Епикризата се издава е деня на изписването

В последните дни се получиха няколко въпроса свързани с издаването на епикриза. Настоящата публикация е провокирана от въпросите на читател, за които изказвам своята благодарност: “Относно изчакването на резултати: Остава ли задължението ЛЗБП да издава епикриза в деня на дехоспитализацията( еднозначно ли е на изписване) и ако да, то каква ще е тази епикриза с непотвърдена диагноза и евентуални непълни и неточни препоръки към ОПЛ и пациент? Още повече, че с новото НРД отпада възможността в епикризата да се отразява етапна диагноза, която съществуваше по силата на чл.177(3), т.2 от НРД-2012. Нормата на новата ал.6 към чл.184, единствено дава възможност епикризата да се предоставя на пациента след получаване на резултата, но не разписва задължение 1.кога да се издава и 2.кой и кога да е валидира в тези случаи, което отново ни връща в изходното положение на ал.1 към чл.184. Ако беше записано, че епикризата се издава и предоставя след потвърждаване на диагнозата, то горните разсъждения ще са излишни.”

Основната нормативна уредба на епикризата се съдържа в Наредбата № 49/18.10.2010 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи. Изискванията към издаването на епикризата остават непроменени.

Епикриза се издава в деня на дехоспитализация

Ето какво казва член 24 от Наредба 49/2010:

Ал. 1 – В деня на изписването на пациент от лечебно заведение за болнична помощ или от дом за медико-социални грижи се издава епикриза в три екземпляра – за пациента, за изписващото лечебно заведение и за лечебното заведение за първична извънболнична помощ, където лицето е регистрирано.
Ал. 3 – При необходимост от активно наблюдение или продължаване на лечението на пациента в амбулаторни (домашни) условия това следва изрично да се запише в епикризата.

Наредбата е категорична и не предвижда никакви изключения. Какво реално се случва в лечебните заведения е един друг въпрос ….

НРД 2014 (подобно и на предходните рамкови договори) преповтаря и разширява уредбата на епикризата.

Съгласно чл. 184, ал.1 от НРД 2014 при дехоспитализация (това е по-коректното понятие, отколкото „изписване“) изпълнителят на болнична помощ предоставя на пациента епикриза с машинен текст, която се издава в три еднообразни екземпляра. Макар и казано с различни думи изискването е идентични с това по Наредба 49/2010. Епокризата се предоставя на пациента при дехоспитализацията, т.е. в деня на изписването му.

Алинея 6 на чл. 184 въвежда едно изключение. В случаите на изчакване на резултати от проведени изследвания, касаещи потвърждаване на окончателна диагноза, епикризата се предоставя на пациента след получаване на резултата.

Както казах това е изключение и не следва да се прилага разширително. НРД 2014 предвижда възможност за издаване на епикриза в един следващ момент, само когато се изчакват съответните резултати! В случай, че такива резултати не се изчакват – се прилага общото правило и епикризата се предоставя на пациента в момента на дехоспитализацията.

Относно момента на предоставяне на епикризата, в този по-късен етап, разпоредбата на НРД 2014 не е съвсем точна. Епикризата се предоставя след получаване на резултата. Съвсем формално – и следващия ден след получаване на резултата, както и десет дени след това – попадат в формулировката “след получаване на резултата”. Личното ми мнение е, че с това не следва да се спекулира и лечебните заведения трябва да организират така работата си, че да предоставят епикризата своевременно след получаването на резултата. Подобно изискване е с оглед защитата правата на пациентите и смятам, че в тази насока ще се ориентира и контролната дейност.

Смятам, че разпоредбата на ал. 6 е ясна и не следва да се интерпретира за удобство на лечебните заведения. Изискването не говори за “потвърждаване на диагнозата”, а за изчакване на резултати от изследвания. Без значение какви ще бъдат резултатите – ще потвърдят или отхвърлят окончателната диагноза – след тяхното получаване се издава епикризата

Изискванията към епикризата, издадена в случаите по ал. 6, т.е. след получаване на резултата са същите каквито са и изискванията към епикризата издадена в останалите случаи.

13 коментара

 1. панайот Йовчев каза:

  може ли да се оспорва изложеното в епикризата. Конкретно пострадах при трудова злополука. Началникът който ме заведе в болницата казал, че се касае за битов инцидент. Сега в експертизата пише битов инцидент.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Да се оспорва епикризата – да, възможно е.
   В случая смятам, че проблемът не е в епикризата.

   След като работодателят не е декларирал трудовата злополука пред НОИ – вие, като постадал може да декларирате злополуката пред НОИ и да предизвикате образуване на производство по установяване на злополуката дали е трудова или не.

 2. Рени Салиева каза:

  Здравейте искам да попитам при и3писване от болница винаги ли се издава епикриза.

  • Мария Радева каза:

   Съгласно чл. 24, ал. 1 от Наредба 49/2010

   В деня на изписването на пациент от лечебно заведение за болнична помощ или от дом за медико-социални грижи се издава епикриза в три екземпляра – за пациента, за изписващото лечебно заведение и за лечебното заведение за първична извънболнична помощ, където лицето е регистрирано. В случай, че в деня на изписването лечебното заведение все още не разполага с резултатите от извършени при пациента изследвания, които трябва да бъдат посочени в епикризата, по изключение епикризата може да бъде издадена до една седмица от деня на изписването на пациента.

   Разпоредбата е задължителна за всички болници.

 3. ROSI каза:

  Zdraveite!
  Iskam da popitam dali Epikrizata ima srok na validnost ?. Sled rastoqnie na dve godini trqbva da se qva otnovo pred telk komisiq i ne mi e qsno dali mi e nujna nova Epikrizata ili mi trqbvat samo risultati ot nujnite isledvaniq.Blagodarq predvaritelno.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Епикризата отразява факта на хоспитализацията.
   Епикризата няма срок на валидност.
   Когато е необходимо определено обстоятелство да се доказва с медицински документи, вкл. и епикриза, в случая ТЕЛК – ще ви укаже с каква дата трябва да бъдат изследванията, които се представят.

 4. Марияна Павлова каза:

  Здравеѝте!Написах възражение до болница Исул за полу4ена епикриза след 6 месеца и въпроси свързани с даните написани там .Един месец нямам отговор.От Исул ми казаха 4е няма да полу4а отгожор защото е написано елементарно.Въпросите са ми в нарушение ли са 4е забавиха толкова време епикризата и трябжа ли да полу4а отговор на възражението ми.Благодаря Ви.

  • Мария Радева каза:

   Здравейте!
   Няма уредена процедура, съгласно която да искате поправка на епикризата или да искате от лечебното заведение някакви обяснения по епикризата.
   Дали ще получите или не отговор от лечебното заведение – зависи от лечебното заведение.

   В случай, че хоспитализацията Ви е била по клинична пътека може да подадете жалба и да поискате проверка от РЗОК.

   Поправката на епикризата зависи от лечебното заведение. Ако не постигнете съгласие с болницата – има вариант да поискате промяна на епикризата по съдебен ред.

 5. slav каза:

  Какво право всъщност дава на ЛЗБП в случай, че лекуващия лекар към момента на изписването не е на работа по график?

  • Мария Радева каза:

   Не разбирам точно въпроса Ви, но предполагам, че говорите какво право има ЛЗ да посочва имена на лице, което в момента отсъства. По принцип сте права. Но аз не смятам, че проблемът е в името, а в подписа. Когато лекарят не по график, т.е. реално отсъства от ЛЗ – кой ще се подпише вместо него? Това е отговорът на въпроса, който задавате.

 6. slav каза:

  Въ връзка с чл. 184, ал.3, т.21 от НРД МД 2014, ще си позволя отново да попитам

 7. Е. Нинова каза:

  Здравейте г-жо Радева,
  Бих искала да получа Вашето компетентно мнение по един въпрос, а именно. Както се знае епикризите се подписват от лекуващ лекар и началник на съответно отделение. Напоследък срещам епикризи, които не са подписани от съответните лица ,а са подпечатани с лични печати на лекаря. Тези лични печати могат ли да заместят изискването на чл.184, ал.3 т.21.
  Очаквам спешен отговор. Е. Нинова

  • Мария Радева каза:

   Предполагам визирате чл. 184, ал.3, т.21 от НРД МД 2014
   (3) Епикризата съдържа следните реквизити:
   21. имена и подписи на лекуващия лекар и началника на съответното отделение или негов заместник, като лекуващият лекар може и да не бъде изписващият лекар;

   Категорично подписа не може да бъде заместен от никакъв печат. Подписът се полага лично и само така може да се изследва автентичност.
   Миналата година бях на конференция, където графолог обясняваше порочната практика подписите да бъдат заменяни с печати, но той имаше предвид – такива печати, които слагат „отпечатък“ на самия подпис. И тогава обоснова, че това не покрива задължението за „полагане на подпис“, защото печатът не може да се изследва графологично, още повече не се знае кой го е поставил.

   Предполагам Вашия случай дори не е такъв. Няма понятие „личен печат“. Предполагам говорите за тези печати, на които е изписано името на лекаря. Категорично не могат да заменят подписа.
   С подписа си съответните лица носят отговорност за съдържанието на епикризата. А този печат може да го постави всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *