Колко трудови договори може да сключи едно лице?

По колко трудови договора може да работи едно лице?
По колко трудови договора може да работи едно лице?

Повод за публикацията е информация от днес, публикувана в zdrave.net: Лекар от Ловеч работи на пет места

За някои може и да звучи скандално подобна информация. Но има ли нарушение в този случай?

Често студентите ме питат – колко трудови договора може да има едно лице? И остават много учудени когато им отговоря, че всъщност няма ограничение на броя трудови договори. Не пет, а ако иска петнадесет трудови договора може да сключи един служител.

И тогава започват въпросите за спазването на Кодекса на труда, за работното време и т.н. Това което винаги обяснявам е, че не трябва да се бърка броя сключени трудови договори – с това как ще бъдат изпълнявани трудовите задължения по същите.
Кодексът на труда не поставя ограничение на броя сключени трудови договори. Въведените от КТ правила са относно продължителността на работното време. По колко трудови правоотношения служителят ще полага труд в максимално допустимите от закона граници е друг въпрос.

Следователно когато говорим, че лице има повече от един трудов договор, не броят на трудовите договори е същественият въпрос. За да се прецени има или не, нарушение в конкретния случай – основанието е не броя трудови договори, а как са изпълнявани трудовите задължения по всеки един от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *