Prilojeno izprashtame vi po kompetentnost jalba ot hristina vasileleva,s vh. no****,otnosno nepredstaveni bolnichni listove ot ET,,*******´´.Sled izvarshena proverka v informacionnata sistema na noi seustanovi,ch ET,,**** E O osiguritel na TP Pleven s adres*****.Tova e vsichko,no kakvo znachi i kakvo obshto ima s bolnichnite mi listove.Blagodarq predvaritelno.

  • Мария Радева каза:

   Предполагам, че писмото с о този текст е само копие до Вас. Жалбата Ви е препратена за разглеждане в ТП на НОИ Плевен (което означава, че Вие сте подали жалбата в някое друго ТП на НОИ, не в Плевен). Ако е така – с писмото до вас НОИ ви уведомяват какво се случва с жалбата Ви – т.е. няма да се разглежда там където сте я подали, а в Плевен.
   Нищо не можете да направите. Когато приключи проверката ТП на НОИ Плевен ще ви уведомят за резултата на проверката.

 76. Йорданка каза:

  Здравейте!
  От 21.07.2014-31.07.2014 г. бях в болнични. Днес звъннах в Нои за да попитам имам ли внесен болничен лист.(имам си едно на ум,заради което постъпих така,работодателят ми 5 болнични листи не ми беше внесъл до момента) От Нои ми отговориха,че имам такъв внесен за посочените дни,но не могат да ми изплатят пари юо него защото работодателят ми не е превел пари за първите три дни. В какъв срок той трябва да го направи този превод и дали ще загубя обещетението след като изтече този срок.
  Благодаря

  • Мария Радева каза:

   Мисля, че има някакво недоразумение в случая.
   Паричните обезщетения при временна неработоспособност се изплащат на лицата в срок 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. Изплащането на обезщетенията от НОИ не зависи от изплащането на обезщетението, дължимо от работодателя.

 77. eligeorgieva каза:

  Здрaвейте!Синът ми си срязвa сухожилие и предстaвя болничен лист нa рaботодaтелят си,при което го информирaт,че преди двa дни ТД е бил прекрaтен.От личният лекaр рaзбрaх ,че болничните листове(a те ще сa няколко,зaщото в последствие претърпя и оперaция)можело дa се предстaвят и изплaтят от НОИ ,незaвизимо от прекрaтения ТД.Вярно ли е товa?

 78. eligeorgieva каза:

  Здрaвейте!Синът ми си срязвa сухожилие и предстaвя болничен лист нa рaботодaтелят си,при което го информирaт,че преди двa дни ТД е бил прекрaтен.От личният лекaр рaзбрaх ,че болничните листове(a те ще сa няколко,зaщото в последствие претърпя и оперaция)можело дa се предстaвят и изплaтят от НОИ.Вярно ли е товa?

  • Мария Радева каза:

   Искрено пожелавам на синът Ви бързо възстановяване!

   Това, че трудовият договор на лицето е прекратено преди два дни, а служителят не знае за това – е доста странно!?!
   В случай, че срязването на сухожилието е по време на работа – с това „странно прекратяване на ТД“ – работодателят да не цели укриване на трудова злополука? Помислете дали няма да търсите правата си по съответния ред.

   По отношение на въпроса, който задавате – Съгласно КСО – когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават обезщетение за оставане без работа.
   Ако приемем, че трудовият договор е прекратен на 22 август (например) – за следващите 30 календарни дни синът Ви има право на обезщетение. Болничните се представят на вече бившия работодател.

 79. hrisi vasileva каза:

  Zdraveite!Imam seriozen problem,v maichinstvo sam,a ne moga da otkriq rabotodatelqza da mu vracha bolnichnite listove.Parviqt izdaden ot AG za 45 dni sam mu go predala,no se okaza ,che nqmam pravo na maichinstvo,zashtoto nqmam 6 meseca staj i schetovoditelkata mi kaza da izchakam do avgust,Veche e avgust,rodih,imam bolnichen ot bolnichata i ot pediatara na deteto,no nqma na koi da go dam.Rabotih v magazin,skoro vidqh,che veche e zakrit.Izdirvam rabotodatelq ot meseci,ne si vdiga telefona,a sedalishteto na firmata e registrirano v drug grad,nqmam predstava kak da go otkriq,kakvo da gi pravq tezi bolnicni,na koi da gi dam,i kakvo shte mu se sluchi,ako podam jalba v NOI?Pomognete,daite mi savet znam,che ne moje da mi otkazva bolnichen,no kakvo da pravim,kato nqmam nikakav kontakt nito s nego,nito s firmata.

  • Мария Радева каза:

   Поради летните отпуски се забавих с отговора.
   За съжаление ситуацията, която описвате е позната и на други лица, работили при некоректни работодатели.
   Единственото, което мога да Ви посъветвам е да се обърнете за съдействие от НОИ.

 80. Росица Тодорова каза:

  Здравейте, моля за съвет по следния проблем:1.издаден първи болничен (за 45 дни)на осигурено лице за бременност и раждане с дата на термин 29.06.2014.
  Внорият болничен за раждане е с дата 07.07.2014.И двата болнични са представени в НОИ. От там обаче изпращат писмо с искане да се представи болничен за периода от 29.06. до 07.07.2014. А такъв не е издаден.
  Какви действия да предприеме майката и има ли опастност на загуби правото на обезщетение?
  Благодаря предварително за отделеното време. Желая Ви спорна седмица!

  • Мария Радева каза:

   Поради летните отпуски се забавих с отговора.
   Бих могла да отговоря на въпроса след като се запозная с точното съдържание на писмото от НОИ. Това какви действия да предприемете зависи от това какво точно е искането на НОИ – дали са указания, отказ от плащане ли е и т.н.
   Ползването на болничен е право на лицето и в определени случаи то може да реши да не се възползва – затова да няма издаден болничен лист, въпреки че му се полага. Но конкретно тези болнични, за които питате са „свързани“ и е възможно да имате някакви проблеми при получаване на обезщетението.

   • Росица Тодорова каза:

    Благодаря за отговора. Междувременно посъветвах майката да поиска да й се издаде болничен за дните между първия и втория болничен. Всъщност точно това искаха и от НОИ в писмото си.

 81. Петя Русева каза:

  Здравейте. Имам издадени два болнични листа – първият е от 01.07 до 14.07, а вторият от 15.07 до 13.08. Въпросът ми е дали се изплаща само единият болничен лист или целия месец юли независимо, че е на отделни болнични листи ? Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Изплащането зависи от това, кога работодателят е представил болничните в НОИ, което е обусловено от това, кога Вие сте ги представили на работодателя.

 82. ani каза:

  Здравейте, имаме служител със срочен договор до 31.08.2014 г. вкл. В момента е по бременност и раждане. На 08.08.2014 г. изтича третият болничен лист. Тя си пусна заявление за отпуск по чл.163 за период 09.08.2014 г -31.08.2014 г.
  Въпросът ми е само до датата на прекратяване ли трябва да й изготвим заповедта или до 410 ден? Какви са нашите задължения като последен работодател?
  Благодаря предварително!

  • Мария Радева каза:

   Поради летните отпуски се забавих с отговора.
   Предвид срочния договор, след 08.08. вие нямате правоотношение с въпросната служителка – следователно как бихте могли да разрешите отпуск за време, през което нямате качеството работодател? Друг е въпросът за получаваните обезщетения.
   Предвид характера на този т. нар. „форум“, отговорите, които предоставям тук са отговори по принцип, както и такива, който са извън сферата ми на предоставяните от мен консултации срещу заплащане. Предвид това не смятам, че бих могла да Ви бъда полезна с конкретни отговори в този формат.

 83. Магда каза:

  Здравейте, на пълен безсрочен 8-часов трудов д-р съм и към момента съм в 45 дена болничен преди раждане, който е коректно внесен в НОИ. Цялата ми досегашна комуникация с осигурителят протича посредством куриерски услуги и без реален контакт по телефон или на място (прекъснат контакт от началото на излизането ми в болничен). Проблем: без да съм уведомена, дружеството осигурител наскоро е променило правната си форма от ООД на ЕООД като има изцяло нов едноличен собственик. Не разполагам с никакви контакти на новия непознат собственик, фирмата няма реален физически офис в София, а сега седалището е регистрирано в друг град.
  Въпрос: Как да осигуря навременното внасяне на бъдещи болнични листове в НОИ, когато реално нямам никакъв контакт с непознат за мен осигурител?
  Благодаря предварително за вниманието,

  • Мария Радева каза:

   За това, че вашият осигурител е променил правноорганизационата си форма (от ООД е ЕООД) – не е бил длъжен да Ви уведомява. Още повече, че осигурителят Ви (без значение дали е ООД или ЕООД) продължава да съществува, а и съгласно чл. 123 от КТ трудовото правоотношение не се прекратява при промяна на работодателя в резултат на промяна на правноорганизационната форма на предприятието.

   Според мен в настоящата ситуация имате два проблема:
   1. В болничния правилно да се изпише името на работодателя, защото освен промяна в правноорганизационната форма, може да има промяна в наименованието. Това лесно може да бъде проверено в Търговския регистър посредством ЕИК-а на работодателя Ви
   2. Представяне на болничните на осигурителя. Казвате, че седалището е регистрирано в друг град. Опитайте контакт посредством куриерска фирма, на адреса по седалището. Можете да се обърнете писмено и да поискате да Ви уведомят къде да представяте болничните си. В случай, че не успеете да установите контакт на адреса по седалището – можете да се обърнете за съдействие към НОИ.
   Дано промяната на работодателя ви – да е действителна и да успеете да установите контакт.
   В случай, че зад всички тези промени се крие нещо друго (напр. работодателят преустановява дейност, фалирал е, крие се поради дългове и т.н.) тогава може и да имате проблем с представянето на болничните.

   • Магда каза:

    Благодаря Ви за отговора. В случай, че фирмата действително се укрива, заради задължения, възможно ли е вече при издаден болничен 42 дена след раждане, да подам молба за напускане? Благодаря предварително

    • Мария Радева каза:

     Винаги може да подадете молба за прекратяване на трудовото правоотношение, но внимавайте за последствията. Първо, в случай, че фирмата „се укрива“ как ще бъде оформено прекратяването на трудовия договор. Второ – липсата на трудово правоотношение как се се отрази на ползването на болничните.

  • Пламена Вичева каза:

   Здравейте, Искам да попитам, кога би трябвало да ми бъде изплатен болничният който е от 03.07.2014 до 01.08.2014. Опитвам се да проверя в сайта на НОЙ дали ми е внесен болничният лист, но ми изписва, че липсват данни… От работа ми казаха, че в началото на месеца ги пращат в София..И евентуално ,някой да ме насочи, къде да си проверя дали е внесен листът. Благодаря

   • Мария Радева каза:

    Поради летните отпуски се забавих с отговора.
    Правилно сте се насочили към НОИ. Единствено от там могат да ви дадат информация дали болничният е представен пред ТП на НОИ.
    Естествено работодателят – в случай, че е коректен – също може да Ви предостави информация.

 84. Габриела каза:

  равейте на 15. 06 2014г родих,преди това не работех по трудов договор. Започнах работа 1 месец след раждането,като общият ми трудов стаж с прекъсвания е 4 години. Имам ли право на обезщетение за маичинство и от кога. От НОЙ ми отговориха че няма проблем да получавам от датата на представен болничен от педиатърката на детето и след това 275те дни от отпуска за майчинство Но Педиатърката нещо се дърпа и не ми издава такъв,защото нямало предишен такъв от родилния дом.Даите ми съвет. Благодаря.

  • Мария Радева каза:

   Проверката за правото да бъдат получавани обезщетения – се извършва от НОИ, защото това е тяхно правомощие, а и имат цялата налична информация. Понеже не разполагам с конкретни данни за осигурителния ви стаж ще се въздържа от коментар на това, което са казали от НОИ.
   Съгласно КСО осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

   Издаването на болничния лист няма нищо общо с осигурителния стаж.
   В този случай, това, което евентуално притеснява „педиатърката“ е, че в Наредбата за медицинската експертиза е записано, че въпросният болничен за 48 календарни дни, който се издава след изписване от болничното лечебно заведение – от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката (продължение на предходния болничен лист)(в скобите е цитат).
   В случая няма предходен болничен – тя се притеснява, че няма как да издаде продължение, което реално е така.
   Моят съвет е, за да решите бързо проблема си и да нямате лоши отношения с лекаря – обърнете се за съдействие от НОИ.

 85. Юлия Михайлова каза:

  Имам болничен за периода 01,06,2014 до 14,06,2014 искам да попитам до коя дата трябва да бъде изплатен

  • Мария Радева каза:

   Сроковете за изплащане на болничния зависят на първо място от датата, на която осигурителят ги е предал в НОИ.
   До края на юли – могат и да бъдат изплатени, но това зависи и от други обстоятелства.

 86. Емилия каза:

  Здравейте,имам предаден 45 дневен болничеен преди термина за раждане на работодателя,който е от 15 юни до 30 юли,те не са го предали до 15 юли,възможна ли е друга дата за предаване на болничния или трябва да се даде до 15 август?

  • Мария Радева каза:

   В случай, че работодателят е трябвало да предаде болничния до 15 юли (не казвам дали е трябвало, защото Вие не съобщавате кога болничният е предаден на работодателя) – същият може да бъде предаден във всеки един момент, когато работодателят реши. Друг е въпросът не полежели ли на санкция работодателят, в скучай, че не е спазил сроковете за представяне на болничния лист в НОИ.

 87. Мина Здравкова каза:

  Здравейте, интересува ме какъв е срока за изплащане на сумите от Нои по последният 3ти болничен по майчинство, който се издава от ЛЛ на бебето?По принцип знам, че срока за изплащане на болнични е 15 работни дни след внасянето им в НОИ, но и за този болничен лист ли важи този срок, тъй като той обхваща по-голям период от време!?

  • Мария Радева каза:

   По принцип няма разлика в сроковете за изплащане на паричните обезщетения. А и третият болничен, за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист), който се издава след изписване от болничното лечебно заведение – от личния лекар на детето или от личния лекар на родилката – не е за толкова „по-голям период от време“ – предходните са били за 45 и 42 дни.
   Паричните обезщетения се изплащат на правоимащите лица в срок 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

 88. Красимира Иванова каза:

  Здравейте,
  Имам следният въпрос: Лице подава лична молба за напускане /работило е на безсрочен трудов договор/, директорът издава заповед за освобождаването му, която е подписана от лицето три дни преди освобождаването му. В последният работен ден за лицето, то излиза в болничен в размер на 10 дни. Конкретният въпрос ми е работодателят само един ден ли изплаща, т. е. последният работен ден за лицето, а останалите НОИ.

  • Мария Радева каза:

   Много интересен казус, който е резултат от различния момент на връчване на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение и самото прекратяване.

   Срещала съм различни мнения по казуси, подобни на Вашия. Не бих желала да натрапвам мнението си. За да сте сигурни в правилността на вашите действия – можете да се обърнете за становище към НОИ.

 89. Ива каза:

  Здравейте,в болничен съм(за сега 36 дни),поради операция. Каза ли са на ка ми,че трябва да отида в НОИ да попълня някаква декларация,и ще ми изплатят,застраховка или помощ не разбрах какво точно…Искам да попитам има ли такова нещо…

  • Мария Радева каза:

   Категорично НОИ не изплаща застраховки. Не смятам, че във вашия случай се касае и за помощи.

   Издаденият болничен лист се представя на работодателя (освен ако не сте самоосигуряващо се лице), който има задължение за изпращане на документите в ТП на НОИ.
   В случай, че имате изискуемия осигурителен стаж, и НОИ не установи нередност при издаване на болничния лист – дължимото обезщетение за временна неработоспособност ще ви бъде платено по банков път.

 90. Ани каза:

  Здравейте
  Миналия месец родих второ дете. На мъжа ми се наложи да вземе волничен за гледане на голямото ни дете и лекарката му казала че има право на 7 дни след като аз съм в майчинство. Вярно ли е това?

  • Мария Радева каза:

   Като казвате майчинство предполагам имате предвид, че сте в отпуск свързан раждането на второто дете. Не казвате на колко години е голямото Ви дете. Но в случай, че отпускът Ви е разрешен по повод второто раждане – отпускът на бащата за гледане на болно дете, в случая голямото, не е обвързан с ползвания от Вас отпуск.

  • Мария Радева каза:

   Дали има проблем могат да Ви отговорят само от НОИ, защото техни служители преди плащане на обезщетението са направили съответните проверки.
   Обърнете се към НОИ за повече информация.

 91. Мира каза:

  Здравейте, имаме следния казус:
  Служител излиза в отпуск един месец. В деня когато трябва да се яви на работа /23 юни/ ни информира с официален мейл, че е в болничен и ще го представи по-късно. Към момента такъв не ни е представен и освен това не можем да осъществим връзка с него, нито по телефон, нито по мейл.
  Въпросът ми е – Какъв е крайния срок за представяне на болничен и какви варианти имаме за освобождаване, тъй като имаме съмнение, че повече няма да се върне на работа.

  • Мария Радева каза:

   Зависи дали се лекува в болница или не – тогава е възможно болничният лист да бъде издаден късно, след приключване на болничното лечение.
   В случая не е ясно защо не ви е представен болничен лист – защото няма издаден такъв или защото късно ще бъде издаден, а това е съществено важно за предприетите от вас дйествия
   В този форум не бих могла да ви предоставя конкретен правен съвет защото (1) не разполагам с цялата информация по случая, (2) защото подобно поведение не би било професионално (3) защото подобни консултации са в обсега на практикуваната от мен адвокатска професия.

 92. Борислава каза:

  Здравейте,моят въпрос е следният:в непрекъснати болнични съм от месец януари с една и съща диагноза.До този момент всеки болничен лист ми беше за по 30 дни и съвпадаше с първо и последно число на месеца,така до м.май от 01.05. До 30.05 и следващия е от 31.05 до 29.06.и двата листа са внесени в нои на 11.06.първият е изплатен целия на 19.06.а от втория е изплатен само един ден -31.05.питам в какъв срок трябва да очаквам останалата част.като до 15.07.ще бъде внесен и следващия болничен за м.юли

  • Мария Радева каза:

   Т.е. изцяло е изплатен болничният, който обхваща целия месец май. Предполагам, че до края на м. юли ще бъде изплатен болничния за м. юни.
   Както неведнъж съм казвала – точен отговор на въпросите за изплащането могат да бъдат дадени от НОИ, защото на първо място предпоставка за изплащането на обезщетението е преминаване на всички процедури по проверка от НОИ.

 93. Лина Иванова каза:

  Здравейте !
  Имам болничен лист от 1.05.2014 до 10.05.2014г,който е продължение и подлежи на изплащане от НОИ,но към днешна дата/25.06.2014 г./ не е предоставен в НОИ от работодателя заради “ проверка ?!?!?“ ,тъй като проверявам това в сайта на НОИ с личен код. Правилно ли е това и не изтичат ли законовите срокове ?

  • Мария Радева каза:

   Сигурна ли сте, че болничният не е представен от работодателя в НОИ?
   В случай, че болничният е представен на работодателя преди 01.06 – той има задължение до 15 06 – да го представи в НОИ.
   Ако е представен от работодателя, но НОИ извършват проверка това вече е друг въпрос.

 94. Юлия Добрева каза:

  Здравейте! Мой служител е в болнични и трябваше да се яви на работа на 11.06.2014г., като в болничния лист бе записано, че на 10.06.2014г. трябва да се яви на преглед. Уведоми ме по телефона, че му е насрочена ЛКК чак след една седмица от изтичането на болничния, а именно 17.06.2014г. Наредбата за медицинската експертиза казва: Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. …. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето. В този случай служителя не е ли в нарушение, тъй като ако предположим, че ЛКК не му продължи болничния, това ще се води неявяване на работа. Ако пък също така предположим, че служителя го бутне кола през тези 7 дни, той спокойно може да каже, че е трудова злополука, тъй като няма издаден болничен лист. Как да процедирам в този случай? Не се ли води това неявяване на работа без уважителни причини, за което следва „уволнение“? За мен това, че служителя в момента в продължение на една седмица е без болничен е малко несериозно. Стана малко дългичко, но моля да ме извините за това. Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Дали ще бъде издаден болничен или не, с каква дата – това е проблем на ЛКК и на лицето – не на работодателя. Права сте – Вие не можете да знаете дали ЛКК ще издаде или не болничен.
   На 11.06. – когато е трябвало лицето да се яви на работа не се е явило естествено, че ще отбележите в присъствените си форми, че лицето отсъства. И така ще си го водите и следващите дни. На вас болничния ще ви е необходим когато начислявате трудовите възнаграждения.

   Естествено, че за дните, в които лицето отсъства и не представя болничен лист – можете да образувате дисциплинарно производство. Но в момента, в който поискате обяснения, преди налагане на дисциплинарното наказание и ще се изясни – причината за отсъствието на лицето.

 95. Неджмие каза:

  Здравейте искам да попитам имам отказ и на двата болнични листа на 23.05.2014 получих писмо че отказват да ми плащат болничните за майченство поради невнесени осигуровки на 26.05.2014г. носих заявление че съм ги платила и го подадох обаче нищо не ми казаха дали ще ми ги платят ще ви помоля да ме насочите

 96. Пенева каза:

  Здравейте. Имам болничен лист, издаден м.04, който е представен от работник във фирмата на дата 07.05.2014. Тъй като фирмата е със седалище различно от седалището на ТП на НОИ, го изпартих с куриер на 15.05.2014г. Днес 26.05.2014 г.от НОИ ми го върнаха с основание, че не е спазена начина за подаване (т.е подала съм го по пощата, а то не може). От тук аз съм изтървала срока за представяне т.е 15.05.2014 г., от което следва, че фирмата подлежи на санкция. Така лие? Питам в нарушение ли съм, тъй като периода, за който се отнася болничния лист е м.04, и е издаден м.04, аз съм пуснала Д1 и Д6 вече. Как би следвало да се процедира?

  • Мария Радева каза:

   За работодателят е важно – не кога е издаден болничният лист, а кога му е предоставен. От момента на предоставянето от работника започват да текат сроковете за представяне в НОИ.
   За болничен предоставен на работодателя на 07 май – срокът за представяне в НОИ е 15 юни.
   КСО
   Чл. 40а. Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт в следните срокове:
   1. от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси – до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя;

 97. Петя каза:

  Здравейте!Имам следното питане:Родих второто си дете в края на февруари.В началото на април ми се издаде последния болничен лист от личния лекар,който е от 07.04 до 06.06.Кога работодателя трябва да го подаде в НОИ за да започне изплащане по него?

  • Мария Радева каза:

   Сроковете за работодателя започват да текат от момента, в който болничният лист бъде представен пред него.
   Отговорът на Вашия въпрос зависи от това кога вие сте представила болничния лист пред работодателя.

 98. петър каза:

  здравейте искам да ви попитам нещо. съкратен съм на 10 ти март 2014 г сега ме оперираха и ми дават болничен , казаха че 75 дена след съкращението ми се полагало има ли нещо такова и къде трябва да занеса болничния ?

  • Мария Радева каза:

   Когато временната неработоспособност е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа.
   Следователно можете да се ползвате от тези права ако неработоспособността е настъпила до 10 април.

 99. Миглена Ширтева каза:

  Здравейте,
  миналата година си счупих крака и си взех болничен ( не съм го удължавала). На трудов договор съм на две места- на 4 и на 6 ч. Представих го на работодателя, където съм на 4 ч.Не знаех,че трябва да представя и втори лист на другия работодател .Сега след 1г.и 3м.е установена тази нередност от НОИ.Мога ли сега да изискам от личния лекар втори екземпляр и да го представя толкова късно? Ще има ли санкции( и какви ако има )за мен? Как се процедира в подобни случаи?
  Благодаря!

 100. Евгения каза:

  Здравейте,
  излизам в болничен 45 дни преди раждане от 10.05.2014. Но лекарят ще ми го издаде на 15.05.2014 и аз тогава ще го предам на работодателя.
  В какъв срок трябва да бъде представен в НОИ – 15.06.2014 ли?
  Благодаря предварително.

 101. Горица Димитрова каза:

  здравейте имам болничен лист представен на 02.04.2014, а на 19.03.2014 ми беше прекратен трудовият договор! Работодателката ми го прие, но до днес 01.05.2014 все още не е предаден в НОИ! Мисля , като чета форумите , че срока е пет дни след предаването му от лицето на работодателя, да бъде представен в НОИ! Нали става въпрос за болничен след прекратяване на трудов договор!Ако някой знае срока дали е така или как е вярното, моля да ми пише , за да сезирам вече където трябва. Просто това е пълно безобразие, остави че са ме водили на 4ч и в рамките на 1г и 6м работа , а съм работила по 8-9 и още по- фрапиращо водили са ме само 4м, а през другото време НЕПЛАТЕН ОТПУСК!

  • Мария Радева каза:

   Не зная какво пише по форумите, но определено КСО казва следното:

   Чл. 40а. Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт в следните срокове:
   1. от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси – до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя;
   2. от самоосигуряващите се лица – до 15-о число на месеца, следващ този, през който е издаден документът за изплащане на обезщетението.

 102. Iva Kotseva каза:

  „Но лицата ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ имат право на обезщетение за времена нетрудоспособност дори и след прекратяване на трудовия договор.“Tova ste go pisali vie pri edin ot otgovorite na vapros.Mojete li da mi kajete pri kakvi usloviq ima pravo 4ovek na bolni4en sled prekratqvane na trudoviq dogovor.I ako se dader takuv kade sledva da se predade.Mersi

  • Мария Радева каза:

   Коментарите в сайта са по принцип, защото не познавам спецификата на всеки отделен случай и не бих искала да подведа читателите.
   Категорични отговори могат да бъдат давани само като се познава конкретният случай.

   Казвам при определени условия, защото КСО разглежда няколко различни хипотези:
   КСО:
   Чл. 42. (1) Паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест се изплаща от първия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.
   (2) (Изм. – ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. – ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. – ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. – ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 99 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, определено съгласно нормативен акт. Изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия, или им е изплатено обезщетение за оставане без работа.
   (3) (Изм. – ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. – ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., изм. – ДВ, бр. 16 от 2010 г., в сила от 26.02.2010 г., изм. – ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Когато временната неработоспособност е настъпила преди прекратяване на срочни трудови и служебни правоотношения, договори за военна служба и договори за управление и контрол на търговски дружества, паричното обезщетение се изплаща за не повече от 30 календарни дни след прекратяване на правоотношенията или договорите. Ако временната неработоспособност е поради трудова злополука или професионална болест, паричното обезщетение се изплаща до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.

 103. Иванов каза:

  Аз работя по програма за хора със ТЕЛК решения,но ми се влоши здравето,и се наложи да отида във болница.След кратък престой,ме изписаха със болничен от 03.04.2014 до 05.05.2014,по договор съм до 15.05.2014г. и все още несъм ползвал отпуската.Болничният го представих веднага,работодателят ми не се зарадва много дори назначи хора на моето място.Сега възможно ли е работодателят да ми бави нарочно най крайните срокове за подаване на болничният лист в НОИ т.е. до средата на май месец.И ако след прегледа ми дадат още болничен,а реално програмата е свършила и договорът ми е приключил,тогава какво се случва…..

  • Мария Радева каза:

   Не смятам, че е коректно да се говори за умишлено забавяне. До 15 число на месеца следващ месеца на представянето на болничният – е срокът който законът дава на работодателите, но те сами решават кога точно ще представят документите в ТП на НОИ. Да, възможно е да представи болничният и на 15 май.
   В случай, че имате необходимия осигурителен стаж и издаденият болничен е правилен – ще ви бъде изплатено обезщетение.
   Ако болничният ви бъде продължен, то той ще бъде продължен, считано от 05 май (когато изтича предходния), т.е. за вас неработоспосбността ще е настъпила преди прекратяване на срочния договор. В тези случаи КСО предвижда, че:
   Когато временната неработоспособност е настъпила преди прекратяване на срочни трудови правоотношения, паричното обезщетение се изплаща за не повече от 30 календарни дни след прекратяване на правоотношението. Ако временната неработоспособност е поради трудова злополука или професионална болест, паричното обезщетение се изплаща до възстановяване на работоспособността или до установяване на инвалидност.

   Следователно ако болничният ви е за по-дълъг период обезщетение ще ви бъде платено само за времето до 15 юни.

   • Иванов каза:

    Благодаря за отговора.Нали не бъркам,че в сайта на НОИ с ПИК мога да следя дали ми е представен болничният лист.

    • Мария Радева каза:

     Не, не бъркате. Може да извършите подобна проверка

 104. Красимира каза:

  Здравей,
  въпроса ми е дали може да ми се издаде болничен с задна дата.Става въпрос,че болничния ми е до 24.04.2014,а гинеколога, който ми дава болничен при бременност е в отпуск е ще бъде на работа на 28.04.2014.
  Проблем ли ще бъде за три дни по-късно?
  Имайте предвид, че нямам тук и личен лекар,
  Благодаря предварително.

  • Мария Радева каза:

   Зависи за какъв болничен питате.
   Единствената възможност да се издаде болничен със задна дата е когато болничният е продължение.

   • Христова каза:

    Здравейте,имам сходен проблем.Бременна съм и съм в болничен 30 дни,които изтичат на 02.12.Гинекологът от ЖК е в отпуск и ще бъде на работа на 04.12.Възможно ли е да ми издаде болничен със задна дата 03.12,когато тида при него на 04.12.Благодаря.

    • Мария Радева каза:

     Съгласно Наредбата за медицинската експертиза:
     Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен за лицето. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето.

 105. Гергана Маринова каза:

  Здравейте,
  терминът ми е на 20-ти юни и по принцип трябва да изляза в болничен на 6-ти май. Следващият час при лекарката, която следи бременността ми обаче е на 9-ти май. В такъв случай болничният ми от 9-ти май ли ще бъде? Ако да, чисто административно ще произтече ли някакъв проблем от това, че дните няма да са точно 45, а 43?

  • Мария Радева каза:

   Задължително болничният следва да е за 45 дни. Като в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането.
   Болничен за минало време може да се издаде само когато болничният е продължение – но този болничен не е такъв.
   Смятам, че лекарят е преценил как следва да издаде болничния лист и ще се съобрази с изискванията.

 106. Сидония Симеонова каза:

  Здравейте,искам да попитам колко дни след като е издаден болничен трябва да се представи на работодателя.Тъй като от 16.04 съм в болничен 30 дни (а офисът ни ще работи на 22.04 ) възможно ли е да не искат да ми приемат болничния?
  Благодаря предварително!

  • Мария Радева каза:

   По принцип, съгласно Наредбата за медицинската експертиза, осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.
   Друг е въпросът как трябва да се извърши това уведомяване. Възможно е да имате някакви вътрешни правила в предприятието.
   Дори и късно представен болничният лист – това не е основание за неговото неприемане.

 107. kamelia каза:

  Здравейте в болнични съм от 6 април до 9 май кога ще ми го изплатят благодаря;)

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Плащането зависи от това кога болничният е представен на работодателя, кога той го е представил в ТП на НОИ, както и кога НОИ ще може да извърши процедурата по плащането.

 108. Боряна Андонова каза:

  Здравейте!
  На 16.04.2014 ми изтича последния болничен за майчинство и ще се подадат Декларация по чл.50 ал.1(Приложение 2)и заповед за отпуск за остатъка до 410-тия ден. Може ли да да се подадат документите още на 16.04.2014 в НОИ.
  Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Съгласно чл. 50, ал.1 от КСО осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
   Паричните обезщетения при бременност и раждане, които се изплащат за срок от 410 календарни дни.
   Паричните обезщетения за отглеждане на малко дете се изплащат до навършване 2-годишна възраст на детето.

   Отпускът за остатъка след 135-я до 410 календарни дни се разрешава от работодателя въз основа на следните документи:
   писмено заявление от майката, акт за раждане на детето, декларация, съгласно приложение № 7 към НРВПО

   Паричните обезщетения се изплащат въз основа на заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни по образец, приложение № 2 към НИИПОПДОО, заедно със заверени от осигурителя копия от заповедта за разрешаване на отпуска; ако детето не е български гражданин или чужд гражданин с издаден ЕГН, се прилага и копие от удостоверението за раждане;

   Формално, от 17 април (защото на 16.04 все още сте в болничен) може да Ви бъде разрешен съответния отпуск, което е предпоставка за изплащането на обезщетението.

 109. A.K. каза:

  Здравейте.
  Интересува ме дали лице, което е с прекъснати здравноосигурителни права (тъй като има определен брой неплатени здравноосигурителни вноски преди да започне работа) има право (и ще му бъдат изплатени) болнични след като вече е придобило необходимия 6-месечен трудов стаж, и е осигуравано през периода на 8-часов работен ден?

  Благодаря.

  • Мария Радева каза:

   Наличието на платени здравни вноски е необходимо за наличието на здравноосигурителни права, които са различни от правата по КСО (социално осигуряване)
   „Изплащането на болничния“ – зависи от наличието на съответните предпоставки по КСО, а не от здравноосигурителните права.

 110. Василева каза:

  Болничен лист с причина – 06 нетрудова злополука,
  трябва ли да се попълни анкетен лист.

  • Мария Радева каза:

   Съгласно дадените от НОИ указания: „Към болничните листове се прилага анкетен лист в следните случаи: на умишлено увреждане на здравето, с цел получаване на обезщетение; нарушаване на режима, определен от здравните органи; временна неработоспособност поради употреба на алкохол, приемане на силно упойващо средство без лечебна цел или поради прояви, извършвани под въздействието на такива средства; временна неработоспособност поради хулигански и други противообществени прояви, установени по съответние ред; временна неработоспосбност поради неспазване на правилата за безопасна работа, установено по съответния ред и неявяване своевременно без уважителни причини на контролен преглед, Няма утвърден образец на анкетен лист.“

  • Мария Радева каза:

   Единственият орган, който може да ви даде отговор на този въпрос е ТП на НОИ. От там ще ви кажат представен ли е болничния от работодателя, кога е представен, има ли проблеми с болничния, как се движи процедурата по изплащане и т.н.

 111. Неджмие каза:

  Здравейте от 17.03 до 30 април съм в болничен 45 дена кога ще са изплатени от НОИ,болничния е занесен на 18.03 благодаря много

  • Мария Радева каза:

   Обезщетението поне за март би следвало да е изплатено.
   Както винаги казвам в подобни случаи – обърнете се към ТП на НОИ – от където ще ви предоставят най-точната информация за движението на Вашия болничен.

 112. Християнa Димовa каза:

  Здрaвейте , искaм дa попитaм относно 45 дневния болничен преди термин. Тъй кaто от утре 02.04.2014 би трябвaло дa излязa болничен въпросът ми е следният когa трябвa дa се явя пред геникологa издaвaщ тaкъв и в кaкъв срок би трябвaло дa го предостaвя пред рaботодaтеля? Тъй кaто ми обеснихa че трябвa дa отидa нa 10.04.2014 нa консултaция и към крaя нa месецa ще ми бъде издaден. Товa не е ли прекaлено късно , кaк ще ми издaдът болничен със зaднa дaтa един месец?

  • Мария Радева каза:

   Лекарите, издаващи болнични листи, предполагам добре познават правилата на медицинската експертиза и работят съобразно тези правила. Не бих искала да се намесвам в работата на конкретните лекари, защото те най-добре познават както конкретния случай, така и документите, които са издавали и които трябва да издадат.
   В двудневен срок от издаването на болничния следва да го представите на работодателя си.

 113. Илона Петрова каза:

  Здравейте! Имам едно голямо запитване.
  на 29.11.2013 си извадих Медицинско Свидетелство за започване на работа, а също и Свидетелство за Съдимост (длъжност “Аниматор“- и по принцип бяха предназначени за Банско), но там нещата не се развиха в тази област (не рабптих като Аниматор) и тези документи останаха. Сега на 01,04,2014 ще ходя на Обучение за Аниматор-и и там искат тези документи – МОГА ЛИ ДА ИЗПОЛЗВАМ В МОМЕНТА НАЛИЧНИТЕ (защото са валидни 6 месеца) като се има в предвид, че работа реално ще се започне от 01.05.2014г. ( а те изтичат до 29.05.2014г.) ..дали след този период ще имам някакви проблеми и ще се налага ли да се подновявят.. за да знам дали направо сега да вадя нови..ако е възможно някакъв отговор при първа възможност, защото няма да имам после време за отреагирване ако се налаожи да вадя нови :))

  • Мария Радева каза:

   Не зная защо си мислите, че съответните документи са с валидност 6 месеца? Точно защото няма подобен регламентиран срок – всяко лице, вкл. и всеки работодател, който изисква подобни документи – може да постави срок на валидност.
   Единствените, които могат да Ви дадат отговор на въпрос, който задавате са тези – пред които ще представяте съответните документи.

 114. Светла каза:

  Здравейте,
  бях в болничен от 3,02,2014г. до 16,02,2014г.
  Работодателят ми изплати първите три дни и останалите трябва да бъдат платени от НОЙ,но до този момент 28,03,2014г. остатъка от болничния не съм получила!

  • Мария Радева каза:

   Зависи кога сте представили болничния пред работодателя и кога той го е представил в НОИ.
   Възможно е да няма забавяне, възможно е и да има забавяне в изплащането на обезщетението, а може проблемът да е друг. Единствено верен отговор, биха могли да ви дадат от НОИ или да направите справка с ПИК код, ако имате такъв.

 115. klavdia каза:

  Zdraveite, iskam da popitam moqt bolnichen e ot 06.02.14 do 26.02.14 koga bi trqbvalo da mi bade izplaten. Blagodarq predvaritelno

  • Мария Радева каза:

   Изплащането на болничния зависи от редица условия – кога е представен пред работодателя, кога работодателят го е представил в НОИ и т.н. За най-точен отговор на Вашия въпрос следва да се обърнете към НОИ.

 116. Здравейте!
  Имам следния въпрос и проблем.От 08.01.2014г. до момента и все още съм в болнични, но до този момент не съм получавала нито 1лв.болнични. Попитах в НОИ, но ми казаха, че нямам входирани болнични листове при тях и ми казаха да се обърна към работодателя или към счетоводителя си. И така направех, говорих със счетоводителката и тя ми каза, че първия ми болничен е бил върнат,но тя пак е внесла или е изпратила пак обратно и каза, че не знае повече кога се превеждат парите.Не съм наясно с нещата много, при върнат болничен лист не трябвали и мен да ме информират? Първия ми болничен е от 08.01.14 до 06.02.14г.а втория ми е от 07.02.14 до 08.03.14г.а сега третия ми е от 09.03.14 до 07.04.14г. И до сега не съм получила нищо. Какво да направя? Към кого да се обърна? Да чакам ли още? Моля дайте ми съвети…

  • Мария Радева каза:

   Днес на упражненията по Осигурително право – обсъждахме подобни казуси и студентите ми казаха, че много си измислям, защото подобни ситуации не се случвали … имало КСО и там всичко било уредено. Те са прекалено млади и дори не могат да си представят реалността колко ужасна може да е ….

   А сега по същество:
   Вие сигурна ли сте, че Вашият работодател в коректен и можете да му вярвате?
   Единствено от НОИ могат да Ви дадат отговор какво се случва с Вашите болнични. Винаги съм давала съвет, всеки един да си вземе ПИК код от НОИ, за да има достъп да система на НОИ, да може да се следи движението на болничния и т.н. Така ще имате реална представа какво се случва и какви мерки своевременно може да предприемете.

   Първо относно връщането: При липсващи или нередовни документи териториалното поделение на Националния осигурителен институт изпраща уведомително писмо с обратна разписка на лицата, които са ги представили, в срок 7 работни дни от представянето на документите, като им дава необходимите писмени указания за отстраняване на нередностите. В случай на връщане НОИ няма да уведоми Вас, а Вашия осигурител, защото това е лицето, което ги е представило.

   Ако искате, помолете Вашия работодател /счетоводителя да Ви покаже писмото на НОИ. Ако наистина има такова писмо, т.е. болничния е върнат от НОИ – поне ще сте наясно защо болничният е върнат и кога евентуално може да очаквате плащане.

   Лично мен ме притеснява това, което са Ви казали от НОИ – че изобщо нямате входирани болнични листи. Не искам да обвинявам никого, но мисля, че работодателят Ви крие някаква информация и при него има проблем.
   Ако първият Ви болничен е върнат и е възможно да има някакво забавяне – какво става с останалите два? Представени ли са на работодателя – кога? И дали той ги е предал в НОИ?

   Само когато знаете истинската ситуация, защото в момента само предполагам възможните причини, бих могла да Ви дам някакъв съвет.
   Но като начало можете да поискате информация от работодателя Ви – дата на връщане на първия болничен, дата/дати на изплащане на втория и третия болничен в НОИ. И след това тази информация да я сравните с това, което ще ви кажат в НОИ. Ако има съпоставимост на информацията – то наистина можете да мислите за някакво забавяне. Ако Вашия работодател и НОИ ви представят различна информация – то следва да търсите проблем и съответно решение.

   Имам някакви опасения какво може да се е случило, но не бих искала да Ви притеснявам излишно, без да се познава ситуацията в детайли.

 117. Анна каза:

  Здравейте,

  Имам осигуровки от работодателя ми по трудовия договор на пълната заплата и се самоосигурявам на 420 лева(с право на болничен и майчинство), като работещ на свободна професия. Интересува ме, дали ще получавам обещетение по време на майчинство на база общата сума от трудовия договор и самоосигуряването или само на база едно от двете?

  Благодаря предварително 🙂

  • Мария Радева каза:

   Отпускът в размер на 410 календарни дни, 45 от които преди раждането – е отпуск поради бременност и раждане. Отпускът след това е този за отглеждане на малко дете до навършване 2-годишна възраст на детето.
   Паричните обезщетения на лица, които към началото на отпуска поради бременност и раждане са осигурени за общо заболяване и майчинство по различни договори или на различни основания, се изплащат поотделно по всеки от договорите или за всяко от основанията.
   Лицата, които работят като осигурени за общо заболяване и майчинство по повече от един договор или основание за осигуряване при различни работодатели трябва да представят пред всеки от работодателите отделни екземпляри болнични листове за бременност и раждане и отделни заявления-декларации, приложение № 2.

   След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. За 2014 г. определеният размер на обезщетението е 340 лв.

   • Анна каза:

    Много Ви благодаря за бързия и подробен отговор!

    Хубав ден и поздрави,
    Анна

 118. Катя Кирилова каза:

  Добър ден. Имам следния въпрос: В болнични по майчинство /45 дни преди термина/ излязох на 10.02, термина ми е 27.03. Но в болничния доктора ми е объркал месеца на термина с 27.02. Така от НОИ ми го върнаха и искат корекция на датата в срок от 7 раб.дни. Но доктора ми е в болнични. Мога ли да направя корекцията след този срок? Ще има ли санкции?
  Благодаря.

  • Мария Радева каза:

   Това е по принцип:
   При липсващи или нередовни документи териториалното поделение на Националния осигурителен институт изпраща уведомително писмо с обратна разписка на лицата, които са ги представили, в срок 7 работни дни от представянето на документите, като им дава необходимите писмени указания за отстраняване на нередностите.
   Ако в срок 7 работни дни от датата на уведомяването нередностите не бъдат отстранени и/или не бъдат представени в териториалното поделение на Националния осигурителен институт липсващите документи, преценката на правото и определянето на размера на обезщетенията се прави въз основа на наличните редовни документи и на данните, свързани с осигуряването на лицата.

   Моят съвет е спазете този срок. Ако това е невъзможно – свържете се с ТП на НОИ – могат и да ви помогнат.
   Ако не спазите срока – санкция няма да има – но дали ще ви бъде изплатено обезщетението – това е друг въпрос?

 119. Пенка Георгиева каза:

  Здравейте!
  Не съм много сигурна при начисвяването на здравните осигурителни вноски за дните ,които плаща НОИ като обезщетение при временна неработоспособност- базата е 420 лв,но лицето е с безсрочен трудов договор на 4 часов работен ден и в тоя случай базата пак ли е 420 лв или и 210 лвл

  • Мария Радева каза:

   Чл. 40 от ЗЗО изчерпателно изброява всички случаи на плащане и изчисляване на здравни осигуровки.

 120. Георги каза:

  Здравейте,в болничен съм от 30.11.13 до 16.02.14. На последния болничен пише от 18.01 до 16 .02, на 17.02 ми прекратяват договора,но в сайта на НОИ пише ОТ 18.01 ДО 17.02.Въпросът ми е сте ми изплатят ли този болничен и трябва ли да се обадя в НОИ за свършването на болничния.

  • Мария Радева каза:

   Честно казано трудно разбирам здадения въпрос.
   Но лицата ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ имат право на обезщетение за времена нетрудоспособност дори и след прекратяване на трудовия договор.

 121. Имам един въпрос-На 21 .01.2014 ме изписаха от родилно на съпруга ми му дадоха документ за 15дни болничен от болницата, въпросът ми е ще бъде ли изплатен ако януари месец се е водил в неплатена поради липса на работа?Благодаря предварително.

  • Мария Радева каза:

   Предполагам визирате отпуска по чл. 163, ал. 7 от КТ – Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение.
   Паричните обезщетения на бащите при раждане на дете се изчисляват както паричните обезщетения на майките при бременност и раждане. Обезщетението не зависи от последния месец, а от осигурителният доход за 18 месеца назад.

 122. Владислав Николов каза:

  Поради счупване на крак на 8 Януари излязох в болничен.Всички необходими документи са занесени в НОИ още на другия ден. След 14 дни миодължиха болничния до 23 Февруари. Кога би следвало да ми бъдат превенени болничните от НОИ ? Благодаря !

  • Мария Радева каза:

   формално: Паричните обезщетения при временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица в срок 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

   Друг е въпросът кога реално ще бъде изплатено обезщетението – за отговор на този въпрос следва да се обърнете към ТП на НОИ.

 123. Таня Лазарова каза:

  Здравейте,
  На 27.12.2013 година ми беше прекратен трудовия договор. На 02.01.2014 г. представих болничен лист на работодателя за периода от 02.01.2014 г. до 16.01.2014 г., който беше представен в НОИ. На 20.01.2014 г. постъпих в болница и за периода от 20.01.2014 г. до 14.02.2014 г. ми беше издаден болничен лист, който също представих на бившия работодател за да го представи в НОИ, но ми отказа. Какви действия трябва да предприема?

  • Мария Радева каза:

   Съгласно чл. 42, ал.2 от КСО когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. Вие можете да се ползвате от тази разпоредба ако временната неработоспособност е настъпила до 30 календарни дни, считано от 27.12.2013.
   Моят съвет е ако желаете да се обърнете за съдействие към НОИ.

 124. Маруся Драгоева каза:

  Той ме води на 4 часа работен ден , не знам дали ми плаща осигуровки и не внася болничните листи в НОЙ. Писах жалба до НОЙ и те ми отговориха , че са направили проверка обаче не са го намерили. Не знам към кого да се обърна за помощ.Аз съм оперирана от рак на гърдата и от тогава не съм получила никакви пари (7 месеца).

  • Мария Радева каза:

   Относно плащането на осигуровки и представянето на болничните в НОИ – единствено НОИ може да извърши проверка.
   А сигурна ли сте, че трудовият Ви договор (дори и на 4 часа) е вписан, така както изисква Кодекса на труда? Ако не е – означава, че нямате валиден трудов договор, което обяснява и защо работодателят Ви не представя болничните в НОИ. Можете да се обърнете за съдействие към Инспекцията по труда, евентуално да се обяви трудовият Ви договор за действителен и да Ви се признаят някакви осигурителни права.

 125. Здравейте, имам следното питане, счупих крак преди 90 дни (3 месеца) сега ми изтича болничния , имам ли право на още болнични при условие, че не съм се възстановила? Благодаря Ви предварително.

  • Мария Радева каза:

   Медицинският орган може единствено да прецени Вашето здравословно състояние, както и нуждата от болничен.

    • Мария Радева каза:

     Не съм разбрала правилно въпроса.
     Да, имате право.
     Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
     По изключение за отделни случаи след мотивирано решение на ТЕЛК отпускът за временна неработоспособност може да се продължи и след изтичането на новите 6 месеца само за някои болести, като туберкулоза, травматични увреждания, следоперативни състояния, хепатит, инфаркт на миокарда и др., когато е очевидно, че осигуреният ще възстанови работоспособността си в следващите 6 месеца. Не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 18 месеца.

 126. Маруся Драгоева каза:

  Въпросът ми е следният:в болничен съм от 6 месеца и ми предстоят още,но работодателят ми не ми изплаща болничните,а ми дава по 50лв.на месец.Как да постъпя в тази ситуация? СПЕШНО

  • Мария Радева каза:

   Обезщетението за временна неработоспособност не се изплаща от работодателя, освен за първите 3 дни.
   Работодателят представя болничния в ТП на НОИ и в случай, че имате право на обезщетение – същото се изплаща по лична сметка на лицето.
   Сигурна ли сте, че болничните Ви са представени в НОИ и дали всичко е наред с осигурителния Ви статус?

 127. Даниела каза:

  Здравейте,от понеделник 03.02.2014 сам в болни4ен 3 дена,като на 4-ия,в четвъртък 06.02.14г.ме викат на контролен преглед и чак тогава ще ми напишат болничният за 3-те дена,това може ли да е проблем на работа,и да не ми ги признаят.Аз сам ги уведомила за това,но доколкото знам в рамките на 1-н ден трябва да се занесе в предприятието,за да ти изплатят обезщетението.

  • Мария Радева каза:

   Лично аз не виждам как ще се издаде болничен със задна дата. Наредбата за медицинската експертиза казва: Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. …. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето.
   Относно представянето на работодателя правилото е: Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.

 128. Божила каза:

  Здравейте, В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Бременна съм и 45-я ден преди раждането е преди навършването на 2 години на първото дете. Налага ми се да вляза в болница и съответно ще ми издадат болничен лист за общо заболяване. След раждането на детето какво обезщетение ще получа за него, като за първото ли?

  • Мария Радева каза:

   При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето. Ако не е по-благоприятно – то обезщетението се определя по общия ред.

 129. Пенка Георгиева каза:

  Здравейте!Въпросът ми е:Когато след раждане на детето ,бащата иска да ползва отпуск на основание чл.50,ал.6 КСО до 15 календарни дни – освен Заявление-декларация Прл.13 и препис от Заповедта на Управителя на фирмата за разрешен отпуск трябва ли да се представи и копие от Акт за сключен граждански брак.Бащата е осигурен за всички рискове и има повече от 24 мес. непрекъснат трудов стаж.Работи по безсрочен трудов договор.
  Благодаря.

  • Мария Радева каза:

   Паричното обезщетение при раждане се изплаща на бащата, ако са налице и следните условия:

   детето да е живо;
   детето да не е дадено за осиновяване;
   детето да не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
   детето да не е настанено в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
   бащата да не е лишен от родителски права;
   родителските му права да не са ограничени;
   да се намира в брак с майката на детето или да живее с нея в едно домакинство и да е припознал детето. (не е задължително да имат сключен граждански брак, следователно и акт за граждански брак не е необходим

   Посочените обстоятелства в зависимост от конкретния случай се декларират в заявление-декларацията по образец, приложение № 13 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО. (Обстоятелствата се декларират, а не се доказват с документи)

   При промяна в декларираните обстоятелства, която води до прекратяване изплащането на обезщетението, лицата са длъжни в срок 3 работни дни да декларират промяната с декларация по образец, приложение № 12 към същата наредба.

 130. Сашо Сашев каза:

  Здравейте,
  преди 370 дена, стана трудова злополука.Имам голям хематом, усложниха се нещата, като получих тотална дискова протузия на C6 и C7. Появиха се страшни болки в крайниците ми. Минах на ТЕЛК, дадоха ми 50% трайна неработоспособност. Викат ме в предприятието, където работя, да напусна по взаимно съгласия. Искам да попитам, какво трябва да направя като работодателят ми не ми е дал никакво обещетение. Получавал съм обещетение само от НОЙ. Утре трябва да взема решение, моля пишете ми – СПЕШНО!!!

  • Мария Радева каза:

   Не разбирам за какво точно трябва да вземете решение? Да напуснете по взаимно съгласие ли?
   Решението дали ще приемете предложението за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие е Ваше лично и зависи от това какво планирате да правите в бъдеще – дали ще започвате нова работа, имате ли право на обезщетение за безработица и т.н. В това отношение не мога да Ви дам съвет – решението е строго лично!
   От друга страна решението за прекратяване на трудовия договор няма нищо общо с трудовата злополука. В случай, че злополуката е призната за трудова по съответния ред, ако са налице съответните условия можете да претендирате обезщетение от работодателя по чл. 200 от КТ.

   • Сашо Сашев каза:

    Благодаря Ви, за отговора.
    Днес ходих до предприятието, в което работех. Предложиха ми да напусна по взаимно споразумение, но аз отказах, защото адвокатът ми каза да не подписвам нищо. Не знам какво цели с това. Но въпреки това, ме уволниха, заради 4 дена самоотлъчка, защото последния ми болничен беше до 16-ти Януари, а на 17 Януари взех решението и от ТЕЛК. Не знаех какво да правя и ги пуснах като всеки път по куриерска фирма, за да отидат в предприятието. Но от 20-ти до днес, са 4 дни. Написах обяснение, защо тези 4 дни не съм бил на работа – съдържанието беше такова: “Защото нямах информация, как да постъпя с телковото и болничния, и защото нямах финансова възможност да отида до София. Използвах приятел, който караше негов приятел на Аерогарата, и отидохме до предприятието.“
    Трябваше ли да подпиша прекратяване на договора по взаимно съгласие,защото не подписах нищо, и си тръгнах. Сгреших ли!?
    Отговорете ми, много Ви благодаря!

    • Мария Радева каза:

     Здравейте!
     Както казвате имате адвокат и моят съвет е – доверете му се, нали затова сте го наели. Явно колегата има стратегия, която следва и която аз не бих могла да коментирам.

   • Мариян Ангелов каза:

    Здравейте, Имам болничен който важи от 29.30.2013 до 28.1.2014 подадох го с закъснение на 24 януари. Бихте ли ми казали, кога ще ми бъде изплатен ?

    • Мария Радева каза:

     За да бъде изплатен – първо трябва да се представи в НОИ. Вашият работодател има срок за представяне на болничните до 15 февруари – след това текат срокове за проверка и т.н. Към края на февруари може и да получите обезщетение.

 131. Биляна Георгиева каза:

  Здравейте , интересува ме лице което е осигурявано от 24 месеца , има ли право на болничен ??? В момента това лице реално е с прекъснати осигурителни права / понеже трябва да има 36 месеца здравни вноски / , но това основание ли е за отказ на издаване на болничен лист ? Някъде прочетох , че са нужни 6 месеца назад да има осигурителни вноски , и няма законно основание за отказ на издаване . Това реално ли е ???

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Смятам, че в така зададения въпрос се смесват понятията за здравно и социално осигуряване.
   Плащането на здравни осигуровки ви осигурява здравноосигурителни права, които нямат нищо общо с „правото на болничен“.
   Болничен лист се издава на лицата, които имат съответен осигурителен стаж, който им дава право да ползват определени обезщетения.

   Право на парично обезщетение за времето на отпуск поради временна неработоспособност (болничен) се придобива при наличието на следните условия:

   1. към деня на настъпване на временната неработоспособност лицето да е осигурено за общо заболяване и майчинство, т.е. да упражнява трудова дейност, която е основание за осигуряване и да са внесени или дължими осигурителни вноски върху получено, начислено или неначислено трудово възнаграждение;
   2. лицето да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство. Това изискване не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст и за придобиване право на парично обезщетение за трудова злополука и професионална болест. Шестмесечният стаж може да бъде прекъснат или непрекъснат, да е положен при различни работодатели, като не е задължително да е положен непосредствено преди излизането на лицето в отпуск поради болест;
   3. да е разрешен отпуск поради болест, т.е. да е издаден болничен лист от органите на медицинската експертиза.

   Дори и лицето да има прекъснати здравноосигурителни права – ако са налице посочените три условия – то това лице има право на обезщетение за временна неработоспсобност. Друг е въпросът, че ако лицето няма здарвноосигурителни права – то прегледа за установяване на заболяването ще трябва да бъде платен.

 132. стоянка тодорова каза:

  стоянка казва:работя във хранителен магазин от 5 месеца и 15 дни преди 1 месец излязох в болнични поради инвитро процедура скоро получих писмо за отказ на болничните от нои с мотива че нямам 6 месеца осигорителен стаж имат ли пражо да ми ги откажат при полижение че преди тази работа работих на друго работно място и имам прекасване 4 дни между двете работни места

  • Мария Радева каза:

   Най-важното – пожелавам Ви успешна процедура!

   Относно отказа – не мога да го коментирам, защото не разполагам с точния текст.

   Но на въпроса, който задавате – ще цитирам това, което е написано на официалната Интернет-страница на НОИ:

   Право на парично обезщетение за времето на отпуск поради временна неработоспособност се придобива при наличието на следните условия:

   1. към деня на настъпване на временната неработоспособност лицето да е осигурено за общо заболяване и майчинство, т.е. да упражнява трудова дейност, която е основание за осигуряване и да са внесени или дължими осигурителни вноски върху получено, начислено или неначислено трудово възнаграждение;
   2. лицето да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство. Това изискване не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст и за придобиване право на парично обезщетение за трудова злополука и професионална болест. Шестмесечният стаж може да бъде прекъснат или непрекъснат, да е положен при различни работодатели, като не е задължително да е положен непосредствено преди излизането на лицето в отпуск поради болест;
   3. да е разрешен отпуск поради болест, т.е. да е издаден болничен лист от органите на медицинската експертиза.

 133. Пенка Георгиева каза:

  Здравейте!
  Имам следния въпрос – Ако фирмата /ЕООД/ за известно време няма да осъществява дейност /една година/ще внася ли осигурителни вноски.Има ено лице по безсрочен трудов договор,което в момента е в отпуск по майчинство.Управителя е самоосигуряващо се лице/без трудово възнаграждение/Трябва ли да се уведомява някоя инстанция предварително за обстоятелствата.
  Благодаря.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Въпросът Ви е достатъчно сериозен, за да се ангажирам с отговор и този публичен форум.
   След като лицето е самоосигуряващо лице има възможност за преустановяване на осигуряването след като не се извършва дейност. За подробности следва да се обърнете за специализирана консултация.

 134. Мариета Боянова каза:

  Здравейте последния ми болничен лист след раждане свършва на 16/12/2013г. Кога счетоводителката ще трябва да подаде документите за майчинство и от кога ще трябва да взимам пари?

  • Мария Радева каза:

   След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Може би въпросът Ви е за това обезщетение?
   Паричните обезщетения за отглеждане на малко дете по чл. 53 и 54 КСО се изплащат въз основа на заявление-декларация от осигуреното лице по
   образец съгласно приложение № 3 и приложение № 4 със задължително попълнените данни от осигурителя относно правото на паричните обезщетения.

   Документите за изплащане на това обезщетение се представят в съответните ТП на НОИ от осигурителите до 15-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя. Следователно, за да възникнат задължения за работодателя за представяне на документите ви в НОИ – първо Ви следва да сте подали заявление-декларация по образец – приложение 3.

   Паричните обезщетения се изплащат на правоимащите лица в срок 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

 135. Петя каза:

  Здравейте!Ще се радвам ,ако може да ми помогнете.Бременна съм в 7мият месец и от 5ти декември вече не съм на работа поради завръщане на титуляра.Казаха ми че мога да продължа да нося останалите два болнични до термина.Единият сега от 13ти декември и другият 45дни преди раждане на 16ти януари Фирмата ще ги носела в НОИ и ще ми се плаща майчинство 1година .Вярно ли е това?
  Ако си намеря някой да ме води на работа преди 16 ти януари и вече на 45 дневният болничен пише нов работодател майченството ще е 2 год. така ли е …..

  • Мария Радева каза:

   За да се ориентирате в ситуацията следва да разграничите двата вида болнични:
   Съгласно чл. 50 Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
   Издадените болнични преди това – т.е. преди 45 ден – не са за бременност и раждане, а за общо заболяване.

   Това уточнение е необходимо, защото от това за какво е издаден болничния се процедира и в случай на прекратяване на трудовия договор – т.е. на осигуряването.
   Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. Аз смятам, че Вие се намирате в тази хипотеза – за болничните издадени след прекратяване на трудовия Ви договор.

   Има и една друга хипотеза – ако прекратяването на трудовия договор беше след като сте започнали получаване на обезщетението за бременност и раждане – т.е. в тези 410 дни, 45 от които преди раждането. В тези случаи -дори и с прекратено осигуряване – щяхте да получавате обезщетение до края на срока – т.е. до края на тези 410 дни.

   Искам да Ви обърна внимание, че отговорът ми е по принцип – понеже не разполагам с документи. За допълнителна информация може да се обърнете за консултация към ТП на НОИ.

   По отношение на въпроса Ви „някой да ви води на работа“ – не бих искала да се ангажирам с коментар и то в такъв публичен формат.
   Няма понятие – някой да ви води на работа – понятието е сключване на трудов договор – респективно започване на осигуряване.

 136. Тодорка Кирекчийска каза:

  Здравейте,
  Издаден е болничен лист за временна нетрудоспособност от 18.11.2013 г до 22.11.2013 г. Лицето го представя на 02.12.2013 г.До кога трябва да се внесе в НОИ?
  Предварително благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Съгласно чл. 40а от КСО Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт от осигурителите до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя.
   Във Вашия случай – до 15 число на месец януари – защото това е месецът следващ този (декември), през който лицето е представило документите пред осигурителя.

 137. BISERA каза:

  Zdraveite,majat mi 6te polzba bolni4ni toi e sobstvenik na firma no raboti i na trudov dogovor,osigurqva se i na dvete mesta kak stoqt ne6tata s bolni4niq kolko trqbva da mu izdadat za dvete predpriqtiq poodelno li.Molq poqsnete mi

 138. BISERA каза:

  Zdraveite,intresuvam se kak se procedira pri bolni4nite.Saprugat mi ima firma no raboti na drugo mesto na trudov dogovor.Vleze v bolnica i kakav bolni4en trqbva da mu izdadat za firmata mu edin i za predpriqtieto kadeto raboti.
  Za6toto toi se osigurqva i na dvete mesta za pensiq bolni4ni.

  • Мария Радева каза:

   От така зададения въпрос разбирам, че лицето има две основания по които се осигурява – по трудов договор и вероятно като самоосигуряващо се лице (няма много данни как точно се осигурява като „собственик на фирма“)
   В случай, че има две осигурителни отношения – ще му се издадат два болнични – подобно на ситуацията като лице с двама работодатели.

 139. димитрина каза:

  Здравейте октомври месец подадох декларация 54 във фирмата която работя имам пик код с който си проверявам документите в нои и тя не излиза като представен документ във фирмата ми дават някакви глупави оправдания, че ще се подаде декември, не би ли трябвало да се подаде ноември заедно с ведомоста която е подадена за осигуровките

  • Мария Радева каза:

   „декларация“ 54 ????

   Само да уточним дали не става въпрос за Приложение № 4 – Заявление – декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 КСО?

    • Мария Радева каза:

     Осигурените лица представят болничните листове, заявления-декларациите и приложенията към тях на осигурителя си, който ги завежда в отделен дневник, с вх. № и дата, които следва да се изискват от осигурените лица, като доказателство, че са предадени на осигурителя.
     От 1 януари 2013 документите се представят в съответното ТП на НОИ от осигурителите, в срок до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя.
     Следователно документи, предадени на осигурителя (работодателя) през октомври – до 15 ноември е следвало да бъдат предадени в НОИ.

     В случай че осигурителят забави или не представи документите в териториалното поделение на Националния осигурителен институт, от същия се търси административнонаказателна отговорност. Следователно може да подадете жалба до НОИ, в резултат на което на работодателя да бъде направена проверка и ако се установи нарушение да бъде наложена глоба.

 140. Василева каза:

  Здравейте,
  Бременна съм и през октомври ми издадоха първия болничен, в рамките на същия месец и следващия продължаващ.Фирмата и местоработата ми е в град Дряново, като от НАП в Габрово отказват да приемат болничните, защото собственика на фирната по лична карта се води в гр. Враца т.е. счетоводителя трябвало да представи документите във НАП Враца!!! Е, ПИТАМ АЗ ЩО ЗА ГЛУПОСТ Е ТОВА И КАКВО ОБЩО ИМА АДРЕСА НА СОБСТВЕНИКА НА ФИРМАТА? Проблема е в това, че упълномощените лица отказват да пътуват всеки месец до Враца за еди болничен и ми препоръчаха да си потърся друга фирма! аз съм в седмия месец и незнам какво да правя… питам се да ли счетоводителя или служителите в НАП Габрово проявяват некомпетентност и какво ще ме посъветвате?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Адресът на собственика няма отношение към подаването на документите в НОИ (болничните не се подават в НАП)
   Документите се подават в НОИ, където е регистриран осигурителят!
   Може би в случая седалището на фирмата е адресът на собственика – много често така го правят, което означава, че по този адрес може и да е регистрацията на осигурителя в НОИ. Това може да е причината за отказа, но не съм сигурна, защото не съм видяла документи.

   Зададен по този начин въпросът – не мога да бъда конкретна в отговора, защото не зная подробности.
   Какво означава да си търсите друга фирма ???? Това е нелепо.
   Няма такова нещо – като отказват да пътуват до Враца – ако там трябва да се подават документите – ще ги подават – в противен случай подлежат на санкция.
   Моят съвет е ако прецените да се обърнете към Централно управление на НОИ за официално становище по случая.

 141. Пенка Георгиева каза:

  Служителка осигунрена по безсрочен трудов договор в момента е в отпуск за отглеждане на малко дете до 2 год.възраст до 15.01.2014г.От 06.12.2013г ще ползва отпуск по бременност и раждане с първи болничен лист, с което се получава застъпване.Въпросът ми е – при представянето на болничния лист заедно с декл.15,придружителното писмо и описът трябва ли да се представят и други документи.Имам предвид декларация за промяна на обстоятелствата или нещо подобно.Благодаря Ви предварително.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Както разбирам – от една страна служителката е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и в същото време на нея й се разрешава отпуск поради бременност и раждане (този който започва 45 дни преди термина?)
   Болничният ще трябва да се представи по съответния ред.
   Ползването на майчинството ще трябва да бъде прекратено съгласно Чл. 14, ал.1 от НАРЕДБАТА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ – В срок 3 работни дни от промяна на обстоятелствата (Т.Е. ОТ ДАТАТА НА БОЛНИЧНИЯ), свързани с изплащането на паричните обезщетения, осигурените лица представят на осигурителите декларация по образец съгласно приложение № 12 и съответните доказателства към нея. Осигурителите представят декларацията и приложените към нея документи в съответното ТП на НОИ в срок 3 работни дни от получаването им по реда на чл. 11.

   В този случай служителката да прецени дали няма право да получава 50% от обезщетението за майчинство след неговото прекратяване.

 142. Маргарита каза:

  Здравейте,
  От началото на 2013 година съм ползвала общо(с прекъсване) болнични за гледане на дете, издадени еднолично от личния педиатър в размер на 36 дни. В момента се налага да ползвам болничен за себе си.
  Въпросът ми е : На колко дни имам право, при положение, че болничните са ограничени до 40 дни в рамките на една година за мен и 60 дни за гледане на болно дете. Благодаря предварително!

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Ограничението не е до колко дни годишно болничен имате право, а изискването е в зависимост от продължителността на болничния – кой орган издава болничния.
   Общото правило е, че когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.

   Съгласно Наредбата за медицинската експертиза болничен лист за гледане на болен член от семейството в дома, се издава:
   1. от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина – еднолично до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания;
   2. от ЛКК – до 30 дни наведнъж, но за не повече от 6 месеца, а след 6-ия месец – след решение на ТЕЛК.
   Следователно вие можете да ползвате този болничен и с продължителност от няколко месеца – в такъв случай болничният ще е издаден от ЛКК, съответно ТЕЛК.

   Временната неработоспособност, се удостоверена с болничен лист, издаден еднолично от лекуващия лекар до 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година. Ако временната неработоспособност продължи по-дълго от 40 дни (с прекъсване) болничният се издава от ЛКК.

   Двата вида болничен – за временна неработоспособност и за гледане на дете – те трябва да ги смесвате, всеки се разглежда сам за себе си.

 143. Керанка каза:

  Здравейте,
  Имам издаден болничен поради бременност от 23.10 до 22.11.2013. АГ ми каза,че заради ЛКК комисията ще ми издадат новия болничен на 28.11.2013. (Но ще бъде продължен стария от 23.11.2013.). Въпросът ми е трябва ли да се притеснявам, че ще предам болничния си на работодателя с малко закъснение?
  Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Според мен няма от какво да се притеснявате, защото сроковете за представяне започват да текат от момента на издаване на документа.

 144. Ковачева каза:

  Здравейте!
  Имам представен болничен лист от работник за период 04.11.2013 до 06.11.2013г.
  /3 работни дни/. Следва ли да го представя в НОИ, при положение,че първите з работни дни се изплащат от работодателя?

  Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Да, има указание на НОИ в тази връзка, както и е даден следния пример:
   Служител представя болничен лист за временна неработоспособност за 3 дни от 7 юли 2010 г. до 9 юли 2010 г. вкл. /от сряда до петък/. Осигурителят следва да изплати на лицето 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за целия период, тъй като работните дни в периода на неработоспособността са само три. Независимо от това осигурителят трябва да представи в съответното ТП на НОИ болничния лист. В т. 3 от раздел “Данни от осигурителя/самоосигуряващия се” на болничния лист осигурителят вписва 3 работни дни. В точка 16А “Дни във временна неработоспособност с възнаграждение от работодателя“ на основание чл. 40, ал. 5 от КСО в декларация образец № 1 също се попълват 3 дни.

 145. Росен каза:

  Здравейте!

  С приятелката ми изпаднахме в следната ситуация: тя е бременна в 9-ти месец и в момента е в майчинство – първият 45 дневен болничен. Тъй като е на срочен трудов договор, работодателя решава да го прекрати, но обещава да внася всички болнични и нужни документи в НОИ, касаещи майчинството и до 410-я ден. Има ли право да прави това, тъй като явно той(вече бившият работодател) няма да има никакво касателство вече с нея? Какво правим със здравните и социални осигуровки – на самоосигуряване ли е желателно да минаваме ?
  Благодаря Ви предварително.

  • Мария Радева каза:

   Предполагам, че прекратяването на трудовия договор е поради изтичане на неговия срок. С прекратяването на трудовия договор е прекратено и осигуряването за общо заболяване и майчинство.
   Съгласно чл. 52 от КСО При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство (прекратяване на трудовия договор) през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане (на лицето е издаден болничен поради бременност) на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50, т.е. по общия ред. До изтичане на срока за бременност и раждане – 410-я ден – майката ще получава обезщетенията си – така все едно има трудов договор.

   Според мен какво следва да правите със здравните и социални осигуровки – питате за времето след изтичане на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане, в случай, че все още няма сключен друг трудов договор. При всички случаи – лицето дължи здравно осигуровки. Относно социалното осигуряване – то, за разлика от здравното е дължимо само ако има основание за това. За да може едно лице да се осигурява социално – като самоосигурено – следва да има основание за това. В противен случай – няма как да внася социални осигуровки.

 146. Анета Генчева каза:

  Здравейте! Имам следното питане по-време на болничен с диагноза“остър тонизилит“ на връщане от поликлиниката падам от рейса и скъсах ставния хрущял. Трябваше спешно да ме оперират и така се получи ,че операцията ми беше насрочена точно същия ден когато ми изтече първичният болничен от 6 дни.Впоследствие лечението ми след злополуката продължи 180 дни минавайки през ЛКК комисия.Днес получих известие ,че последният ми болничен е спрян эа момента и е даден эа разглеждане на ЕВН ,поради факта ,че надвиших 180 дни броейки ми и първият боничен преди злополуката. Моля ви да ме насочите към кой да се обърна и дали имам право да си търся правата,эащото 180те дни ми бяха дадени от ЛКК эа нетрудова злополука с код 6,защо ми включват и болничният отпреди элополуката.Благодаря предварително.

  • Мария Радева каза:

   Обжалването на болничните листове е административна процедура и Вие като заинтересовано лице, може да участвате в тази процедура при спазване на съответните правила. Към кого да се обърнете за съдействие – Вие трябва да решите този въпрос, защото вие ще трябва сама да си организирате защитата.

   Не зная конкретните мотиви на НОИ за спиране на болничния, но по всяка вероятност те приемат, че е налице непрекъснатост на неработоспособността (без значение, че е за различни заболявания) и в този случай следва да се приложи следната разпоредба: Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК.

 147. Людмила Петрова каза:

  Здравейте , моля за Вашият компетентен отговор.
  На служителка е прекратен тр. договор , работодателя и е
  изплатил всички дължими суми. Оказва се , че служителката е била
  бременна , тя обаче не е уведомила вече бившият си работодател за
  това обстоятелство. Следва иск в съда и в момента делото се гледа.
  Въпроса ми е следният : До кога работодателят е длъжен да носи документи относно нейната бременност и последващо раждане в съответното подразделение на НОИ ?
  Благодаря !

  • Мария Радева каза:

   Понеже не разполагам с данни за какво е делото – не мога да коментирам този въпрос.

   Приемам, че в този случай става въпрос за началото на бременността и болничният е издаден като такъв за временна неработоспособност. Ако това е така се прилага следната разпоредба.
   Съгласно чл. 42, ал.2 от КСО Когато временната неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. Т.е. до 30 календарни дни след прекратяването на трудовия договор – служителката може да ползва правото си на обезщетение.

 148. Наталиа Мил4ева каза:

  Здравеите,искам да попитам за моя болни4ен,които е от 09.09.13г. до 12.10.13г.кога ще ми бадат преведени парите през месец октомври или ноември и за целиа болни4ен наведнай или месец за месец

  • Мария Радева каза:

   Изплащането на болничните зависи на първо място от това, кога е представен болничния на работодателя, от което следва задължението за представяне в НОИ. Изплащането е са съответния месец.
   Отново казвам, това което многократно вече писах тук – най-точен отговор на въпросите относно изплащането на болничните могат да дадат от НОИ, защото от там следят движението на преписката. За удобство можете да се снабдите с ПИК и електронно да следите движението на Вашия болничен.

 149. Здравейте, опитвам се да открия информация относно следният казус : има ли право работодателя, да освободи своя служителка, след трети месец от бременността и след като е бил официално осведомен за това. Служителят е назначен на постоянен трудов договор.

  • Мария Радева каза:

   Не зная защо поставяте условието „след третия месец на бременността“ – КТ защитава бременната работничка или служителка – без оглед на срока на бременността по следния начин:

   Бременна работничка или служителка, може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1 , т. 1(при закриване на предприятието), т. 7 (при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност), т. 8 (когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност) и т. 12 (при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор), както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 (работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда) и ал. 2, т. 6 (дисциплинарно уволнен). В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 (при дисциплинарното наказание) уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

   На други основания, както и извън посочената процедура – бременна работничка не може да бъде уволнена. Т.е. формално може – но при обжалване – вероятността за отмяна на уволнението е значителна.

   • Ивелина Николова каза:

    Здравейте,
    моя въпрос е следния: преди дни получих двумесечно предизвестие за прекратяване на работата ми по чл. 328, причина намаляване обема на работа. Днес установих, че съм бременна. Въпросът ми е защитава ли ме закона да не ме махнат от работа.

    • Мария Радева каза:

     „Намаляване обема на работа“ е основание за прекратяване на трудов договор по чл.328, ал.1, т.3 от КТ.

     Съгласно КТ бременна работничка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12.

     В момента Вашият работодател не знае, че сте бременна. Но ако иска процедурата по съкращаване да е законосъобразно към момента, в който Ви връчва заповедта за прекратяване ще трябва да изисква информация за определени обстоятелства, вкл. и дали сте бременна. Тогава, когато разбере за Вашата бременност има две вероятности:
     1. въпреки всичко да продължи започната процедура и да ви уволни – като в този случай заповедта ще е незаконосъобразна и при обжалване съдът ще я отмени
     2. да започне нова процедура по връчване на предизвестие, вече съобразена с обстоятелството, че сте бременна.

     До момента, в който работодателят не знае за Вашата бременност или тя не е толкова напреднала, за да е видима – неговите действия за правилни.

 150. silviq каза:

  Здравейте искам да попитам защо от НОИ бавят болничните?Работодателката ми каза че ще имам два превода за месец септември а сам получила само един път на 17 септември вече месеца свършва а втори превод няма.Пари се превеждат във вторник и четвъртък,днес е петък кога ще имам втори превод?

  • Мария Радева каза:

   Въпросът е зададен повторно и вече отговорих.

   За компетентен отговор – следва да се обърнете към ТП на НОИ.

 151. silviq каза:

  Здравейте искам да попитам защо от НОИ бавят болничните?Работодателката ми каза че ще имам два превода за месец септември а сам получила само един пат на 17 септември вече месеца свършва а втори превод няма.Пари се превеждат във вторник и четвъртък,днес е петък кога ще имам втори превод?

  • Мария Радева каза:

   За да получите отговор на въпросите си – моят съвет е да се обърнете към ТП на НОИ. Единствено от там могат да кажат – каква е причината за забавянето.

 152. velichka ilieva каза:

  ot 01.07 13g. imam bolnichen ot lichen lekar-14 dni
  sled tova s dalag talon ot komisiq dva pati po 20 dni
  do 24 08 13g i poluchavam na stranizata si v noi -spirane na proizvodstvoto
  s dve dumi -sumata ot periodite na ednolichno izdadenite bolnichni nadvisavala 40 dni nqmam li pravo na pbezstetenie . zasto kato samo parvite 14 dni sa ot lichen lekar i posle sam llk

  • Мария Радева каза:

   Честно казано – трудно разбирам въпроса ви. Не мога да коментирам, защото предоставената информация е доста оскъдна, но това, което пишете, че производството е спряно (не казвате, че имате издаден отказ за изплащане) може би означава, че се обжалват издадените болнични листи. И ако е така – производството ще продължи след окончателното решение на този въпрос. Дотогава няма да бъде получавано обезщетение.

   Най-точен отговор могат да ви дадат от НОИ.

 153. Евелина каза:

  Здравейте!
  Имам няколко питания относно болнични и майчинство. Ситуацията е следната: имам един болничен лист от 01.08.13г до 12.08.13г ; втори болничен лист от 13.08.13г до 04.09.13г и следващия ми болничен лист е за задължителните 45 дни преди термина за раждане от 05.09.13г до 19.10.13г, т.е от 05.09.13г се водя официално в майчинство. Днес сме 19.09.13г, подала съм всички болнични към счетоводителката веднага след издаването на всеки един от тях. Първите два болнични са преведени към НОИ още в края на Август, към днешна дата не съм получила никакъв паричен превод. Имам 9 години трудов стаж, но досега никога не съм ползвала болнични и идея си нямам как стоят нещата при изплащането им. Счетоводителката ми казва че този месец трябва да получа пари за първите два болнични листа, и че първия месец ще има значително забавяне при изплащането на майчинството, след което нещата ще се канализират. Междувременно сключих граждански брак и съм със сменена фамилия от 07.09.2013г, т.е в НОИ фигурирам с вече новата фамилия, а в първите два болнични листа съм си със старата, това би ли било някакъв проблем? Днес ходих до НОИ и ми издадоха ПИК код, но в сайта на НОИ в подразделение е-услуги не успявам да си направя никаква справка, не знам дали веднага го активират този код или трябва да измине определено време, за да е активен, изписва ми или че липсват данни или Грешна комбинация ЕГН-Персонален идентификационен код. Има ли от какво да се притеснявам, или забавянето е в рамките на нормалното?
  Ще се радвам ако ми отделите време за отговор и ми разясните малко обстановката.
  Благодаря Ви предварително!

  • Мария Радева каза:

   За да не стават недоразумения и да не получавам незаслужени обвинения, както ми се случи преди няколко дни – иска да кажа, че ще ми е нужно време, за да отговоря на въпросите ви. Отговарям на тези въпроси в свободното си време, което в момента не е особено много

  • Мария Радева каза:

   Виждам, че въпросът е зададен отдавна, но сега имам възможност да отговаря на въпроса.

   Най-точен отговор на вашите въпроси могат да дадат от НОИ.
   Съгласно нормативната уредба Паричните обезщетения при временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица в срок 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт. В същия срок се изплащат и паричните обезщетение при бременност и раждане и отглеждане на малко дете. Така че аз не виждам логично обяснение – защо в началото обезщетенията ще се бавят – после ще се канализират. Според личните ми наблюдения – проблемът е …. общоизвестния … финансова криза. Постоянно получавам запитвания за забавени плащания.
   Вярно, че забавянето е неприятно, но до момента в който не получите отказ от изплащане на обезщетението – смятам, че можете да запазите спокойствие. Ако НОИ прецени, че има основание да не изплаща обезщетение – тогава се получава отказ, който подлежи на обжалване.

   Ако продължава невъзможността да ползвате издадения ПИК – обърнете се към НОИ. По принцип ПИК кодът се активира своевременно.

 154. Борислава каза:

  Здравейте, мъжът ми има болничен от 14.08.2013 до 15.09.2013, предаден е на работодател на 14.08.2013, въпроса ми е ако срока за внасяне в НОИ е до 15-то число, кога трябва да е внесен, до 15.08 или до 15.09, и кога трябва да си получи парите?

  Предварително благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Съгласно КСО срокът е до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя Следователно във Вашия случай – срокът е до 15 септември.

 155. desi каза:

  Здравейте,
  Въпроса ми е следния мога ли аз да нося болничния си до НОИ , вместо работодателя ми?
  И какво е нужно /подпис,печат,входящ номер и т.н./,за да се предаде болничния лист към НОИ от страна на работодателя? Благодаря предварително.

  • Мария Радева каза:

   Ако въпросът е дали можете формално да занесете болничния – сигурно не е проблем. Проблемът е, че освен болничния се представят и други документи, които следва да бъдат изготвени и подписани от работодателя. А именно:

   Осигурените лица представят болничните листове и приложенията към тях на осигурителя си, който ги завежда в отделен дневник, с вх. № и дата, които следва да се изискват от осигурените лица, като доказателство, че са предадени на осигурителя.

   Болнични листове, придружени задължително от декларация, по образец приложение № 15 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване с попълнени данни от осигурителя относно правото на парични обезщетения се представят в НОИ.

   Необходимите документи за изплащане на паричните обезщетения се представят с придружително писмо по образец съгласно приложение № 8, на хартиен носител и опис по образец съгласно приложение № 9 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

   Документите се номерират и подреждат в съответствие с представения опис поотделно за болничните листове, заявленията и декларациите за промяна на обстоятелствата. При едновременно представяне на повече от 2 болнични листове и/или заявления-декларации, и/или декларации за промяна на обстоятелствата данните от придружителното писмо – приложение № 8, от описа – приложение № 9, от декларациите за банковите сметки – приложение № 7, и от декларацията – приложение № 15, задължително се представят на електронен носител, изготвен с програмен продукт, предоставен от Националния осигурителен институт, или по утвърден от него формат.

 156. Ина каза:

  Здравейте. В момента съм бременна и ползвах платен отпуск за периода до 05.09.2013г. включително, като следящият ме АГ беше казал, че от 06.09.2013г. ще ми се издаде 45 дневния болничен преди раждането. Но днес ми го издаде с дата от 05.09.2013г. включително. Въпросът ми е – ще има ли проблем със застъпването на този ден 05.09. – веднъж обявен за отпуск, а след това включен в болничния? Как се постъпва в тази ситуация? Може ли този ден да се анулира като отпуска или какво мога да направя?
  Благодаря!

 157. Петя каза:

  Здравейте!

  Водя се 45-дневен болничен преди раждане от дата 3 август (терминът ми е 17 септември). Искам да попитам кога се очаква да получа превод от НОИ за първи път и на каква сума? Предполагам, че през септември трябва да ми преведат 90 % от брутното възнаграждение за август и после през октомври съответно да се преведат за септември пак в този размер, но не съм сигурна. Освен това в кой момент трябва да се обърна към НОИ за размера на майчинството ми през първата година?
  Извинете, ако Ви претрупах с въпроси. Благодаря предварително!

  • Мария Радева каза:

   Относно сроковете на изплащане – най-точно могат да ви отговорят от НОИ. Възможно е да има забавяне в документите, в изплащането и т.н. Затова моят съвет е снабдете се с ПИК код и посредством него през страницата на НОИ следете движението на болничните си.

   Не зная за каква първа година питате, но ето как е уреден отпускът за бременост и раждане.

   Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни (изчислението е в дни, не в година) за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането. И така докато се ползват всички 410 дни.

   Документите за изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане ще бъдат представени в НОИ от вашия осигурител. освен ако не сте самоосигуряващо се лице.

 158. Aнелия Ангелова каза:

  Эдравейте,

  искам да попитам как би следвало да се сдобия с декларация за неизползвани болнични за последните три години?

  • Мария Радева каза:

   За какво е тази декларация?

   Ако наистина документът е декларация – то за това е декларация, защото лицето лично декларира тези обстоятелства.
   Ако документът е вид удостоверение – тогава той се издава от съответен орган.

   Понеже не зная за какво точно става въпрос – не мога и да съм конкретна в отговорите си.

 159. radoslav каза:

  dobyr den …. jena mi nevzima nito maichinstvo nito detstki ne i se plashtat osigurovkite …. kakvo trqbva da napravim za da zapochnem pone da vzimame detstkite … ?

  • Мария Радева каза:

   Обезщетение за майчинство са получават само при условие, че лицето има определен осигурителен стаж за този осигурен социален риск. В противен случай – лицето няма право на обезщетение за раждане и майчинство.
   В случай, че лицето не е осигурено, т.е. няма права по Кодекса за социално осигуряване – може да се обърне към дирекциите „Социално подпомагане“ и ако са налице определените условия – лицето ще получава семейни помощи и т.н.

   За повече информация може да разгледате този сайт

 160. diana dimitrova каза:

  zdraveite,vaprosat mi e sledniqt KAKVO MOGA DA NAPRAVQ AKO NE MI E VNESEN BOLNI4NIQ V SROK V NOI.Stava vapros za mesec iuli,a ve4e sme septemvri

  • Мария Радева каза:

   Бих Ви посъветвала първо да проверите дали наистина не е представен. Това можете да направите в ТП на НОИ. Също така можете да се снабдите с ПИК и посредством електронните услуги през Интернет страницата на НОИ да следите движението на вашия болничен.
   В случай, че болничният не е представен в срок можете да подадете жалба в ТП на НОИ.

 161. Елеонора каза:

  Здравейте!

  Имам издаден болничен за периода 22.08.-04.09.2013 от личният лекар за счупена ръка.Прегледът и диагнозата са поставени от ортопед-травматолог.Преди края на болничният лист отидох при личният лекар и той ми издаде направление за ЛКК.Правилно ли е това?Няма ли право ортопед-травматологът да ми издаде болничен за 30 дни и чак след това да отида на ЛКК.И ако-да,тъй като в момента лекуващият ме ортопед-травматолог е в отпуск кой трябва да ми издаде болничен и от каква дата?А също така направление нужно ли е от личен лекар,и за какво трябва да бъде то?На постоянен трудов договор съм.

  • Мария Радева каза:

   1. Ортопедът, като едноличен орган не може да издаде болничен за 30 дни. Съгласно Наредбата за медицинската експертиза Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година.

   2. Ортопедът, както и всеки друг лекар, може еднолично да ви издаде друг болничен, но за друга диагноза, което ще направи болничният – първичен. А предполагам, че във Вашия случай вторият болничен ще е продължение на първия, т.е. със същата диагноза. В този случай, цитираната наредба казва, че След изтичането на отпуска, издаден еднолично от лекуващия лекар, болният се насочва към ЛКК Точно това е направил и Вашия лекуващ лекар – издал ви е направление за ЛКК.

   Смятам, че личният ви лекар е постъпил правилно.

 162. Галя Йорданова каза:

  Здравейте,
  Имам представени два болнични на работодателя.1-вия е представен на 23.07 за периода 15.07-21.08
  втория е представен на 27.08 за периода 22.08-20.09.Въпроса ми е на колко време се превеждат болничните?До сега имам два превода един на 15.08 и един на 27.08.кога следва да получа новия превод и за какъв период.Благодаря предварително.

  • Мария Радева каза:

   За изплащането на паричните обезщетения няма значение продължителността на болничния, а кога е издаден, кога е представен на работодателя, и той кога е представител документите в ТП на НОИ.
   Паричните обезщетения при временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица в срок 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.
   Ако разполагате с ПИК (издава се от Тп на НОИ) през страницата на НОИ можете да направите on-line справка за представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО.

 163. Марта Костова каза:

  Здравейте,
  бременна съм в четвърти месец и в момента съм безработна. Ще бъда назначена на трудов договор при познат от началото на септември. Около 15ти ще изляза в болнични, защото бремеността ми е тежка. Въпроса ми е дали ще ми бъде изплатен болничния. Здравноосигурителните ми права са възстановени, но от 07.11.2009 бях в майчинство до 07.11.2011; след това до 27.06.2012 съм работила, после четири месеца на борсата и от 11.2012 съм внасяла само здравни. Та ако сега ме водят на 540 лв на каква база ще се изчисляват болничните? И накрая-преди първото ми майчинство имам три години трудов стаж, 2009 съм осигурявана на 1000 лв, а след майчинството бях на 540лв,както ще съм и сега.
  Благодаря ви предварително!
  Успешен ден!

  • Мария Радева каза:

   1. Здравноосигурителните права са нещо различно нямат връзка с получаването на обезщетения за временна неработоспособност и/или бременност и раждане, защото те зависят от наличните Ви социалноосигурителни права (осигурителен стаж и осигурителен доход).

   2. Отпускът, респ. обезщетението, което ще получавате преди 45 ден преди раждането (когато ще имате право на отпуск поради бременност и раждане в размер на 410 дни) ще бъде временна неработоспособност. медицинските основания за издаване на болничния се преценяват от съответния лекар или ЛКК и се издават по правилата на Наредбата за медицинската експертиза.
   Съгласно КСО осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Това е изискването за изискуемия осигурителен стаж и аз смятам, че го имате.
   Съгласно КСО Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Относно конкретния размер на осигурителния ви доход, респ. на основата за изчисляване на паричното обезщетение – можете да се обърнете към НОИ.

 164. filiz каза:

  zdr iskam da vi pitam bremenna sim na vtoroto si dete i sim na 2 mesec i se vodya na rabota no bremenosta mi e malko trudno imam shvastane na kraka i ot povristaneto ostavam bez sili ste imamli pravo na bolnicni

  • Мария Радева каза:

   Преценката за издаване на болничен е на лекуващия лекар. Ток е този, който ще прецени медицинските критерии за издаване на болничния, ще прецени оплакванията ви и т.н. Никой друг не може да направи тази преценка, както и да нарежда каквото и да е на лекаря, издаващ болничния.

   Друг е въпросът за обезщетението, което следва да получите – това зависи от осигурителния стаж и доход, както и съответните периоди, които се изискват от закона.

   От така зададения въпрос не мога да преценя кое е за вас проблема – дали медицинските основания или нещо с осигуровките?

 165. тодорова каза:

  Имам издаден болничен лист в петък следобяд за 7 дни,но сега се чувствам добре и в понеделник смятам да отида на работа. Какво ще последва,ако не предам болничния лист в предприятието.Ще има ли някакви санкции за личния лекар? А за мен?

  • Мария Радева каза:

   Формално Наредбата за медицинската експертиза урежда вашия случай по следния начин: Когато лицето, което ползва отпуск по болест, заяви, че работоспособността му е възстановена преди изтичане на разрешения отпуск, и ако лекуващият лекар, издали болничния лист, установят това, те могат да прекратят отпуска, като изпратят уведомление за това до работодателя/осигурителя. В уведомлението се посочва датата, от която се прекратява отпускът по болест.
   На мен ми е ясно, че Вие няма да се възползвате от това право и просто няма да предадете болничния на работодателя. Работодателят няма да знае за този болничен и за него по принцип няма да има никакви задължения.

   Въпросът е, че НОИ в един момент ще „разбере“ за този издаден болничен лист от информацията, която ще получи от лечебното заведение. В този случай за НОИ е добре, че болничният не е бил предявен за изплащане на обезщетение. Дали обаче някой служител няма да се престарае и да започне да изследва какви са причините за непредставянето, дали болничният не е бил издаден неправомерно, дали не е нарушен режимът и т.н. – на тези въпроси не бих могла да отговоря категорично.
   Но съм склонна да вярвам, че няма да има последици за лекаря и работника.

 166. Елеонора каза:

  Здравейте, имам издадени 3бр. болнични, като 1-ят е от личния лекар за 14 дни,/от 01.07.2013 до 14.07.2013вклю./ но в последствие влязох за операция в Пирогов и от там ми издадоха 2-ят болничен лист за 25 дни,/от 04.07.2013 до 28.07.2013г.вклю./предполагам,че не е проблем застъпването на периоди, НОИ не е направил проблем на работодателя, но след изтчането на 2-ят болничен личният ми лекар издаде 3-ят за 14 дни/от 29.07.2013 до 11.08.2013гвклю./като в болничния вписа продълюение на този от Пирогов.Сега НОИ връща на работодателя ми 3-ят болничен за поправка, защото издаването на последния болничен е трябвало да има решение на ЛКК,а не продължение.Сега ако ми откаже личния да направи корекция на болничния,и не може да мине комисията, какви са последиците за мен, работодателя ще ми признае ли тези 14 дни,или ще ме накара да пусна отпуск.А постъпванет ми в Пирогов се дължи изцяло по вина на личният ми лекар, който ме изгори с чист йод и се наложи операцията.Благодаря Ви.

  • Мария Радева каза:

   1. „Застъпването на периодите“ не е проблем, защото вторият болничен е за болнично лечение – а това изрично е уредено в наредбата – Болничен лист за болнично лечение се издава задължително от деня на постъпването, независимо дали преди това осигуреният има издаден друг болничен лист.
   2. Третият болничен обаче е проблем. Сигурни ли сте, че е върнат за поправка, а не е постановен отказ? Понеже не виждам документите – ще се доверя на думите ви – че е „върнат за поправка“.
   Не познавам детайлите по случая и затова ще ви отговоря принципно: Съгласни Наредбата за медицинската експертиза:
   Когато съответната ЛКК установи, че е налице временна неработоспособност в периода, включен в болничния лист, издаден еднолично, тя го заверява, като:
   1. вписва имената на членовете на ЛКК и техните подписи;

   2. вписва дата и номер на решението на ЛКК по книгата за решенията на ЛКК;

   3. поставя печат на лечебното заведение.

   Ако въобще допуснем, че в случая може да се извърши поправка или корекция – то тя няма да се извърши от личния лекар, а от ЛКК.
   Ако ЛКК откаже – в зависимост от мотивите за техния отказ – мога да кажа какви са правните средства за защита, но предварително не мога да гадая поведението на ЛКК.

   За тези 14 дни – вие вече сте отсъствали от работа и няма как да получите трудово възнаграждение. Ако не успеете да получите болничен лист, който да отговаря на изискванията – няма да имате документ, който да удостоверява отпуск поради временна неработоспосбност. Затова единствения вариант работодателят да отрази тези 14 дни е като бъдат оформени като платен или неплатен отпуск.

   За другите ви отношения с личния лекар – можете да търсите защита на правата си по съответния правен ред.

 167. desi каза:

  Какво става ако има болничен до дата 08.08 и след това нов болничен от 08.08? Какво става когато се засичат за един ден,връщат ли ги от НОИ и какво мога да направя аз докато не е внесен болничния?
  Благодаря Ви предварително!

  • Мария Радева каза:

   Какво означава „до дата 08.08“ – на 08 август сте в болничен или това е денят в който трябва да се явите на работа?
   Вторият болничен продължение ли е на първия или не?

   Ако се спазват правилата за издаване на болнични – трудно (ако говорим за продължение), ще се стигне до описаната от вас ситуация. Съгласно Наредбата за медицинската експертиза клиничният преглед и становището за временната неработоспособност се отразяват в личната амбулаторна карта (ЛАК) на лицето, както и Всички решения на ЛКК и ТЕЛК по експертизата на временната неработоспособност, както и издадените болнични листове задължително се вписват в ЛАК, а за лекуващите се в лечебно заведение за болнична помощ – и в историята на заболяването, и в епикризата.
   Следователно при последващото издаване на болничен лист – лекарят ще има информация и ще се съобрази как да издаде болничният лист.
   Не съм длъжностно лице в НОИ и не мога да кажа дали ще има постановен отказ за изплащане на обезщетение, а и не познавам всички обстоятелства, свързани с издадените болнични листове, но искам да ви предупредя, че проверката в НОИ е прецизна.

   Не мога да се ангажирам с препоръка какво да направите, но ако имате възможност направете си консултация в НОИ.

 168. Каква база се взима в изчисляване на болничен за общо заболяване,при полужение ,че в последните 18 месеца ,10 от тях съм получавала по 240 лв.майчинство за отгл. на дете до 2г.-240лв или 310 мин.работна заплата, и сега в момента работя ако взема болничен ще ми се отрази ли той при изчисляване на базата за болнични, който евентуално ще се налага да си взимам занапред /дано да не се случва/,защото е свързано със заболяването ми.

  • Мария Радева каза:

   Отговор на зададения от вас въпрос се съдържа в КСО – Възнаграждение, от което се определя обезщетението

   Чл. 41. (1) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто …. от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, ….. за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението. (първата алинея се отнася за времето през което работите и се осигурявате по указания начин)

   (2) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:

   ….
   4. е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете (това е вашия случай – т.е. за въпросните 10 месеца основата за изчисляване на обезщетението ще бъде среднодневната минимална работна заплата за страната)

 169. Вероника каза:

  Здравейте, съпругът ми си е изгубил, болничния лист, но е имал копие и от ВМА му го завериха, че е вярно с оригинала. Знаете ли дали от НАП ще го приемат?
  Болничния е за доста дълъг период и ми е много важно, защото срока е до 15.08.13, тъй като е издаден на 2.07.
  Предварително благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Не съм сигурна, че тази заверка за „вярно с оригинала“ ще е достатъчна.

   В Наредбата за медицинската експертиза има специална процедура за издаване на дубликат на болничен лист и тя е следната:

   Дубликат на болничен лист се издава от лечебното заведение, което е издало оригинала, срещу писмено искане от осигурителя, от осигурения или от самоосигуряващото се лице. В молбата се посочва причината, поради която се иска дубликат. На издадения болничен лист се вписва „Дубликат“. Молбата, срещу която се иска дубликат от болничен лист, се прилага в ЛАК.

   • Вероника каза:

    Здравейте, много благодаря са отговора, но в този случай какво става със срока за подаването на болничния. Освен това тази заверка е подпечатана не само от клиниката, от която е издаден болничния, но и от медицинската канцелария на ВМА-София. Аз отидох точно за да искам дубликат, но те направиха това, което описвам. Има и друг проблем съпругът ми се осигурява чрез лично ЕТ, има ли разлика в процедурата за представяне на болничния в НОИ? И още нещо има ли как в НОИ да се провери дали е подаден конкретен болничен лист?

    Благодаря!

    • Мария Радева каза:

     Относно издадения дубликат само НОИ може да прецени дали ще го приеме в този вид или не. Ако го приеме – добре. НО ако ви откаже – много е вероятно да нямате възможност да го представите отново.

     Няма проблем, че лицето се осигурява като собственик на ЕТ – това е просто друг вид осигурител.

     Отново цитирам КСО:

     Чл. 40а. Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт в следните срокове:
     1. от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси – до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя;
     2. от самоосигуряващите се лица – до 15-о число на месеца, следващ този, през който е издаден документът за изплащане на обезщетението.

     Собственикът на ЕТ е са самоосигуряващи се лица.

     Да, всяко лице може да проври дали е подаден и как се движи болничния му – това се извършва посредством електронните услуги, които се предоставят от НОИ, като за целта е необходимо да имате издаден ПИК код.

 170. Бисерка Иванова каза:

  Здравейте,баща ми е болничен в момента и му се наложи отново да постъпи в болница ,въпросът ми е освобождава ли се от такса престой и ако е така какви документи са необходими за доказване?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Болничния няма нищо общо със заплащането на потребителска такса.
   Съгласно Закона за здравното осигуряване потребителска такса се дължи за всеки ден болнично лечение, но не повече от 10 дни годишно. Т.е. след 10 ден болнично лечение пациентите не дължат потребителска такса. Можете да докажете предходния 10 дневен престой с каквито документи болницата реши да приеме. Но мисля, че епикризата от предходната хоспитализация, в която се вижда периодът на болничен престой, е едно приемливо доказателство.

 171. desi каза:

  Здравейте,
  Имам издаден болничен от 05.07 до 07.08.2013 кога е редно работодателя да го представи в НОИ до15.08 или до 15.09 след като влизат два месеца в него? И НОИ за целия ли период превеждат сумата или всеки месец е сам за себе си?
  Благодаря Ви предварително.

  • Мария Радева каза:

   Задължението на осигурителя за представяне на болничните в НОИ не зависи от тяхната продължителност, а от това КОГА СЛУЖИТЕЛЯТ МУ ГИ Е ПРЕДСТАВИЛ. Това е така, защото разпоредбата в КСО гласи:

   Документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт в следните срокове:

   1. от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси – до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя.

   Ако болничният е бил представен пред работодателя през юли – то неговото задължение е да ги предаде в ТП на НОИ до 15 август.

   Обезщетението се изплаща в цялост.

 172. Здравейте !
  Ще подавам болнични за първи път в НОИ.Никой от колегите ми неможе да ми обясни преди как са ги подавали,аз съм нова .Знам ,че срока е до 15 число,но незнам какви документи точно да приготвя с представянето на болничните.

  • Мария Радева каза:

   Няма нужда колегите Ви да обясняват каквото и да е – всичко си го пише – стига човек да може да чете.
   Първо – прочетете съответните нормативни актове, осмислете ги и ги приложете в тяхната цялост
   Второ – потърсете ОФИЦИАЛНА информация по случая. Поне в това отношение страниците на НАП и НОИ са отлични – стига да знаеш какво търсиш.

   Източник НОИ:

   При настъпване на риска временна неработоспособност се предоставят парични обезщетения, които заместват в определена част загубеното трудово възнаграждение на осигурените лица.

   Страни по процедурата

   Първа страна:

   Правоимащите лица – лицата, осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или иначе казано за четирите фонда на ДОО „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство”, „Трудова злополука и професионална болест” и „Безработица”; за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт – за фондовете на ДОО „Пенсии” и „Общо заболяване и майчинство”; или за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест, т. е. за фонд „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство” и „Трудова злополука и професионална болест”; осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя, придобили право на парични обезщетения за временна неработоспособност преди ликвидацията или прекратяването, както и лицата, осигурени за инвалидност, старост и смърт и за трудова злополука и професионална болест /само при настъпване на трудова злополука и професионална болест/.

   Втора страна:

   Осигурителят на лицата с право на обезщетение.

   Трета страна:

   Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ), където е регистриран осигурителят или самоосигуряващият се.

   Описание на процедурата

   1. Необходими документи за изплащане на паричното обезщетение.

   Паричните обезщетения за временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица срещу представени от тях следните документи:

   а) болнични листове:

   Към всеки болничен лист се прилага декларация от осигурителя/самоосигуряващия се относно правото на парично обезщетение, по образец приложение № 15 към НИИПОПДОО.
   Към болничните листове се прилага анкетен лист в следните случаи: на умишлено увреждане на здравето, с цел получаване на обезщетение; нарушаване на режима, определен от здравните органи; временна неработоспособност поради употреба на алкохол, приемане на силно упойващо средство без лечебна цел или поради прояви, извършвани под въздействието на такива средства; временна неработоспособност поради хулигански и други противообществени прояви, установени по съответние ред; временна неработоспосбност поради неспазване на правилата за безопасна работа, установено по съответния ред и неявяване своевременно без уважителни причини на контролен преглед, Няма утвърден образец на анкетен лист;
   Към болничните листове на осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя се прилагат и заповед за прекратяване на правоотношението и документ за заверен трудов, служебен и осгурителен стаж;
   б) декларация за изплащане на обезщетението по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО – това е декларация за личната банкова сметка, по която ТП на НОИ ще преведе полагащото се парично обезщетение. Банковата сметка може да бъде разплащателна или спестовна безсрочна, но задължително лична и в лева.

   Когато правоимащото лице пребивава в държава – членка на Европейския съюз или в държава, с която РБългария има договор за износ на парични обезщетения, предоставяни от ДОО, обезщетението може да се преведе по посочена банкова сметка в държавата по пребиваване. В този случай разноските по превода са за сметка на лицето.

   2. Ред и срокове за представяне на необходимите документи в съответното ТП на НОИ.

   Осигурените лица и лицата по чл. 4, ал. 9 от КСО представят болничните листове и необходимите документи към тях /ако се изискват такива за случая/ на осигурителя си, който ги завежда в отделен дневник. Осигурените лица са длъжни да представят болничния лист на осигурителя си или да го уведомят за него до два дни от издаването му.

   От 1 януари 2013 г. документите се представят в съответното ТП на НОИ от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси в срок до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя. Болничните листове за временна неработоспособност, настъпила до 30 календарни дни от прекратяване на трудовия договор или осигуряването се представят също от осигурителя в съответното ТП на НОИ, в срок 5 работни дни след представянето им от лицата в осигурителя.

   От 1 януари 2013 г. самоосигуряващите се лица представят необходимите документи в съответното ТП на НОИ в срок до 15-о число на месеца, следващ този, през който е издаден документът за изплащане на обезщетението.

   Съдружниците в търговски дружества, собствениците на ЕООД и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества представят необходимите документи на дружеството, чрез което се осигуряват.

   От 1 януари 2013 г. документите се представят от дружеството в съответното ТП на НОИ в срок до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението в дружеството.

   За посочените три групи лица документите се представят в съответното ТП на НОИ с придружително писмо по образец, приложение № 8 към НИИПОПДОО, на хартиен носител и опис по образец, приложение № 9 към НИИПОПДОО. При едновременно представяне на повече от 2 броя основни документи – болнични листове и/или заявления-декларации, данните от придружителното писмо, описа, от декларациите за банковите сметки и от декларациите, приложение № 15 задължително се представят на електронен носител, изготвен с програмен продукт, предоставен от НОИ или по утвърден от НОИ формат. С едно придружително писмо и с един опис се представят общо не повече от 50 броя болнични листове и/или заявления-декларации.

   Осигурителните каси представят данните от придружителните писма, описите на документите, от декларациите за банковите сметки, и от декларациите, приложение № 15 за своите членове само на електронен носител.

   Осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя представят сами или чрез упълномощени лица необходимите документи в съответното ТП на НОИ, в 3-годишния давностен срок по КСО. За тези лица документите се представят без придружително писмо и опис, а със заявление по образец, приложение № 11 към НИИПОПДОО.

   Когато лицето работи при повече от един осигурител, то трябва да поиска издаването на болнични листове за временна неработоспособност в повече екземпляри и да представи по един на всеки от осигурителите. Когато лицето е осигурено на повече от едно основание при един осигурител, се издава един болничен лист, но към него се прилагат отделни декларации – приложение № 15 за всяко от основанията за осигуряване.

   Осигурителят следва да упражни контрол относно правилността и законосъобразността на издадените болнични листове съгласно разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза и на Инструкция № 1 от 2011 г. за работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспосбност преди представянето им в съответното ТП на НОИ.

   При липсващи или нередовни документи съответното ТП на НОИ, приело документите изпраща уведомително писмо с обратна разписка на лицата, които са ги представили, срок от 7 работни дни от представянето на документите, като им дава необходимите писмени указания за отстраняване на нередностите. Липсващите и коригираните документи се представят в съответното ТП на НОИ по общия ред – с придружително писмо и опис на документите в срок от 7 работни дни от получаването на уведомителното писмо.

   Ако срок от 7 работни дни от датата на уведомяването нередностите не бъдат отстранени и/или в ТП на НОИ не бъдат представени липсващите и коригираните документи, преценката на правото и определянето на размера на обезщетенията се прави въз основа на наличните редовни документи и на данните от информационната система на НОИ.

   3. Начин на представяне на документите в съответното ТП на НОИ.

   Необходимите документи за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност се представят в съответното ТП на НОИ по два начина:

   от осигурителя, неговия клон или поделение, когато е самостоятелен осигурител; от осигурителните каси; от самоосигуряващите се лица и от осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя;
   чрез упълномощени от тях лица – не е необходимо да има пълномощно, а упълномощения приносител на документите да представи документа си за самоличност.
   При промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения за временна неработоспособност, лицата попълнили и представили документите за изплащането им, попълват и представят по описания по-горе ред, в срок от 3 работни дни от промяната, декларация за промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения от ДОО по образец, приложение № 12. Тази декларация се представя в съответното ТП на НОИ по същия ред и начин, както и основните документи за извършване на плащанията на тези обезщетения, но в срок от 3 работни дни от получаването й.

   4. Санкции.

   За нарушение разпоредбите на част първа от КСО, на нормативните актове по прилагането му и при неизпълнение на задължително предписание на контролен орган, виновните лица се наказват с глоба от 100 до 2000 лв. за всеки отделен случай, а на осигурителите – юридически лица и еднолични търговци, се налага и имуществена санкция от 500 до 2 000 лв. за всеки отделен случай.

   Който състави документ с невярно съдържание с цел неоснователно получаване на осигурителни плащания, се наказва с глоба от 500 лв. за всеки случай, ако не подлежи на по-тежко наказание.

   При повторно нарушение се налага имуществена санкция и/или глоба в двоен размер от първоначално наложената.

   Осигурител, който не представи в срок в съответното ТП на НОИ документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност или представи такива документи с невярно попълнени данни, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба от 500 до 2000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание – с глоба от 100 до 1000 лв. за всеки отделен случай.

   Нарушенията на осигурителното законодателство се установяват с актове, съставени от контролните органи на НОИ.

 173. Деспа каза:

  Държавен служител с 600 лв. Заплата. Имам счупен прешлен разходите за лечението ми не са евтини. Болничния ми съм го предала на работодателя на 22 юли 2013 още не е предаден в НОИ АЗ С КАКВИ ПАРИ ЩЕ ЖИВЕЯ ДО ТОГАВА И С КАКВО ЩЕ СИ КУПЯ КОНСУМАТИВИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО…….

  • Мария Радева каза:

   Сроковете за представяне на болничните са законовоопределени в КСО.

 174. Вили Иванова каза:

  Здр. итересува ме дали ако си болничен в продължение на 15 дни от тези първите 3 дни ги заплаща работодателя а останалите 12 от НОИ.Мисълта ми е следната СЪБОТА,НЕДЕЛЯ И ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ ПЛАЩАТ ЛИ ГИ ИЛИ САМО ГИ СМЯТАТ КАТО ДНИ КЪМ БОЛНИЧНИЯ БЕЗ ПАРИЧНО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ?!

  • Мария Радева каза:

   Съгласно чл.40, ал.5 от КСО Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение.

   Тук ясно е казано, че обезщетението, което се изплаща от работодателя е за първите 3 РАБОТНИ ДНИ.

 175. eli каза:

  здравейте при излизане в болнични за първи път къде трябва да представя балничният лист ?Трябвали да нося лично болничния лист в НОИ защото излизам за първи път или се дава само на работодателя?

 176. Диди каза:

  Здравейте!
  Имам служителка, която е освободена от работа на 12.07.2013г. по взаимно съгласие / чл.325, ал.1 от КТ / на 16.07.2013г. ми представя болничен от 15.07.2013г до 21.07.2013г.Въпроса ми е следния!
  Необходимо ли е болничния да се занесе в НОИ до 5 работни дни и трябва ли да има декларация Приложение 12 към него? Или може да се представи в НОИ до 15-то число на месец 08.2013г. само с Приложение 15?
  Благодаря Ви, предварително!

  • Мария Радева каза:

   Не бих искала да се ангажирам с лично мнение. За компетентен отговор следва да се обърнете към НОИ.

 177. Елена каза:

  Въпреки изчерпателните въпроси и отговори във вашата страница , бих искала да попитам, следното-Ако счетоводителя на фирмата , в която работя не подаде в дадения задължителен срок в НОИ , какво бих могла аз да направя като пряко засегната страна от обстоятелствата произхождащи ситуацията ? благодаря ви!

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Спрямо счетоводителката – вие лично нищо не можете да направите, защото отношенията ви не с с нея, а с работодателя, който в този случай е и осигурител. Т.е. вие можете да подадете жалба срещу осигурителя (т.е. фирмата), защото задължението за представяне на документите в НОИ е на осигурителя, а не на счетоводителката. А осигурителя/работодателя ви – какво мерки ще предприеме спрямо счетоводителката – това зависи само от него.

 178. Мария Манолова каза:

  Здравейте!
  Болничният лист, който ми бе издаден от болницата, изтича утре на 28.06.2013 г. В очакване на решение на комисия съм за химиотерапия. Казаха ми в понеделник да отида за следващ болничен лист. Няма ли да бъде проблем да се издаде със задна дата?

  • Мария Радева каза:

   Има някои случаи в които болничен може да бъде издаван и със задна дата, особено когато е за продължение.
   Предполагам, че органът, който ще издаде следващия болничен лист е добре запознат с нормативните изисквания.

  • Мария Радева каза:

   Първо зависи кога е предаден на работодателя и от там в НОИ. След това следва административна процедура и т.н. За да получите най-достоверна информация следва да се обърнете към ТП на НОИ.

 179. Dyon каза:

  Здравейте, искам да попитам какво да правя, след като служителка във фирма на която водя счетоводството ми донесе днес ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ
  за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
  чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни, почти една година след срока за падаване.Аз в счетоводната програма съм го подала правилно, но съм забравила да го пусна към НОИ,защото служителката не ми донесе документите. Тъй като се води на основен трудов договор на друго място, а оттам са подали заявление-декларацията, досега проблем е нямало с обезщетенията. Дали подлежи на санкция фирмата, след като Заявление-Декларацията е с вчерашна дата (25,06,2013)? Благодаря!!!

  • Мария Радева каза:

   Имате предвид, че служителката е представила заявление-декларация образец по приложение 2 към чл. 4 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
   В графата „да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане считано от ……………… 20….г“ какво е попълнила служителката?

   Честно казано не зная какво означава „в счетоводната програма“ и как така сте го „подали правилно“ – след като не сте получавали документ от служителката. И не сте забравили да го пуснете в НОИ – а не сте го пуснали, защото сте нямали такъв документ.

   Сега ви го подават – сега го обработвате.

 180. Пепи каза:

  Здравейте имам издаден болничен на 25.05.2013 предала съм го във фирмата на 31.05.2013. Но все още нямам плащане. Разбрах че счетоводителката на фирмата го е предала в НОИ на 12.06.2013. Въпроса ми е какви може да са причините за забавяне на плащането. Може ли да не са платени осигуровките и затова да не ми изплащат болничният.

  • Мария Радева каза:

   Не смятам, че има забавяне, но както неведнъж съм казвала – най-точен отговор на този въпрос могат да Ви дадат от ТП на НОИ.

   Ако сте на трудов договор – плащането на осигуровките е задължение на работодателя.

   В случай, че има някакво основание за отказ от плащане на обезщетението – то тогава ще получите писмен отказ, който можете да обжалвате. Но аз не смятам, че е това.

 181. София каза:

  Здравейте,
  бях оперирана на 27.05 и ме изписаха на 03.06.2013/същия ден е предаден болничния на работодареля/
  Издаден ми е болниюен до 1.07.2013 вкл.
  Кога бих могла да очаквам плащане?

  • Мария Радева каза:

   Най-точен отговор на този въпрос можете да получите в съответното ТП на НОИ.

 182. Петя Петкова каза:

  Здравейте! искам да попитам от 27 до 31 май бях болничен до колко време се изплащат

  • Мария Радева каза:

   За първите три работни дни – обезщетението се изплаща от осигурителя, т.е. от работодателя.
   За останалите дни – зависи кога сте представили болничния на работодателя, той от своя страна кога го е представил в НОИ, и как ще се движи преписката ви в НОИ.

 183. Весела каза:

  Здравейте, днес 14.06.2013 година в края на работния ден не предоставиха болничен на наш служител. Болничният е за престой в болница от 28.05.2013 до 04.06.2013 година. Тъй като законовия срок 15.06.2013 за подаване на болничните в съответното поделение на НОИ – РУСО се пада в почивен ден, как се процедира. Дали последният редовен срок ще бъде на 17.06.2013 година или болничните е трябвало да бъдат внесени до 14.06.2013 г. Искаме да знаем дали сме изпуснали срока или не.

  • Мария Радева каза:

   Принцип в правото е че когато срокът изтича в неработен ден се смята, че изтича в първия работен.

   Защо смятате обаче, че за болничен, представен ви на 14 юни (нали сте отбелязали кога ви е бил представен) – срокът е 15 юни? Направете си справка в КСО, но за работодателите срокът за представяне на болничен е – до 15-о число на месеца, следващ този, през който лицето е представило документите за изплащане на обезщетението пред работодателя.

 184. Весита каза:

  Здравейте !Баща ми е инвалид над 90% с чужда помощ/незрящ/.Ползвам в момента до 14.06.болнични за гледане на родител-10 дни,понеже направи слаб удар.Налага се да ползвам още болнични,но разбрах,че не са платени,а периодът на възстановяване не е кратък.Няма други членове на семейството и работя на смени.Имам ли право на още болнични-платени и кой следва да ги издаде ?Баща ми е в къщи и личния лекар го лекува.

  • Мария Радева каза:

   Не разбирам какво означава, че болничните няма да са платени? Нали смисълът на болничните е да замести трудовото ви възнаграждение.

   Болничен лист за гледане на болен член от семейството в дома (какъвто е вашият случай), се издава:
   1. от лекуващия лекар – еднолично до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания;
   2. от ЛКК – до 30 дни наведнъж, но за не повече от 6 месеца, а след 6-ия месец – след решение на ТЕЛК.

   Болничните листове за гледане на член от семейството се издават от лечебните заведения, в които се осъществяват лечението и наблюдението на болния.

   Смятам, че следващия болничен ще трябва да бъде издаден от ЛКК, към която да ви насочи личния ви лекар.

 185. Калина каза:

  Здравейте,
  болничен от м. 06, може ли да бъде предаден още същия месец в НОИ? Ще бъде ли изплатено обезщетението до 15 дни от представянето или ще има забавяне, защото няма да има подадени данни от декларация образец 1 за все още неизтеклия месец юни?

  • Мария Радева каза:

   Дори и да бъде предаден (в което се съмнявам), толкова бързо изплащане – смятам че няма да има.

 186. Vanya каза:

  Здравейте!
  Излязох в болнични на 31.05,последния ден от него беше 07.06. Предадох болничния лист на счетоводството още на 07.06. Днес ми беше върнат с обяснение,че е късно предаден (трябвало да се предаде до 2 дни от издаването) и няма да ми го признаят. Какви права имам в случая и какво мога да направя?

  • Мария Радева каза:

   Точно така – съгласно Наредбата за медицинската експертиза болничният се представя на работодателя в 2-дневен срок от издаването му. Но аз смятам, че няма право да ви го върне. Ако НОИ смята, че обезщетение не се дължи – нека да откажат, но смятам, че работодателят трябва да го приеме. Нека да отбележи кога е представен, защото ако има проблем, то вината е на работника, а не на работодателя. И да представи болничния по съответния ред в НОИ. Окончателното решение е на НОИ.

   • DSmith каза:

    Здравейте!
    чл. 9, ал. 2 от Наредбата за Медицинска Експертиза: „Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.“
    Само за информация – осигуреното лице няма задължение да достави болничния лист в срок от 2 дни, а да осведоми работодателя си в този срок. Ако имате възможност да го предоставите в този срок – добре, но никой не може да Ви задължи да го направите. Тази информация е сверена и с консултант от НОИ.

    • Мария Радева каза:

     Да, не оспорвам, че това е коректният текст. Но това с уведомяването на работодателя е малко несигурно, особено при влошени отношения. Как ли ще докажете устното уведомяване? Ами …. доста трудно, дори невъзможно. Ако идеята е да го уведомите писмено – е, не е ли по-лесно да представите болничния?

     Но по същество и аз това казва – работодателят няма възможност да върне болничния – дори и късно да го е получил от работника.

 187. Радослав каза:

  Здравейте на мен ми се случи битова злополука 12,05,2013 г. На 13/05/2013г. внесох болничния за 7дни и след тези 7дни внесох нов с продължение 20дни. Правих справка в НОЙ и там нямат информация за никакъв болничен. Работя в Завод който всичко винаги се плаща на време и ме съмнява те да изпуснат срокове за внасяне. Та въпросат ми е кога да очаквам превод?

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Вие сам казвате, че в НОИ нямат информация за никакъв болничен. Е, как очаквате тогава да бъде платено?
   Моят съвет е да се обърнете първо към съответния служител, който отговаря за представянето на болничните в НОИ и да го попитате дали първият болничен е представен в НОИ. Според мен не е представен, а ще бъде представен до 15 юни, когато ще се представи и втория болничен.
   А относно изпращането на обезщетението могат да кажат от НОИ.

   • Радослав каза:

    Благодаря а искам и да питам НОЙ като получат болничния във какъв срок те го изплащат?

    • Мария Радева каза:

     изплащането зависи от редица условия, затова казах, че единствено НОИ могат да отговарят на този въпрос. Но личното ми наблюдение е, че има определено забавяне в изплащането на болничните. Поне такива сигнали получавам от клиенти, с които работя.

 188. Румяна Георгиева каза:

  Здравейте!Поради забиляване лежах в болница от 21.04 до 25.04.2013г. и ми бе издаден болничен за периода 21.04 -26.05(5дни стационар и 30дни домашно лечение).Представих болничния в детската градина ,където работя на 29.04.Днес,вече на работа счетоводителката ми каза,че трябва да и представя служебна бележка от банката в която ми се превежда заплатата,която да потвърждава,че имам банкова сметка при тях(чудя се защо не ме уведомиха по-рано).Работя от 1993год.до момента при един и съши работодател и съм ползвала един път болнични,преди седем години.Нужно ли е всичко това?Болничния,който съм представила на 29.04.все още не е представен от счетоводителката ни пред НОИ,щяла да направи това в понеделник 03.06.2013г.тъй като трябвало да изчака да ми изтече болничния(26.05).Редно ли е това?Искам да подам жалба,към кого да се обърна?Моля за отговор!Дано ме разберете,но в момента съм страшно разочарована.Очаквах до 15,06 болничния да ми бъде изплатен,а се оказа,че още не е подаден,същотот се случвало и с други колеги преди мен,затова моля за помощ.

  • Мария Радева каза:

   Защо счетоводителката ви постъпва по този начин – трябва да попитате нея, може да си има причина.
   Смятам, че болничния е следвало да бъде представен в НОИ до 15 май. Представянето в НОИ няма нищо общо с изтичането на болничния.
   Жалба може да подадете в ТП на НОИ – това е органът, който е компетентен да извърши проверка в случая.

 189. Катето каза:

  Здравейте,
  В болничен за лъжливо раждане съм от 24,04,2013 до вкл.23,05,2013, от 23,05,2013 излизам в 45 дни преди раждането. Ще има ли проблем в НОИ, болничните се застъпват с един ден?

  • Мария Радева каза:

   Възможни е и да имате проблем, защото на дата 23 май – вие вече сте били във временна неработоспособност.

 190. jana каза:

  Zdraveite!imam detence na 1.8 meseca i septemvri mesec mi isti4a mai4enstvoto,no planuvame da imame vtoro dete.Intesuvame ako do isti4aneto na mai4enstovoto zabremeneq imam li pravo da po4na da izlizam v bolnien i kogato mi iste4e m.ai4enstoto i do kraq na bremennosta da sam v bolni4en za da moga da ostana da se osigorqvam vav firmata kadeto rabotq sega.i kolko mai4enstvoto za vtorata bremennost dali 6te e minimalnata PZ ili nqkakv procent ot prednite godini.Blagodarq Vi!

  • Мария Радева каза:

   Разбирам въпроса ви, обаче нали не забравяте, че болничните зависят от органите на медицинската експертиза. От къде сте сигурна, че за целия срок на бременността ще бъдете в болнични?

   Отговорът ми по принцип е да, ще имате право, защото за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето: на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете; на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане. Така, че докато сте в отпуск за отглеждане на дете вие всъщност имате качеството осигурено лице.

 191. Митева каза:

  Добър вечер!

  Имам нужда от съвет по следния мой казус.
  За период 13-17.05. т.г. баща ми беше в болница, след което на 18 преместен в съседно болнично отделение, където за съжаление почина. На 21, след всички неприятности и стресови ситуации, тръгнах да търся болничен за период посочен по-горе, но от болницата ми отказаха издаването на такъв със задна дата, и след като са били минали вече 3 дни от неговото изписване. Мога ли да си търся болничен за 5-те дни престой в болница, преди да почине. Благодаря!

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Първо съболезнования за загубата!

   В описания случай болничният лист следва да се издаде като се съобразят изискванията относно издаване на болничен лист за гледане на болен член от семейството. Конкретната разпоредба е следната: Болничен лист за гледане на болен член от семейството в лечебно заведение за болнична помощ се издава еднолично от лекуващия лекар при наличие на заключение, вписано в историята на заболяването от ръководителя на лечебното заведение, че гледането на болния е било наложително, и за какъв срок. Това обстоятелство задължително се вписва в болничния лист, като се отбелязва номерът на историята на заболяването на болния член от семейството.
   Това са общите предпоставки за издаването на този болничен лист. В специалните разпоредби относно този вид болничен лист няма разпоредба как следва да се процедира ако се иска издаването на болничния лист със задна дата. НО смятам, че в случая следва да се приложи общото правило, приложимо към издаването на болничния със задна дата. Може би затова и болницата отказва издаване след изтичане на 3 дни. Вероятно болницата смята, че трябва да се приложи разпоредбата на чл.9, ал.4 от наредбата за медицинската експертиза, а именно, че Болничен лист за минало време без предварителен преглед на болния не се издава. Изключение се допуска най-много до два дни в случаи на тежки остри или изострени хронични заболявания, когато при прегледа обективната находка, отразяваща естеството и стадия на даденото заболяване, доказва, че лицето е боледувало и е било в състояние на временна неработоспособност, но прегледът не е могло да бъде извършен. В тези случаи причините за неизвършения предварително преглед задължително подробно се мотивират в ЛАК и се отбелязват в графа „бележки“ на болничния лист.
   Но има и друга разпоредба, която смятам, че би могла да се приложи в случая, а именно тази по ал. 5 – Когато прегледът е бил извършен и временната неработоспособност е била своевременно констатирана, но болничен лист не е бил издаден, той може да се издаде за минало време, ако въз основа на обосноваваща документация на лечебното заведение и ЛАК се прецени, че лицето през това време е било временно неработоспособно. В тези случаи болничен лист за отпуск до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания се издава от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина. Ако приложим тази разпоредба и бъдат изпъпнени условията по документиране на нуждата от гледане и т.н. – болничен може да бъде издаден.
   Моят съвет е да се обърнете за становище към ТП на НОИ – защото това е институцията, която проверява издаваните болнични листи, както и да поискате издаването на болничен лист, като се обърнете писмено към болницата (ако все още не сте го направили)

 192. aylin каза:

  zdr bolni4niya mi e izdaden na 10.04 na 15 .05 e daden koga 6te mi bide isplaten bolni4en slet rajdane e blagodarq predvaritelno

 193. Mariela каза:

  Здравейте,аз съм в болничен по бременост имам пуснат болничен от 3.04.2013г до 16.04.2013 и другия застъпва от 17.04.2013 до 16.05.2013 и от 23.05 излизам 45 дни преди раждане и все още няма преведен болничен .

  • Мария Радева каза:

   Категоричен отговор на този въпрос могат да дадат единствено от ТП на НОИ – защото там е информацията относно движението на преписката.
   Тук във форума читателка е обяснила как можете да следите движението на болничните листи посредством използването на ПИК. Моят съвет е да се възползвате от тази електронна услуга.

 194. Михайлов каза:

  Здравейте!
  Имам болничен от 01.04.2013 г.до 05.04.2013 г. като само осигуряващ се.
  Пропуснах да го занеса до 15.05.2013 г. защото точно в този период от 13.05 до 17.05 спешно се наложи да водя баща си на операция в болница извън града в който живея. Мога ли да го подам сега до 15.06.2013 год.?

  • Мария Радева каза:

   Формално личните ви проблеми, колкото и основателни да са те, същите не са основание да не бъдат спазвани правилата.
   Но на вас нищо друго не ви остава – освен да го представите сега и да чакате решението на НОИ.

 195. Красимира Миткова каза:

  Здравейте!
  Имам болничен от служител донесен на 09.05 /тъй като имаше почивни дни – празници/,той е продължение и е от дата 27.04.,болничния е занесен в НОИ днес на 16.05,има ли нарушение в случея и съответно глоба?

  • Мария Радева каза:

   За вас като осигурител задължението за представяне на болнични е до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя. Във вашия случай болничният Ви е представен на 09 май. Предполагам че имате изградена вътрешна система за представяне на болничните, от която може да се установи кога всъщност ви е представен болничния.
   Не смятам, че във вашия случай има нарушение.

 196. александра каза:

  Здравейте,
  аз предадох един болничен на работодателя си в периода 03.04.2013 до 19.04.2013год.След това от 20.04.2013 излязох 45 дена болничен преди раждане.Когато отидох да нося втория болничен на 20.04 разбрах,че първият още не е пуснат.Днес е 15.05 искам да попитам кога трябва да очаквам някакъв превод?

  • Мария Радева каза:

   Както вече отговорих на подобен въпрос – изплащането на обезщетения зависи от това кога работодателят ще представи болничния в НОИ и кога същия ще бъде обработен.
   В един от коментарите читател обяснява как можете да следите движението на болничния посредством системата на НОИ чрез ПИК. Можете да се възползвате от тази услуга на НОИ.

 197. Leylia каза:

  Zdraveyte imam bolni4en za sled rajdane ot 03.04.2013 dala sam go na rabotodatelya na sledva6tiya den. Koga 6te mi prevedat parite ot NOI- to.

  • Зорница каза:

   Здравей Leylia , до колкото съм разпитвала за болничните знам, че от 2013г НОИ промени сроковете за подаване на документите за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност. Такива са не само болничните, но и тези за раждане и отглеждане на малко дете. Затова фирмите са длъжни всеки месец до 15-то число да подадат информация в НОИ за хората, които поради една или друга здравословна причина не са били на работа. Например, ако някой се разболее на 2 януари и излезе в болнични за шест дни, фирмата, в която работи, трябва да представи документите му пред НОИ не по-късно от 15 януари. 15 дни по-късно болният ще получи и парите си от НОИ. Глобата за късно подадени документи е от 100 до 1000 лв. И ако боличният ти е след 15 януари срокът за подаване става 15 февруари. В твоя случай работодателя би трябвало до 15 април да ги подаде, и при мен болничният ми сега е от 06,04 и още не е вкаран в НОИ. Счетоводителката на фирмата ми ги обяснява , че тъй като съм с месец назад има срок до 15 май да ги внесе. Всичко зависи от ръководството на коя дата ще представи болничният ти лист в НОИ. След 15 дни след вкарването му би трябвало да го получиш. Дори и по – рано. Аз лично си изкарах ПИК код от НОИ чрез който проверявам всеки ден кога ще ми вкарат болничните и дали ги одобряват и кога ги изплащат. Дано да съм ти била от полза!

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Отговорът на този въпрос зависи от това кога работодателят ще представи документи в НОИ и съответно кога същите ще бъдат обработени. Друг комнетиращ ви е отговорил как можете да следите движението на болничния в НОИ посредством ПИК.

 198. Зорница каза:

  Здравейте! Моят въпрос е къде мога да съобщя за нередности относно неправилно внасяне на болнични откъм счетоводството на работодателите ми! Срокът за внасяне на болничен в зависимост от датата на издаване е до 15 то число на следващия месец! Но при мен се получи следното : забременях юни месец 2012г, септември излязох в болничен поради високо кръвно и опасност за плода. Не ми препоръчваха да работя! Ноември работих месец! В останалото време : септември, октомври , декември 2012 г , януари и февруари (2013) бях в болничен! Чак април получих всички болнични с хиляди разправии! и много писма от НОИ с предупреждение за неправилно внасяне на болнични! близо 5 месеца бях без пукнат лев – бременна и сама. Сега чакам последния болничен от педиатъра и ако не го внесат до 15 число искам да подам жалба или оплакване, защото ми писна от немарливостта на нищо разбиращите счетоводителки! Къде мога да го направя? И мога ли сама да предавам болнични и молби за майчинство тъй като подадените от мен в счетоводството седят още там? благодаря

  • Мария Радева каза:

   Компетентният орган е НОИ и по-точно съответното Териториално поделение.
   Опитът, който аз имам е, че в случай на сигнал или жалба (няма значение как ще бъде наречено) ще бъде извършена проверка.

  • Мария Радева каза:

   Ако болничния Ви е предаден от осигуреното лице през април – да, ще го представите в НОИ до 15 през май.

 199. надя каза:

  искам да питам-имам болничен за периода 29.03-13-04,какъв е срокът да се занесе в нои.Той е продължение на предишен и е издаден на 04.03,и веднага е занесен при работодателя.

  • Мария Радева каза:

   От това, което казвате разбирам, че болничният, издаден на 04 март веднага е представен на работодателя, т.е. отново през март. Следователно работодателят има задължение за представяне до 15-о число на месеца, следващ този, през който лицето е представило документите за изплащане на обезщетението пред работодателя – във вашия случай това е до 15 април.

   • Цолова каза:

    Здравейте, болничен издаден на 04.04.и предаден на 05.04. кога би следвало да се предеде?
    Благодаря предварително!

    • Мария Радева каза:

     Здравейте!
     В случай, че казвате „предаден“ – предполагам, визирате предаването на болничния от осигуреното лице на осигурителя.
     Съгласно чл. 40а КСО документите за изплащане на парично обезщетение за временна неработоспособност или трудоустрояване се представят в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт в следните срокове:
     1. от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси – до 15-о число на месеца, следващ този, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението пред осигурителя. В случай, че болничния е предаден на 05 април – срокът е до 15 май.

 200. nikolai2121 каза:

  Здравейте, искам да Ви попитам има ли някакви глоби за мен като пациент и за работодателя ми ако имам издаден болничен лист за който работодателя знае /с шефа се разбрахме да не го пуска към НОИ и да си работя все едно съм здрав/ , но не е представен в НОИ, и аз си ходя на работа в дните в които по документи трябва да съм в болнични.И тъй като работата ми е да издавам и заверявам официални документи, то тези документи легитимни ли са защото нали съм в болнични които не са представени пред НОИ и ходя на работа.

  • Мария Радева каза:

   Започва с това, че ситуацията, която описвате не влияе върху валидността на официалните документи, които подписвате. Подобен въпрос се поставя когато се обсъжда случая може ли в напр. платен отпуск лицето да подписва документи. Разбира се, че може и те са валидно. Друг е въпросът защо по време на отпуска лицето е на работа – но това са други аспекти, които засягат връзката работник – работодател.

   Имам много формален въпрос – защо изобщо взехте този болничен и вие всъщност болен ли сте или не? Съветвам ви да не изпадате повече в подобна ситуация, защото тя е абсурдна.

   За НОИ вие нямате издаден болничен и следователно няма да ви бъде изплащано обезщетение. Но абсолютно формално – ако проблемът бъде установен по някакъв начин – то или лекарят, издал болничният не си е изпълнил задълженията (в случай, че не сте болен защо ви е издал болничен лист) или сте болен – но нарушавате определения режим, ходейки на работа.

 201. Николова каза:

  Здравейте
  Какъв е реда когато имаме